Μουντιάλ: «Τελικός» εν μέσω πολιτικής έντασης
Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων έχουν διαρραγεί από τη δεκαετία του 1980 και η πολιτική ένταση που αποπνέει η αναμέτρησή τους ενέπνευσε τον Τύπο, στο Μουντιάλ του 1998, να τη χαρακτηρίσει ως «Μητέρα όλων των αγώνων».
Είναι σχεδόν αδύνατη περισσότερη πολιτική εκρηκτικότητα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια το Ιράν θα βρεθεί απέναντι στην πολιτική του νέμεση, τις ΗΠΑ, σε έναν αγώνα «ζωής ή θανάτου».
Οι θέσεις που είναι τοποθετημένα τα πιόνια στο πολιτικό ζατρίκιο προαναγγέλλουν μια αμφίρροπη μάχη με άγνωστο αποτέλεσμα.
Σε αντίθεση με το 1998, όταν το Ιράν νίκησε σχεδόν σε έναν αδιάφορο αγώνα που θεωρείται ακόμα και σήμερα ως μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες του, αυτή τη φορά το διακύβευμα δεν είναι απλά το ισχυρό πολιτικό μήνυμα αλλά η πρόκριση στα νοκάουτ του Μουντιάλ.
Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων έχουν διαρραγεί από τη δεκαετία του 1980 και η πολιτική ένταση που αποπνέει η αναμέτρησή τους ενέπνευσε τον Τύπο, στο Μουντιάλ του 1998, να τη χαρακτηρίσει ως «Μητέρα όλων των αγώνων».
Η ένταση εκτοξεύτηκε τις προηγούμενες ώρες όταν η αμερικανική ομοσπονδία ανάρτησε στα social media σημαία του Ιράν χωρίς το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες που παλεύουν για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι Ιρανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα και απαίτησαν ακόμα και την αποβολή της αμερικανικής ομάδας γιατί παραβίασε το άρθρο 13 της χάρτας των κανονισμών της FIFA.
Αργότερα έγινε γνωστό πως η ομοσπονδία των ΗΠΑ ενήργησε αυτοβούλως χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως τους παίκτες, τους προπονητές και την αμερικανική κυβέρνηση που εν αγνοία τους βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε μια διπλωματική καταιγίδα.
Οι προπονητές των δύο ομάδων, ο Κάρλος Κεϊρός και ο Γκρεγκ Μπερχάλτερ, προσπάθησαν χθες να αμβλύνουν την ένταση στρέφοντας το ενδιαφέρον στον πραγματικό πρωταγωνιστή, το ποδόσφαιρο.
Ο εκλέκτορας των Αμερικανών που ήταν τηλεσχολιαστής του αγώνα του 1998, απολογήθηκε εκ μέρους των παικτών και των συνεργατών του για την αναστάτωση που προκάλεσε η ομοσπονδία των ΗΠΑ στο Ιράν λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είχαμε ιδέα».
Ο Μπερχάλτερ όπως και ο αμερικανός ποδοσφαιριστής Τάιλερ Ανταμς δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων πολιτικού περιεχομένου από τους ιρανούς δημοσιογράφους. Ο Ανταμς έκανε το λάθος να αποκαλέσει το Ιράν «Αϊράν» προκαλώντας ένταση στην αίθουσα γιατί οι Ιρανοί δήλωσαν προσβεβλημένοι.
«Ας απολαύσουμε το παιχνίδι και το σόου. Οταν το παιχνίδι τελειώσει ελπίζουμε οι οπαδοί των δύο ομάδων να είναι υπερήφανοι. Και ελπίζω το ποδόσφαιρο να είναι υπερήφανο και για μας», δήλωσε νωρίτερα ο παλιός γνώριμος των Αμερικανών, Κάρλος Κεϊρός εν μέσω χειροκροτημάτων. Οχι μία αλλά αρκετές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο Κεϊρός είχε συνεργαστεί με τους Αμερικανούς το 1998 καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα 113 σελίδων που – υποτίθεται – θα οδηγούσε την ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι το 2010.
«Από το soccer στο football»
Μιλώντας για τα πρώην αφεντικά του ο Πορτογάλος είπε πως οι Αμερικανοί είναι η πιο σταθερή ομάδα του ομίλου και ίσως αυτή που είχε την καλύτερη απόδοση και στα δύο παιχνίδια. «Παίζουμε με μια πολύ καλή ομάδα, πολύ καλά οργανωμένη με το ίδιο όνειρο και τον ίδιο στόχο στο μυαλό». Για να προσθέσει κι αυτός τη δική του άποψη για το αν οι Αμερικανοί παίζουν football ή soccer όπως το αποκαλούν: «Μπορώ να πω το εξής: πηδούν από το soccer στο football».
Στο δύσκολο ερώτημα αν θα χρησιμοποιήσει την αφαίρεση του εμβλήματος από τη σημαία του Ιράν ως κίνητρο για τους παίκτες της ομάδας του, ο πολυταξιδεμένος προπονητής ήταν αφοπλιστικός: «Μετά από 42 χρόνια στην προπονητική ακόμα πιστεύω πως μπορώ να νικήσω αγώνες χωρίς διανοητικά κόλπα».
Το Ιράν δεν έχει προκριθεί ποτέ σε νοκ άουτ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν τα καταφέρει απέναντι μάλιστα στη μεγάλη αντίπαλο, την αμερικανική ομάδα, οι αντιδράσεις στην Τεχεράνη αναμένονται υπερβολικές – ίσως ακόμα και να κηρυχθεί η μέρα αργία, όπως συνέβη στη Σαουδική Αραβία μετά τη νίκη επί της Αργεντινής.
Μια τέτοια προοπτική έδειξε η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να απελευθερώσει περισσότερους από 700 κρατούμενους μετά τη νίκη της εθνικής ομάδας επί της Ουαλίας (2-0).
«Μετά από ειδική εντολή του επικεφαλής της Δικαιοσύνης ύστερα από τη νίκη της εθνικής ομάδας εναντίον της Ουαλίας (2-0), 709 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από διάφορες φυλακές της χώρας», διευκρινίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του δικαστικού σώματος Mizan.
Ανάμεσά τους βρίσκονταν «κάποιοι άνθρωποι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων», αναφέρει, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Προφανώς με τον όρο «γεγονότα» το πρακτορείο αναφέρεται στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Μετά τον Παναθηναϊκό ο Μαξίμοβιτς θέλει Ερυθρό Αστέρα
- Έλον Μασκ: Στηρίζει Βρετανό ακροδεξιό, επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση των Εργατικών
- Οδοιπορικό στο νησί Γκρίμσεϊ με τους 20 κατοίκους και τα 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια
- «Ο Χουάντσο θα ανανεώσει με τον Παναθηναϊκό»
- Αστυνομικός της Βουλής: «Κοιμάμαι και ξυπνάω με τη σκέψη των παιδιών μου»
- Αλβανία: Η απαγόρευση του TikTok προκαλεί διάλογο για την ελευθερία του λόγου