Η επιστήμη μίλησε: Αυτός είναι ο βέλτιστος ουρητήρας για λιγότερες πιτσιλιές
Ειδικοί της μηχανικής ρευστών δίνουν λύση στο αιώνιο πρόβλημα.
Δεν υπάρχει άνδρας που να μην την έχει πατήσει: ξεχνάς να σημαδέψεις σωστά και, όταν κοιτάζεις κάτω, συνειδητοποιείς ότι έχεις πιτσιλιές από ούρα στο παντελόνι.
Για τους άνδρες που έχουν την τάση να λερώνουν τα πάντα με αδέσποτα σταγονίδια, αλλά και για όσους αναγκάζονται μετά να καθαρίζουν, η επιστήμη της μηχανικής ρευστών προτείνει τώρα μια λύση.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουοτερλού στη Βρετανία υπολόγισαν το βέλτιστο σχήμα που πρέπει να έχει ο ουρητήρας για να προλαμβάνονται οι πιτσιλιές: έναν ψηλό, στενό ουρητήρα με καμπυλωμένα πλάγια τοιχώματα, κατάλληλο για χρήστες κάθε ύψους.
Δεν είναι μόνο αποτελεσματικός, είναι και όμορφος.
«Η ιδέα εμφανίστηκε ακριβώς εκεί που φαντάζεστε» δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Ζάο Παν, επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο Δυναμικής Ρευστών της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής.
Εργαστήριο Πιτσιλιών
Ο Παν ανήκει σε μια οικογένεια ερευνητών που έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια πόλεμο στις πιτσιλιές ούρων: είναι πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Ταντ Τράσκοτ, μηχανικού που ίδρυσε το Splash Lab, ή «Εργαστήριο Πιτσιλιών» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Το 2013, το εργαστήριο είχε προσφέρει μερικές βασικές συμβουλές, όπως το ότι η καλύτερη τακτική για τους άνδρες είναι απλά να ουρούν καθισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση, καλό είναι να στέκονται κοντά στη λεκάνη ή τον ουρητήρα και να κατευθύνουν τη ροή προς τα κάτω αντί οριζόντια.
Μια άλλη εξέλιξη ήρθε το 2015, όταν ένας άλλος μεταπτυχιακός φοιτητής του Τράσκοτ, ο Ράντι Χερντ, παρουσίασε ένα υλικό που μπορεί να στερεωθεί στο πίσω τοίχωμα του ουρητήρα για να αποτρέπει την εκτόξευση σταγονιδίων. Η δομή του ήταν εμπνευσμένη από ένα είδος βρύου (Syntrichia caninervis) που φύεται σε ξηρά κλίμακα και είναι άκρως αποτελεσματικό στην απορρόφηση υγρασίας.
Γωνία πρόσπτωσης
Πίσω στην περίπτωση του νέου ουρητήρα, ο δρ Παν εξηγεί πως κλειδί είναι η γωνία υπό την οποία η ροή ούρων χτυπάει την πορσελάνινη επιφάνεια.
Όταν ο χρήστης σημαδεύει προς τα κάτω και η γωνία είναι μικρή, η ροή απλώνεται ομαλά στην επιφάνεια και το πιτσίλισμα αποφεύγεται.
Η βέλτιστη γωνία υπολογίζεται από τη μελέτη στις 30 μοίρες, νούμερο που αντιστοιχεί χονδρικά στη γωνία υπό την οποία κατουράει ένας αρσενικός σκύλος όταν σηκώνει το πίσω πόδι.
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε μια ποικιλία ουρητήρων από εποξική ρητίνη, στους οποίους εκτοξεύτηκαν πίδακες χρωματιστού υγρού. Οι πιτσιλιές μαζεύτηκαν με απορροφητικό χαρτί που στη συνέχεια ζυγίστηκε για να προσδιοριστεί το βάρος των πιτσιλιών.
Το πείραμα έδειξε ότι ο ψιλόλιγνος ουρητήρας με καμπυλωτά πλαϊνά τοιχώματα είναι γενικά ο πιο καθαρός, καθώς περιορίζει το πιτσίλισμα έως 50 φορές.
Ένα άλλο σχέδιο με τριγωνικό άνοιγμα είχε σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα, απορρίφθηκε όμως από την ερευνητική ομάδα επειδή δεν λειτουργεί σε άνδρες με διαφορετικό ύψος.
Παραμένει βέβαια ασαφές αν το νέο σχέδιο θα περάσει ποτέ στην παραγωγή.
Μέχρι τότε, φροντίστε τουλάχιστον να σημαδεύετε στη συνιστώμενη γωνία.
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τζάστιν Σαν: Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μπανάνα για 6,2 εκατ. δολάρια