Ζόμπι από τη Σιβηρία: Άγνωστος ιός αναστήθηκε έπειτα από 48.000 χρόνια στην κατάψυξη
Η αναβίωσή αρχαίων ιών αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει το μόνιμα παγωμένο έδαφος.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι προειδοποιήσεις ότι η τήξη των πάγων της Αρκτικής μπορεί να απελευθερώσει αρχαίους παθογόνους παράγοντες αποκτούν νέα βαρύτητα μετά την «ανάσταση» ιών που παρέμειναν κατεψυγμένοι για χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία.
Ένας από τους 13 νέους ιούς που απομονώθηκαν από το περμαφρόστ, όπως ονομάζεται το μονίμως παγωμένο έδαφος του βορρά, παρέμενε μολυσματικός παρόλο που είχε περάσει 48.000 χρόνια στην κατάψυξη.
Η ανακάλυψη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο, παρουσιάζεται όμως ως προδημοσίευση από την ομάδα του ιολόγου Ζαν-Μαρί Αλεμπίκ του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.
«Τα 48.500 χρόνια αποτελούν νέο ρεκόρ» δήλωσε στο New Scientist ο ερευνητής, ο οποίος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ με την επαναφορά δύο ιών ηλικίας 30.000 ετών.
Διαβάστε επίσης: Πώς η κλιματική αλλαγή κατεδαφίζει σπίτια και ξηλώνει δρόμους στην Αρκτική
Οι «ιοί-ζόμπι», όπως τους βάφτισε η ερευνητική ομάδα, δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά αμοιβάδες, μονοκύτταρα πρωτόζωα που ζουν στο νερό.
Παρόλα αυτά, η αναβίωσή τους στο εργαστήριο αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει το περμαφρόστ, το οποίο καλύπτει σήμερα το ένα τέταρτο του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Οι 13 ιοί-ζόμπι είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, όμως «η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική σε περίπτωση που εμφανιστούν ασθένειες των φυτών, των ζώων ή των ανθρώπων από την αναβίωση ενός αρχαίου, άγνωστου ιού» γράφουν οι ερευνητές.
Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε μέσω του New Scientist ο Έρικ Ντέλουαρτ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
«Αν οι συντάκτες της μελέτης απομονώνουν πράγματι ζωντανούς ιούς από το αρχαίο περμαφρόστ, είναι πιθανό ότι […] ιοί των θηλαστικών επίσης επιζούν κατεψυγμένοι για αιώνες» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις