Κλιματική αλλαγή: Ακτιβιστές αγόρασαν ασφαλιστικό συμβόλαιο για τα κοράλλια της Χαβάης
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κίνητρο να τους προστατεύσουν.
- Αλλάζουν όλα στον ΑΜΚΑ από τις αρχές του 2025
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Η διεθνής πρωτοβουλία «Ταξιαρχίες των Υφάλων» παίρνει νέα δυναμική με την υπογραφή ασφαλιστικού συμβολαίου για τα κοράλλια της Χαβάης, έπειτα από την επιτυχία ανάλογων προσπαθειών στην Καραϊβική.
Το συμβόλαιο υπογράφηκε για λογαριασμό της πολιτείας της Χαβάης από την οργάνωση The Nature Conservancy, η οποία θα χρησιμοποιήσει τυχόν αποζημιώσεις για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών βλαβών από θύελλες και τροπικές καταιγίδες.
Διαβάστε επίσης: «Θαλάσσιος καύσωνας» αποδεκάτισε τα δάση κοραλλιών της Μεσογείου
«Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος βασίζονταν στη φιλανθρωπία και σε κυβερνητικά κονδύλια» σχολίασε στο Reuters ο Έρικ Ρόμπερτς της οργάνωσης. «Εξασφαλίζοντας ασφάλεια, αξιοποιούμε και τον ιδιωτικό τομέα για το έργο μας».
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λειτουργούν ως μαιευτήρια ψαριών και επιπλέον προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κίνητρο να τους προστατεύσουν.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο.
«Ακόμα και η αξία της μείωσης του κινδύνου πλημμυρών είναι συνήθως αρκετή για να αναγκάσει μια επιχείρηση να πει ‘ναι, πρέπει να προστατεύσουμε τους υφάλους» είπε ο Ρόμπερτς.
Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, οι «Ταξιαρχίες των Υφάλων» (Reef Brigades) θα αναλάβουν να συλλέξουν θραύσματα κοραλλιών και να καλλιεργήσουν τους πολύποδες είτε τη θάλασσα είτε σε ειδικές εγκαταστάσεις στην ξηρά.
Τα κομμάτια στη συνέχεια θα κολληθούν πίσω στη θέση τους με τσιμέντο ή εποξική κόλλα, μια επιχείρηση που εκτιμάται ότι κοστίζει από 1.000 δολάρια έως 150.000 δολάρια ανά στρέμμα.
Το συμβόλαιο, με ασφάλιστρα 110.000 δολαρίων, ισχύει έως τον Δεκέμβριο του 2024 και προβλέπει ότι η Χαβάη θα λάβει αποζημίωση έως και 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην περίπτωση καταστροφικής θύελλας δεν θα απαιτείται καν εκτίμηση των ζημιών, αφού το ύψος της αποζημίωσης θα υπολογίζεται με βάση μόνο την ταχύτητα του ανέμου. Το συμβόλαιο ενεργοποιείται για ταχύτητες άνω των 92 χιλιομέτρων την ώρα.
Χάρη σε αυτή την «παραμετρική» προσέγγιση, η αποζημίωση θα εκταμιεύεται εντός επτά ημερών μετά το πέρασμα της καταιγίδας.
Η ιδέα της ασφάλισης κοραλλιογενών υφάλων δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια στην πολιτεία Κιντάνα Ρου του Μεξικού, όπου τουριστικές επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση για την υπογραφή συμβολαίου που καλύπτει το μερίδιο του Μεξικού στον Μεσοαμερικανικό Ύφαλο .
Αποζημιώσεις εκταμιεύτηκαν έπειτα από καταιγίδες στο Μεξικό το 2020 και στην Μπελίζ φέτος τον Νοέμβριο. Η πολιτεία ανανέωσε φέτος το συμβόλαιο για περίπου 307.000 δολάρια.
«Το κόστος είναι υψηλότερο στην περίπτωση απώλειας βιοποικιλότητας ή κοραλλιών σε σχέση με το κόστος της ασφάλισης» δήλωσε η μεξικανή υπουργός Οικολογίας και Περιβάλλοντος Γιοζεφίνα Χουγκέτ Χερνάντεζ Γκόμεζ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις