Bloomberg: Ελλάδα και άλλοι 6 πιέζουν την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τι προτείνουν στο έγγραφό τους
Σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν
Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολοθούν να πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται από την Κομισιόν είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν ένα μέρος των λογαριασμών ρεύματος και να ανακουφιστούν.
Στις 13 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Ενέργειας καλούνται να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το πλαφόν και την ενέργεια, η οποία να επικυρωθεί από τους 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο παρουσιάζει το έγγραφο που εστάλη στην Κομισιόν, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των «7»;
1)Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα 160 €)
2)Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG που ορίζονται στο Henry Hub στις ΗΠΑ, στο JKM στην Ασία, στο NWE και στο MED στην Ευρώπη
3)Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο
Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.
Η πρόταση της Κομισιόν
Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο, αφορά τιμή 275$ για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58€ υψηλότερη από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.
«Η συνθήκη δύο διαδοχικών εβδομάδων σταθερών υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής. «Τα επίπεδα ενεργοποίησης απέχουν πολύ από το να αποτρέψουν επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου».
Οι νέες απαιτήσεις προϊδεάζουν για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.
Η Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής την προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβασμό που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή σε 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Bloomberg. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Μία πρόταση, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή, τουλάχιστον από τους «7».
Η πρόταση από τους «επτά» προβλέπει εφαρμογή των τιμών για τον επόμενο μήνα και για το τρίμηνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι χώρες ζήτησαν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών αναστέλλεται λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, αντί να το αφήσουν στα χέρια της Επιτροπής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει η επιλογή αυτόματης ανάρτησης.
Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ η Γαλλία θα είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετάσχει, με ομάδες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο
Τέλος στο θρίλερ με το ευρωπαϊκό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης φέρεται να έδωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέληξαν σε κατ’ αρχή συμφωνία για τη θέσπιση ανώτατου ορίου πώλησης.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και στη θέσπιση ενός μηχανισμού προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο πώλησης σε επίπεδο 5% χαμηλότερο της τιμής πώλησης στην αγορά.
Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ γραπτά, έως αύριο Παρασκευή, πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Η αρχική πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7) που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι και χωρίς τον μηχανισμό προσαρμογής.
Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν, καθώς δεν θα επιτύγχανε τον κύριο στόχο της πρότασης που είναι η μείωση των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Χαμηλότερα από την τιμή πώλησης
«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με πρόβλεψη να διατηρείται κατά 5% χαμηλότερα από την τιμή πώλησης του ρωσικού αργού στην αγορά, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας», ανέφερε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Η αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμής θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.
«Η Πολωνία έχει διορία μέχρι τις 16:00 CET (17:00 ώρα Ελλάδος) να συμφωνήσει. Εάν το κάνει, θα υπάρξει γραπτή διαδικασία για υιοθέτηση της πρότασης μέχρι αύριο», ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Πολωνοί διπλωμάτες πρόσθεσαν ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με τη Βαρσοβία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν επίσης ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει τη θέση της Πολωνίας για όσο το δυνατόν χαμηλότερο πλαφόν, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το πλαφόν που έχει θέσει η Ομάδα των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως..
Στόχος του πλαφόν της G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.
Δεδομένου δε ότι οι κυριότερες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις