LME: Πώς «έσωσε» την αγορά νικελίου από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολ.
Τι απαντά το Χρηματιστήριο Μετάλλων στις προσφυγές που δέχθηκε
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφασή του να αναστείλει τις συναλλαγές νικελίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, κίνησε η οποία πυροδότησε μπαράζ μηνύσεων.
Το LME αναφέρει ότι η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί ένα margin call περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα έστελνε την αγορά σε μια «σπείρα θανάτου» και θα συνιστούσε απειλή για το ίδιο το χρηματιστήριο.
Στην κατάθεσή του, στο πλαίσιο της υπεράσπισής του ενάντια στις αγωγές της Elliott Investment Management και της Jane Street, παρείχε λεπτομερή περιγραφή του ιστορικού χαμηλού φέτος, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 250% σε λιγότερο από 24 ώρες.
Στιγμές πανικού
Το έγγραφο – το οποίο περιγράφει μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού και επικείμενες χρεοκοπίες μεταξύ των μελών ενόψει της χειρότερης απότομης αιχμής – εξηγεί γιατί το LME έλαβε την άνευ προηγουμένου απόφαση να αναστείλει τις συναλλαγές.
Το LME είπε ότι εάν οι τιμές που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ακυρωθείσας διαπραγμάτευσης στις 8 Μαρτίου είχαν επιτραπεί να παραμείνουν, η αγορά νικελίου θα αντιμετώπιζε margin call 19,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από δέκα φορές το προηγούμενο επίπεδο ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον Adrian Farnham, διευθύνοντα σύμβουλο του γραφείου συμψηφισμού του LME εκείνη την εποχή, τουλάχιστον επτά μέλη θα είχαν χρεοκοπήσει και η κρίση είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια «σπείρα θανάτου».
Σε αυτό το σενάριο, η LME Clear θα είχε υποστεί ζημιά 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα είχε ζητήσει συνεισφορά τουλάχιστον 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά μέλη.
Η απόφαση του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να αναστείλει τις συναλλαγές νικελίου τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη στις τιμές, έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ μηνύσεων…
Η Jane Street Global Trading με έδρα τις ΗΠΑ μήνυσε το LME για 15,3 εκατομμύρια δολάρια, και είναι η δεύτερη εταιρεία που προχωρά σε νομική αξίωση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Προηγήθηκε η αγωγή ύψους 456 εκατ. δολαρίων που κατέθεσε το hedge fund Elliott Associates.
Η 8η Μαρτίου
Το LME, το οποίο ανήκει στο Hong Kong Exchanges and Clearing, διερευνάται από τις ρυθμιστικές αρχές αφού ανέστειλε τη δραστηριότητα και ακύρωσε τις συναλλαγές νικελίου στις 8 Μαρτίου , όταν οι τιμές διπλασιάστηκαν σε πάνω 100.000 ο τόνος μέσα σε λίγες ώρες.
Η απόφαση να ακυρωθούν οι συναλλαγές νικελίου «κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης αστάθειας υπονομεύει σοβαρά την ακεραιότητα των αγορών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θέτει υπό αμφισβήτηση μελλοντικά συμβόλαια», δήλωσε εκπρόσωπος της Jane Street.
Αντιδράσεις
Oι συναλλαγές επαναλήφθηκαν, μία εβδομάδα μετά. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του LME να περιορίσει τη ζημία που προκλήθηκε από την αύξηση των τιμών νικελίου αύξησαν τη δυσαρέσκεια των παραγόντων της αγοράς.
Βάσει των δεδομένων, αυτοί που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα είναι κυρίως οι διαχειριστές hedge fund και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Όσοι στοιχημάτισαν ότι οι τιμές του νικελίου έπρεπε να αυξηθούν περισσότερο, μετά την εκτόξευσή τους σε υψηλά όλων των εποχών, στα 50.000 δολάρια ανά τόνο, στις 7 Μαρτίου, περίμεναν ένα απροσδόκητο κέρδος, όταν η τιμή έφτασε τα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Στη συνέχεια, όμως, το LME ανέστειλε τις συναλλαγές και ακύρωσε όσες εκτιμάται ότι πλησίαζαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις