Σεισμός: Πρόληψη, προετοιμασία, ενημέρωση και ψυχραιμία ακόμη και όταν… τρέμει το έδαφος
Από τους σεισμούς έως τις πλημμύρες δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις καταστροφές. Μπορούμε, όμως, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι
- Ο Γουίλιαμ Σάντλερ για τον θάνατο της συζύγου του: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να το εκφράσω με λόγια»
- Μπαράκ Ομπάμα: Οι ταινίες, οι μουσικές και τα βιβλία του 2024 που ξεχώρισε
- «The Bibi Files»: Το ντοκιμαντέρ που μισεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γίνεται φιναλίστ των Όσκαρ
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
Είτε μιλάμε για μία ακόμη πρόβλεψη για κάποια μεγάλη κακοκαιρία, είτε για μια ακόμη σεισμική «υπενθύμιση», το σίγουρο είναι ότι πάντα κάτι υπογραμμίζει τον κίνδυνο μιας «φυσικής καταστροφής».
Γιατί στην πραγματικότητα καθαυτά τα γεγονότα που μπορούν να είναι καταστροφικά είναι αναπόφευκτα.
Δηλαδή, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους σεισμούς ούτε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» (που τα κάνει χειρότερα η κλιματική αλλαγή) και άρα είτε τις πλημμύρες είτε τις ακόμη πιο έντονες δασικές πυρκαγιές.
Διαβάστε επίσης: Με τη φύση δεν μπορούμε να παίζουμε
Ισχύει σε όλο τον κόσμο, ισχύει και διεθνώς.
Μπορούμε, όμως, να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτό.
Και αυτό θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα έντονο φαινόμενο και μια τραγωδία.
Τις μέρες αυτές γίνεται και η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι. Άλλη μια υπενθύμιση του πόσο τραγικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής.
Μετά από όλα όσα έχουμε ζήσει δεν έχουμε πια δικαιολογία. Αυτό αφορά και τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες.
Δηλαδή, αυτή τη φορά δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι ένα φαινόμενο ήταν απρόβλεπτο, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε μπει σε εποχή ακραίων φαινομένων.
Ούτε μπορεί να πει ότι δεν είχαν επικαιροποιηθεί τα σχέδια ετοιμότητας για εκκένωση, γιατί υποτίθεται ότι αυτή ήταν η συζήτηση που κάναμε το 2018 και έκτοτε αντιμετωπίστηκε.
Ακόμη περισσότερο, εδώ και χρόνια ξέρουμε όλα τα «αδύναμα σημεία» που πρέπει να ελεγχθούν ιδίως στην αντισεισμική προστασία. Υποτίθεται ότι ήδη από τον σεισμό του 1999 αυτό έγινε πρώτη προτεραιότητα, ιδίως για δημόσια κτίρια. Εάν χρειάζονται και άλλοι έλεγχοι, ας γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε όλη την Ελλάδα.
Και βέβαια πια γνωρίζουμε καλά τη σημασία που έχει να είναι εκπαιδευμένοι οι πολίτες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα θύματα σε πλημμύρες οφείλονται στο ότι δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν και πώς να αποφύγουν τον κίνδυνο. Άλλο ένα σημείο που πρέπει να δούμε πολύ πιο αποφασιστικά.
Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι πώς ούτε τους σεισμούς μπορούμε να αποφύγουμε ούτε τις πλημμύρες. Μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και γι’ αυτό περισσότερο ψύχραιμοι. Ακόμη και όταν κουνιέται – κυριολεκτικά – το έδαφος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις