Τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για παροχές από Ιανουάριο
Η στρατηγική των νέων παρεμβάσεων πριν τις κάλπες
Οι καλύτερες επιδόσεις εφέτος στο έλλειμμα (θα κλείσει κάτω από 1,7%) αλλά και στην πορεία του ΑΕΠ (αν αυξηθεί από 5,3% στο 6%) προσθέτει σημαντική ρευστότητα στα πυρομαχικά της κυβέρνησης για έξτρα μέτρα, όπως ενίσχυση στα καύσιμα και για αγορές των τροφίμων.
Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 μπορεί να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό απόθεμα ύψους περίπου 2 δισ. Ευρώ και αναλόγως πότε θα διενεργηθούν οι εκλογές να δώσει σήμα για νέες παρεμβάσεις.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φθάσουν και τα 5,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις στις ενεργειακές τιμές, αλλά και από τα έσοδα που θα φέρουν η φορολόγηση παραγωγών κλπ. Τα εν λόγω πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση μπορεί να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα έξτρα απόθεμα για παροχές από το νέο έτος.
Το κρατικό πουγκί έχει, επίσης, προβλέψεις έξτρα δαπανών 1 δισ. Ευρώ για το 2023, το οποίο αφορά έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας. Εφόσον οι εν λόγω πόροι δεν καταναλωθούν όλοι στο ενεργειακό κόστος (λόγω της πτώσης των τιμων διεθνώς) δημιουργείται ένα σοβαρό σενάριο για νέες μόνιμες ή και έκτακτες παροχές του χρόνου, με κατεύθυνση τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους. Υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να περισσέψουν κοντά στα 600-700 εκατ. Ευρώ.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης δείχνουν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από ότι προβλέπεται, όπως και ότι θα καταγραφεί μείωση των τιμών. Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει την παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι στα επίπεδα των 85 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου brent είναι στα 80 δολάρια. Επίσης, οι πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για το φυσικό αέριο έχει μέση τιμή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην παρούσα φάση η τιμή βρίσκεται στα 131 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο τέλος του έτους
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια προς το τέλος του έτους. Ήδη καταγράφεται υπέρβαση πάνω 5 δισ. ευρώ, στα φορολογικά έσοδα του 2022. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα μοιράσει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, το οποίο θα μεταφερθεί το 2023. Τα πυροσβεστικά μέτρα με στόχευση τα μεσαία και ευάλωτα κοινωνικά στρώματα είναι πάντα στο τραπέζι της κυβέρνησης, η οποία, όμως, ζυγίζει τα περιθώρια ελέω των προσεχών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.
Η συγκράτηση των τιμών στην αγορά και η ενίσχυση των εισοδημάτων αποτελούν τη βασική προτεραιότητα. Ο πληθωρισμός σε σχέση με πέρυσι έχει κάνει άλμα 10%, όπου τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί 14%, ενώ κάποια καταγράφουν ανατιμήσεις άνω του 25% (π. χ ψωμί, γάλα κλπ). Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο φυσικό αέριο κατά 68%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 20,8%, ενώ ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 7,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η 4η σεζόν του Maestro, το Netflix και η μεγάλου μήκους ταινία στο ABCNews
- Σοφία Ρομπόλη: Η διερμηνέας νοηματικής που έγινε viral στην αλλαγή του χρόνου αποκάλυψε τι την δυσκόλεψε
- Καραμέρος: Η εκλογή ΠτΔ δεν είναι ταγκό συναίνεσης για να «ξεπλύνουμε» καρτέλ και πολιτικές του Μητσοτάκη
- Γάζα: Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα προς το Ισραήλ – Οι IDF ζήτησαν την εκκένωση περιοχών
- Εικόνες Σοκ από τις κατεστραμμένες δημόσιες τουαλέτες στη Θεσσαλονίκη
- Από το 2017 γεννήθηκαν στη Σκωτία 1.500 μωρά εξαρτημένα από ναρκωτικά