Τουρκία: «Να σταματήσει την στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου η Ελλάδα»
Το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Νέα πρόκληση από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, για ένα θέμα που κοντεύει να… παλιώσει και αφορά στα νησιά του Αιγαίου.
Το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως «δόθηκε μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου».
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, «η Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμφιλιωτική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου που προσανατολίζονται στη λύση, αναμένεται να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ιδίως τον εξοπλισμό των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, το συντομότερο δυνατό»
Το πώς «μας έδωσαν το μήνυμα» και γιατί «αναμένεται» να… υπακούσουμε, δεν έγινε γνωστό από το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας.
Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το συγκεκριμένο «αίτημα» της Τουρκίας δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι – όχι των διαπραγματεύσεων, αφού ο Ερντογάν και «η παρέα του», ως γνωστόν, τις αποφεύγουν, αλλά των «απαιτήσεων».
Ας μην ξεχνάμε και το γνωστό «τραγουδάκι» της τουρκικής ηγεσίας, με στόχο να απειλήσει και να τρομοκρατήσει την Ελλάδα, «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα…».
Όλα αυτά έχουν ως βάση την επιμονή της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η οποία, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η χώρα μας παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έχει δηλώσει πως «τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων».
Και προσέθεσε πως «αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά».
«Θα υπάρξουν συνέπειες»
Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος απείλησε την Αθήνα με «συνέπειες», αν επιμείνει στον «εξοπλισμό των νησιών».
«Εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που τερμάτισε τις συνομιλίες το 2016. Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Καλίν και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ, είτε στις ΗΠΑ».
«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε», είπε με νόημα ο Καλίν και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός των νησιών είναι ένα θέμα που καταγράφεται στη Συμφωνία της Λωζάνης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Κάθε τέτοια ενέργεια έχει συνέπειες. Δεν μπορείτε να στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία με ρητορική που αυξάνει την ένταση».
Ο Καλίν, μάλιστα, σημείωσε πως το γεγονός ότι τα νησιά βρίσκονται τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα «και ότι ο εναέριος χώρος μας είναι τόσο αλληλένδετος, αποτελούν δεδομένα που επιβάλλει αυτή η γεωγραφία. Ας μιλήσουμε για το πώς θα τα διαχειριστούμε. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».
Όταν ο Ερντογάν απείλησε με αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών
Είναι τέτοια η εμμονή – ή η ανησυχία – της Άγκυρας με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να το συνδέσει με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα συγκεκριμένα νησιά.
Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία υποστήριζε ότι τα νησιά «παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία» και σημειώνει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών και των θαλάσσιων ζωνών.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις