Νηπιοτροφείο – κολαστήριο: Καταγγελία φωτιά για τη δομή της Καλλιθέας
«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν την έγγραφη επτασέλιδη καταγγελία της εργαζομένης στο ορφανοτροφείο Καλλιθέας, με δεκάδες αναφορές σε κακοποιήσεις παιδιών από το προσωπικό και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανηλίκων • «Μου έλεγαν να μη δώσω σημασία, γίνονται και χειρότερα, είναι ενήμεροι όλοι»
Την κόλαση που έζησε τον ενάμιση μήνα που εργάστηκε στο Ιδρυμα του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου (ορφανοτροφείου) Καλλιθέας μια νηπιαγωγός φέρνουν στο φως «ΤΑ ΝΕΑ» μέσα από την έγγραφη επτασέλιδη καταγγελία της εργαζόμενης, με δεκάδες αναφορές σε κακοποιήσεις παιδιών από το προσωπικό και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανηλίκων, το περιεχόμενο της οποίας είχε αρχικά γνωστοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 στο ΠΕΝ (όπου εργάστηκε στον Παιδικό Σταθμό για 15 έτη, έως το 2021, οπότε και μεταφέρθηκε στο τμήμα του Ιδρύματος) και ακολούθως τον Δεκέμβριο του 2021 στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εφόσον η δομή δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με τα καταγγελλόμενα.
Οι αναφορές της νηπιαγωγού για το νηπιοτροφείο-«κολαστήριο» σοκάρουν. Στις 31/8/21 η νηπιαγωγός κάνει λόγο για ξυλοδαρμούς και απειλές σε βάρος ανηλίκων. «…Κάποια στιγμή που κάποιο παιδί δεν έτρωγε το φαγητό (…) τού έδωσε μια σφαλιάρα στο πρόσωπο (…) του είπε «για ησύχασε Αλ. μη σε πάω στις αποθήκες όπως πηγαίναμε τον Φεβρουάριο, θυμάσαι τι ωραία περνούσαμε;» Το παιδί της είπε, «όχι, όχι, δεν θέλω να πάμε στις αποθήκες»».
Διαβάστε επίσης: Πώς ο «ευυπόληπτος» θεολόγος με τις χιλιάδες δωρεές και διακρίσεις βασάνιζε τα παιδιά
Οπως εξηγεί η ίδια, συνάδελφοι την ενημέρωσαν ότι «τον Φεβρουάριο που νοσούσε όλο το προσωπικό και τα παιδιά με COVID, τα παιδιά τα πρόσεχαν οι καθαρίστριες και (…) όταν τα παιδιά έκαναν φασαρία, έπαιρνε η κυρία… τα παιδιά στις αποθήκες και τα χτυπούσε. (…) Ρώτησα αν έχουν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι και μου είπαν ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι όλοι». Αναλαμβάνοντας υπηρεσία στις 29/8/21, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση που σιγά-σιγά αυξανόταν, είχαν μια πάνινη κούκλα με την οποία τα περισσότερα παιδιά «έκαναν σεξ μαζί της», όπως έλεγαν (…)».
Παρατήρηση
Οταν η νηπιαγωγός κατέγραψε στο ημερολόγιο του χώρου τα όσα συνέβαιναν, όπως αναφέρει, δέχθηκε παρατήρηση. Ενδεικτικά, μερικές από τις ανατριχιαστικές καταγραφές της: «9/9/21 – η… άρχισε (…) να κλωτσάει το παρκοκρέβατο που μέσα ήταν το 1 έτους παιδί. (…) Εκείνη την ημέρα άλλαξε και η δοσολογία στη φαρμακευτική αγωγή του Αλ. ο οποίος παίρνει Strattera, depakine, risperal». «13/9/21, ο Π. (…) μιλούσε πολύ άσχημα (βωμολοχίες), χαστούκιζε μόνος του τον εαυτό του». «15/9/21, (…) ο Αλ. επιτέθηκε σε μένα (…) όταν ηρέμησε μου είπε ότι μια φωνή τού μιλάει στο κεφάλι του». «17/9/21, αύξηση της δοσολογίας του Π. Τς. (έπαιρνε Strattera και Risperdal). «20/9/21, (…) κάποια στιγμή πήγαν στην τουαλέτα, ακολούθησα και εγώ χωρίς να με καταλάβουν (…)». Στη συνέχεια η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι μπήκε στην τουαλέτα και είδε τα παιδιά να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις. «(…)Ενημέρωσα την κυρία… και το μόνο που μου είπε ήταν, «το καταλαβαίνεις …δεν μπορούν να πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα»». «6/10/21, Μας δόθηκε οδηγία να δώσουμε ληγμένο φάρμακο στο 1 έτους παιδί».
Μήνυση
Την επομένη της καταγγελίας η Δόμνα Μιχαηλίδου κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σε άτυπη επικοινωνία του υπουργείου με τη δομή ζητήθηκε να εξεταστεί η αλλαγή διοίκησης του ιδρύματος χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο Δήμος Καλλιθέας που επίσης ενημερώθηκε, λόγω αρμοδιότητάς του να προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης, δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Μετά τη μήνυση ο εισαγγελέας επέβαλε στους κοινωνικούς συμβούλους, το θεσμικό όργανο ελέγχου της Περιφέρειας, να προχωρήσουν σε εντατικό έλεγχο του Ιδρύματος.
Στις εκθέσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη 2022, διαπιστώθηκε ακαταλληλότητα φιλοξενίας ανηλίκων στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε υποστελέχωση και συνύπαρξη ανηλίκων από 1 ως 13 ετών, δηλαδή πάνω από την προβλεπόμενη ηλικία που ορίζει το καταστατικό της δομής (από 2μιση έως 5μιση έτη).
Απομακρύνθηκαν τα παιδιά
Ο εισαγγελέας αποφάσισε την απομάκρυνση των παιδιών. Την άνοιξη του 2022 τα 20-21 παιδιά μοιράστηκαν κατά το 1/3 σε ανάδοχες οικογένειες ενώ τα 2/3 μεταφέρθηκαν στην Παιδόπολη «Αγιος Ανδρέας» και στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Θεσσαλονίκης. Από τις καταγγελίες προκλήθηκε έρευνα που κατέληξε σε άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 4 εργαζομένων με τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης σε βάρος παιδιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και παραυτουργία, και της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Η υπόθεση που θα δικαζόταν στις 31/10/2021 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών πήρε αναβολή. Από το υπουργείο υπογραμμίζουν ότι η απομάκρυνση των παιδιών δεν σχετίζεται με την έκβαση της δίκης καθώς η εισαγγελική απόφαση προέκυψε από τις εκθέσεις των κοινωνικών συμβούλων. Σήμερα το Ιδρυμα είναι άδειο από παιδιά αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος υφίσταται. Στον χώρο λειτουργεί δημοτικός παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις