Παιδί και υπολογιστής: Θέτουμε από νωρίς τις βάσεις για μια υγιή σχέση
Οσο τετριμμένο και αν ακούγεται πρέπει πριν ακόμα ξεκινήσουν τα παιδιά την οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με τις οθόνες να θέσουμε όρια.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Με τόσα κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και tablet παντού, μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό να σκέφτεστε να περιορίσετε τον χρόνο του παιδιού σας στην οθόνη. Πόση τηλεόραση είναι καλή γι’ αυτά; Πρέπει να στέλνουν μηνύματα όλη μέρα; Πόσες ώρες μπορούν να χρησιμοποιούν το smartphone.
Σίγουρα είναι ερωτήματα που οι περισσότεροι γονείς έχουν. Αν και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό του χρόνου στην οθόνη, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός που να είναι «ακριβώς σωστός».
Τα παιδιά σήμερα έχουν από πολύ νωρίς επαφή με την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές συσκευές και το Διαδίκτυο κάτι το οποίο δεν είναι κακό αλλά απολύτως φυσιολογικό. Δεν πειράζει αν θα δουν τηλεόραση, αν θα παίξουν στην κονσόλα ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του περιεχομένου των παιδιών, το πώς αυτό ταιριάζει στον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας και πώς τα παιδιά σας ασχολούνται με αυτό.
Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συστατικό της μάθησης. Τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και ταμπλέτες στο σχολείο και χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για να κάνουν τις εργασίες τους.
Όμως, ορισμένα παιδιά εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις συσκευές τους. Χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση ως κύρια μορφή ψυχαγωγίας και αντικαθιστούν τη πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με μηνύματα κειμένου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, δεν χρειάζεται απαραίτητα να θέσετε αυστηρά όρια στο χρόνο που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους. Αλλά, θα πρέπει να εξετάσετε τη συνολική εικόνα και τον ρόλο που παίζουν τα ηλεκτρονικά μέσα στη ζωή όλων μας.
Αναλογιστείτε τις συνήθειες στις οποίες έχει περιέλθει η οικογένειά σας. Βλέπετε τηλεόραση ενώ τρώτε το δείπνο σας; Κοιτάζετε τα τηλέφωνά σας όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα αθλητικό γεγονός;
Δώστε προσοχή στο πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια και μετά την παρακολούθηση τηλεόρασης, τα βιντεοπαιχνίδια ή την παρέα στο διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εφόσον:
- Χρησιμοποιούν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και κατάλληλο για την ηλικία τους.
- Η συμπεριφορά τους είναι θετική.
- Ο χρόνος οθόνης είναι ισορροπημένος με άλλα μέρη της ζωής, όπως ο ύπνος, η σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους και ο χρόνος στην ύπαιθρο.
Αν όμως ανησυχείτε για τον υπερβολικό χρόνο στις συσκευές, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που να λειτουργεί για την οικογένειά σας.
Συμπεριλάβετε όρια για τον χρόνο που μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν συσκευές, τα είδη των συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιούν και τα είδη των δραστηριοτήτων ή προγραμμάτων που μπορούν να επιλέξουν.
Με την λέξη όρια όμως δεν εννοούμε μόνο τον χρόνο που θα περάσουν στην τηλεόραση ή στην κοσνόλα, αλλά και ποιες μέρες συγκεκριμένα θα κάνουν χρήση την κάθε ηλεκτρονική συσκευή, πόσες και ποιες ώρες την κάθε μια από αυτές, καθώς επίσης και σε ποιους χώρους του σπιτιού θα γίνεται αυτό.
Μάθετε τι τους αρέσει να παρακολουθούν, παρουσιάστε νέες εκπομπές και εφαρμογές που μπορούν να δοκιμάσουν ή προγραμματίστε μια οικογενειακή βραδιά ταινίας.
Οσο λοιπόν τετριμμένο και αν ακούγεται πρέπει πριν ακόμα ξεκινήσουν τα παιδιά την οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με τις οθόνες να θέσουμε όρια.
Επίσης, τα όρια και οι κανόνες που θα θέσουμε θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά διότι με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουν τα παιδιά την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα.
Δημιουργήστε ένα οικογενειακό σχέδιο πολυμέσων με συνεπείς κανόνες και εφαρμόστε τους για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Μπορείτε να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν τα παιδιά ξεπερνούν το ημερήσιο χρονικό όριο.
Ενθαρρύνετε τη σωματική και φυσική δραστηριότητα των παιδιών με γυμναστική και άλλες δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις