Κοσσυφοπέδιο: Στέλνει στρατιωτική δύναμη στα νησιά Φώκλαντ στον Νότιο Ατλαντικό
Στρατιωτική δύναμη στέλνει το Κόσοβο στα νησιά Φώκλαντ, βρετανικές κτήσεις στον Νότιο Ατλαντικό, με αποστολή την «τήρηση της ειρήνης».
Με 77 ψήφους υπέρ, η Βουλή του Κοσόβου, ενέκρινε την αποστολή σώματος των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα νησιά Φώκλαντ.
«Τήρηση της ειρήνης»
Κατά την 110η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, η κυβέρνηση πρότεινε την αποστολή μελών της KSF στα νησιά Φώκλαντ ή Μαλβίνες, βρετανικές κτήσεις στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Δείτε ακόμα – Γιατί κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία;
«Η αποστολή της KSF θα είναι η τήρηση της ειρήνης στα νησιά Φώκλαντ» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
Στην αποστολή, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης, θα συμμετέχουν έως και επτά μέλη της KSF.
Οι στρατιωτικοί της KSF θα βρίσκονται «υπό τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα έξοδα θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό του Κοσσυφοπεδίου», σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κοσόβου.
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ
Το 1982, η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο ενεπλάκησαν σε πόλεμο γνωστό ως Πόλεμος των Φώκλαντ ή «Guerra de las Malvinas».
Η σύρραξη έγινε για δύο βρετανικές κτήσεις στον Νότιο Ατλαντικό και κράτησε 10 εβδομάδες.
Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν στις 2 Απριλίου, όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Μαλβίνες.
Στις 5 Απριλίου, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ναυτική δύναμη για ν’ αντιμετωπίσει το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής.
Η σύγκρουση διήρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου και την επιστροφή των νησιών στον βρετανικό έλεγχο.
Συνολικά, 649 αργεντινοί στρατιωτικοί, 255 βρετανοί στρατιωτικοί και τρεις κάτοικοι των Νήσων Φώκλαντ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Διμερείς συμφωνίες
Το Κοσσυφοπέδιο και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2022 συμφωνία για την κοινή αποστολή των δυνάμεών τους.
Η Πρίστινα έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον και μάλιστα σώμα της KSF συμμετείχε στην πρώτη αποστολή στο εξωτερικό το 2021, οπότε ορισμένα μέλη της στάλθηκαν στο Κουβέιτ.
Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου διαθέτει περίπου 3.000 τακτικά μέλη και περίπου 1.000 έφεδρους.
Η KSF ξεκίνησε τη διαδικασία μετατροπής της σε στρατό το 2018 και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια, αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των τακτικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (απ’ όπου και η φωτογραφία, επάνω, των κοσοβάρων στρατιωτών).
Πηγή: kosovapress.com, Anadolu, echedoros-a.gr
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες
- Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες προκάλεσε η πυκνή ομίχλη
- «Ου Φονεύσεις», σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου στο ΔΘΠ
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel