Γλυκά που θα κάνουν το σπίτι σας να μυρίσει Χριστούγεννα
Χριστουγεννιάτικα γλυκά με σοκολάτα, κανέλα και - φυσικά - μπόλικο, ελληνικότατο μέλι για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας.
Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αφού μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε ευχάριστες στιγμές με τους ανθρώπους μας αλλά και συναρπαστικά αφράτα και τραγανά γλυκά, που μας γεμίζουν θαλπωρή και μας φτιάχνουν την διάθεση. Η σοκολάτα, η κανέλα και φυσικά το θαυματουργό μέλι κυριαρχούν στα γλυκά μας. Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και χωρίς πολύ κόπο, για να απογειώσετε το γιορτινό σας τραπέζι και να ενθουσιάσετε ακόμα και τους πιο επιλεκτικούς.
Μελομακάρονα, τα παραδοσιακά
Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε μελομακάρονα, περιλαμβάνουν:
1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 1/3 φλιτζάνι (300 γραμμάρια) ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού (180 γραμμάρια) χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι (60 γραμμάρια) κονιάκ
4 3/4 φλιτζάνια (600 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης μπορεί να χρειαστείτε λίγο ακόμα)
Για το σιρόπι μελιού:
1/2 φλιτζάνι θυμαρίσιο μέλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Για την επίστρωση
1 φλιτζάνι σπασμένα καρύδια
1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένο σουσάμι, θρυμματισμένο
500 γραμμάρια λιωμένη σοκολάτα, περίπου 55% κακάο
Η διαδικασία για να τα φτιάξετε περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, στρώστε λαδόκολλα στο ταψί σας και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα για να γίνει εύπλαστη. Φτιάξτε μπάλες στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ (28 γραμμάρια) ισιώστε τις λίγο ανάμεσα στις παλάμες σας και τοποθετήστε τις στο ταψί αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους.
3. Παραδοσιακά, τα μελομακάρονα τρυπούνται με ένα πιρούνι 3-4 φορές απαλά στην επιφάνειά τους για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
4. Μεταφέρουμε το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
5. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα ανάποδα σε ένα μεγάλο ταψί (ή δύο μικρότερα ταψάκια) που να τα χωράει. Ρίχνουμε με κουτάλι το ζεστό σιρόπι από πάνω. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου μία ώρα και μετά τα αναποδογυρίζουμε. Αφήστε τα να μουλιάσουν στο υπόλοιπο σιρόπι.
6. Περιχύνουμε τα μελομακάρονα με το μείγμα ξηρών καρπών ή τα καλύπτουμε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγους ξηρούς καρπούς.
Μπισκότα κανέλας με μέλι για τον Άγιο Βασίλη
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τα πιο τραγανά μπισκότα κανέλας, περιλαμβάνουν:
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
½ φλιτζάνι μέλι
1 μεγάλο αυγό
Για την επικάλυψη:
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Η διαδικασία για να τα φτιάξετε περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα στο ταψί σας. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα. Χτυπάμε το βούτυρο, το μέλι και το αυγό χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Με την ζύμη φτιάξετε 20 με 24 μπάλες.
2. Ανακατέψτε τη λευκή ζάχαρη και την κανέλα μαζί σε ένα ρηχό μπολ για την επικάλυψη. Βάλτε τα μπαλάκια σας στο μείγμα και έπειτα στο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, περίπου 11 λεπτά. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε μια σχάρα ψύξης για περίπου 2 λεπτά.
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)