Μεταμόσχευση κοπράνων: Πράσινο φως από την αμερικανική FDA
Δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου αντιμετωπίζονται με μια δόση «καλών» βακτηρίων.
Έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε η πρώτη τυποποιημένη θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων, υποψήφια λύση για δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου.
Η θεραπεία Rebyota της ελβετικής Ferring Pharmaceuticals χορηγείται με κλύσμα για να επαναφέρει τα «καλά» βακτήρια του παχέος εντέρου, τα οποία απομονώνονται από κόπρανα υγιών εθελοντών.
Η FDA έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για χρήση του Rebyota σε ενήλικες με επίμονη λοίμωξη από το διαβόητο βακτήριο Clostridium difficile (Κλωστρήδιο το δύσκολο), το οποίο προκαλεί ναυτία και διάρροια και συχνά είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Στις ΗΠΑ, το βακτήριο συνδέεται με 15 έως 30 χιλιάδες θανάτους το χρόνο, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
- Μεταμόσχευση νεανικών κοπράνων «αντιστρέφει φθορές της γήρανσης»
- Τα μικρόβια του εντέρου «επηρεάζουν τον ψυχισμό και τη συμπεριφορά»
- Βακτήριο του εντέρου βρέθηκε να μπλοκάρει το μητρικό φίλτρο
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άλλη εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του C.difficile, ωστόσο εδώ και μια δεκαετία η μεταμόσχευση κοπράνων εφαρμόζεται ανεπίσημα στις ΗΠΑ, όπου έχουν ιδρυθεί μάλιστα και τράπεζες κοπράνων.
Η θεραπεία Rebyota παρασκευάζεται σε εργαστήριο της Ferring στη Μινεσότα από κόπρανα δωρητών που ελέγχονται για δεκάδες μικρόβια και ιούς.
Η FDA έδωσε το πράσινο φως βάσει δύο κλινικών μελετών στην οποία το 70% των ληπτών εμφάνισε υποχώρηση των συμπτωμάτων εντός οκτώ εβδομάδων, συγκριτικά με 58% στην ομάδα του placebo.
H θεραπεία προορίζεται μόνο για ενήλικες που δεν εμφάνισαν βελτίωση έπειτα από αγωγή με αντιβιοτικά.
Παρόμοιες θεραπείες αναπτύσσονται και από άλλες εταιρείες όπως η Seres Therapeutics, η οποία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά δεδομένα για χάπι που παράγεται με επεξεργασία ανθρώπινων κοπράνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις