Τι καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία;
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η χώρα του θα απομακρύνει τις YPG από τα σύνορα της με τη Συρία, ωστόσο η χερσαία επιχείρηση με την οποία απειλεί μανιασμένα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Ήδη από τον Ιούνιο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ο στρατός της χώρας του θα ξεκινήσει σύντομα νέα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με ξεκάθαρο στόχο να νικήσει τις κυρίως κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και να τις εκδιώξει από τις περιοχές που ελέγχουν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Η Άγκυρα λέει ότι αυτό είναι απαραίτητο για λόγους ασφαλείας, αφού πρώτα κατηγόρησε τις YPG και ομάδες που συνδέονται μαζί τους για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για άλλες επιθέσεις.
Διαβάστε επίσης: Με «όπλο» μια χειραψία – Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της Αιγύπτου από τον Ερντογάν
Τις τελευταίες μέρες η επιχείρηση δείχνει έτοιμη να ξεκινήσει, όμως μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει περιοριστεί σε αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς.
Το Αλ Τζαζίρα ρίχνει μια προσεκτική ματιά στις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτή η επιχείρηση, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα δείχνει τόσο ανένδοτη στο να προχωρήσει.
Πόσο πιθανή είναι μια τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία;
Παρότι είχε διαμηνύσει ήδη από τον Ιούνιο πως ήθελε να ξεκινήσει νέα χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με την αντίσταση πολλών διεθνών δυνάμεων που εμπλέκονται στη Συρία, περιλαμβανομένων του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Άγκυρα, ωστόσο, συχνά αποφεύγει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία χωρίς τη σιωπηρή αποδοχή τουλάχιστον μερικών από τους εμπλεκομένους. Η θέση της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ισχυρής παρουσίας της στην περιοχή, αλλά και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η οποία στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες για την προγραμματισμένη επιχείρηση. Τουρκικές πηγές είπαν στο Αλ Τζαζίρα πως η Ρωσία προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η τουρκική χερσαία επιχείρηση ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως η Τουρκία έχει δώσει μια απροσδιόριστη προθεσμία για να απαντηθούν τα αιτήματά της, ειδάλλως θα ξεκινήσει την επιχείρησή της.
Τι απαιτεί η Τουρκία;
Οι τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η Άγκυρα απαιτεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ, από το Κομπάνι και από την Ταλ Ριφάατ -πόλεις που έχουν ήδη κατονομαστεί από τον Ερντογάν ως στόχοι της τουρκικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία είπε επίσης πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να αντικαταστήσουν τις SDF στις περιοχές αυτές.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «καμία άδεια» για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των συνόρων και της ασφάλειάς της.
Ποια είναι η θέση των SDF;
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καλέσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την Τουρκία να διεξάγει επιχείρηση.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής των SDF, Μασλούμ Αμπντί, δήλωσε πως επιθυμεί ισχυρότερη απάντηση από τις ΗΠΑ, παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την Τουρκία. Ο Αμπντί επισήμανε ακόμα πως υπάρχουν πρωτοφανείς τουρκικές ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων.
Γιατί η Τουρκία θέλει να διεξάγει επιχείρηση στη βόρεια Συρία;
Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος υποστηρικτής των SDF και συνεργάστηκαν μαζί τους για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Σε μια προφανή προσπάθεια να πιέσει την Ουάσιγκτον να εντείνει τις προσπάθειες για φρένο στην τουρκική επιχείρηση, ο Αμπντί δήλωσε το Σάββατο ότι οι επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS σταμάτησαν εξαιτίας των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων σε θέσεις των SDF.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος των SDF, Σιαμπάντ Αλί, δήλωσε ότι ο Αλεξάντερ Κιάκο, ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, συναντήθηκε με τον Αμπντί. Ένας άλλος εκπρόσωπος των SDF, ο Αράμ Χάνα, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα πως οι Ρώσοι παρουσίασαν τα αιτήματα της Τουρκίας στις SDF και ότι αυτά απορρίφθηκαν.
Η Τουρκία θεωρεί πως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού -και κατ’ επέκταση οι SDF- συνιστούν τη συριακή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το PKK διεξάγει πόλεμο κατά του τουρκικού κράτους από το 1984 και θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το PKK και τα παραρτήματά του έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στην Τουρκία, ενώ ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επιχειρήσεις κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, καθώς και ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού στη βόρεια Συρία.
Διαβάστε επίσης: «Το Τραπέζι των Έξι» – Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσίασε τη μετa-Ερντογάν εποχή
Στις 13 Νοεμβρίου η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε έξι άτομα. Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν το PKK και τις YPG, αν και αμφότεροι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.
Η Τουρκία πιστεύει πως οι σύμμαχοί της, ιδιαίτερα στη Δύση, δεν παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές στην ασφάλειά της από το ΡΚΚ και αντιτίθεται σθεναρά στη στήριξη της Δύσης στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ως κομμάτι του συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Θα αποκαταστήσει η Τουρκία τους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση;
Στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια μια ειρηνική μαζική εξέγερση το 2011, η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση έναντι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Τουρκία έχει γίνει σπίτι για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται στον αλ Άσαντ, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντί των SDF σε περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τη Ρωσία.
Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Συρία μπορεί να «μπουν στο σωστό δρόμο». Επίσης, συνέκρινε μια πιθανή συμφιλίωση με τη Δαμασκό, με τις πρόσφατες κινήσεις που είχαν στόχο τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης με την Αίγυπτο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις