Η φυτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μόνο στους άνδρες
Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
- «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ», λέει ο Μπάιντεν - Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Μια υγιεινή φυτοφαγική διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού) στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες, όπως καταδεικνύει νέα νοτιοκορεατική-αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Kyung Hee, με επικεφαλής τον Jihye Kim, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 80.000 άνδρες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 60 ετών.
Διαβάστε επίσης: Επαναστατική ανακάλυψη: Νέο «έξυπνο» τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έκαναν σε καθημερινή βάση τη μεγαλύτερη φυτοφαγική διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 22% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν πιο περιορισμένη φυτοφαγία.
Αντιθέτως, δεν βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση μεταξύ φυτοφαγίας και καρκίνου του εντέρου στις γυναίκες, όπως έδειξε η ανάλυση στοιχείων για 93.475 γυναίκες με μέση ηλικία 59 ετών.
Ο δρ Κιμ δήλωσε ότι «ο ορθοκολικός καρκίνος είναι ο τρίτος συχνότερος παγκοσμίως και ο κίνδυνος ανάπτυξης του στη διάρκεια της ζωής αφορά μία πιθανότητα στις 23 για τους άνδρες και μία στις 25 για τις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω καρκίνου. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η μια υγιής φυτοφαγική δίαιτα σχετίζεται όντως με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου».
«Εικάζουμε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο» διευκρίνισε.
Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση ανάμεσα στη φυτοφαγική διατροφή και στον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις