ΑΠΕ: Πρώτη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του 2022
Στη δεύτερη θέση το φυσικό αέριο, μειωμένο κατά 11,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυξημένη μόνο κατά 2% η λιγντική παραγωγή.
Η παραγωγή ενέργειας από τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ξεπέρασε, για πρώτη φορά για ένα ολόκληρο δεκάμηνο, εκείνη των ορυκτών καυσίμων (αέριο και λιγνίτη), καλύπτοντας το 47,1% της ζήτησης. Η ανάλυση των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που έκανε η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψη «The GreenTank», ανέδειξε τις ΑΠΕ ως πρώτη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στο COP27 – Πιστεύω στην ενεργειακή μετάβαση αλλά προσωρινά η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη
Γενικότερα, η εντυπωσιακή αλλαγή στο σκηνικό της ηλεκτροπαραγωγής έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και σχεδόν μια διετία, από τις διαφορές του πρώτου τριμήνου του 2021, σε σύγκριση τότε με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η πράσινη ενέργεια, ανά διαστήματα, ξεπερνούσε τις υπόλοιπες για ημέρες ή για λίγους μήνες, αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αν και μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, τον Οκτώβριο η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους οικονομικής φύσης, αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη, στο -58% και -23% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021», σημειώνουν οι αναλυτές του GreenTank. Πιο συγκεκριμένα, αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του 2022:
– Οι ΑΠΕ, χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, είναι η πρώτη πηγή παραγωγής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, συνεισφέροντας 16.688 GWh (γιγαβατώρες) στο δεκάμηνο, μια αύξηση 18,4% σε σχέση με το 2021.
-Οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3.498 GWh) ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας φτάνοντας τις 20.186 GWh έναντι 19.859 GWh.
– Το ορυκτό αέριο έπεσε στη δεύτερη θέση με 15.139 GWh, καταγράφοντας πτώση 11.5% σε σύγκριση με το 2021.
– Η λιγνιτική παραγωγή (4.666 GWh) αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 ενώ οι καθαρές εισαγωγές περιορίστηκαν στις 2.834 GWh.
Διαβάστε επίσης: Το τριήμερο που οι ΑΠΕ έριξαν τις τιμές του ρεύματος κατά 44%
Με αυτόν τον τρόπο, κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47,1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους μέσα στη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ορυκτό αέριο κάλυψε το 35,4 % της ζήτησης ενώ ο λιγνίτης παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών. Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 6,6% της ζήτησης της χώρας – το μικρότερο μερίδιο από το 2013.
Τα στατιστικά του Οκτωβρίου
Σε επίπεδο μήνα, σύμφωνα με το Green Tank, τον Οκτώβριο, η μηνιαία παραγωγή των ΑΠΕ ήταν η δεύτερη υψηλότερη με 57.3%, έπειτα από το ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου, οπότε, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, είχε φτάσει στο 45,4%. Όσο για την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό αέριο και λιγνίτη μειώθηκε κατά 58% και 23% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.
Όσο για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Μάλιστα, η μηνιαία ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη χαμηλότερη των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μετά από τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 (περίοδος πρώτου lockdown) και τον Απρίλιο του 2012.
«Το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κάλυψη της ζήτησης του Οκτωβρίου 2022 έφτασε το 57.3%, αποδεικνύοντας ότι η απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν συνδυάζεται η ενεργειακή εξοικονόμηση με τη επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ», όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Πηγή: ΟΤ.gr
- Νέα Αριστερά: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου