Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Μπορεί να παραμείνει μολυσματικός σε ορισμένες τροφές για ημέρες

Κοροναϊός: Μπορεί να παραμείνει μολυσματικός σε ορισμένες τροφές για ημέρες

Τι έδειξε έρευνα

Μπορεί ο κοροναϊός να μην απασχολεί τον κόσμο όσο τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο μία νέα έρευνα φέρνει στο φως μία άλλη πτυχή του θέματος, και ειδικότερα, έναν άλλο τρόπο που θα μπορούσαμε να κολλήσουμε τον ιό χωρίς να το φανταζόμαστε.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον , σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC απέδειξαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώνει και να παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες για ημέρες.

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τρόφιμα που συχνά πωλούνται χύμα στα παντοπωλεία και στα αρτοποιεία, όπως μήλα, πιπεριές, τυρί, ζαμπόν, ελιές, ψωμί και κρουασάν. Οι συσκευασίες που εξετάστηκαν περιλάμβαναν μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και κονσέρβες. Ωστόσο, όπως είπαν, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους καταναλωτές παραμένει πολύ χαμηλός.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές “εμβολίασαν” τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Οι επιστήμονες τόνισαν οι ερευνητές δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφυλάξεις όταν χειρίζονται τρόφιμα – εκτός από το πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωσή τους και το πλύσιμο των φρέσκων προϊόντων.

Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: «Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κοροναϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κοροναϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024