Μενέντεζ: Επίθεση στην Τουρκία αλλά και στις ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου
Τη δυσφορία του γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατονομάζει την πλευρά που φέρει την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, τονίζοντας ότι «είναι λίγο απογοητευτικό να γίνεται έκκληση προς όλες τις πλευρές»...
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Larry Downing/Reuters), αναφέρθηκε στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου, η οποία χρονολογείται για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, κάτι που όπως ανέφερε «συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση».
Δεν κατονομάζει την πλευρά
Μιλώντας στην ακρόαση της υποψήφιας πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν κατονομάζει την πλευρά που φέρει την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού.
Δείτε ακόμα – Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο
Από την πλευρά της, η κα Φίσερ είπε ότι ο χρόνος είναι απόλυτα κρίσιμος στα θέματα αυτά και από την εμπειρία της πιστεύει πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.
Απευθυνόμενος στην κα Φίσερ, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι «μια από τις προκλήσεις στην Κύπρο είναι ότι έχει υπάρξει εισβολή και κατοχή που διαρκεί τέσσερεις δεκαετίες και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση, ενώ προσπαθούμε για την επανένεωση του νησιού κάτω από ένα έθνος, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Στις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, «πιστεύω ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει πραγματικά κινηθεί περισσότερο προς τα εμπρός από οποιονδήποτε άλλο κύπριο πρόεδρο όσον αφορά το να κάνει, δεν θα έλεγα παραχωρήσεις, αλλά να προσπαθεί να εξεύρει τρόπο για να προχωρήσουν τα πράγματα».
«Να το λέμε με σαφήνεια»
Ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που του προκαλεί δυσφορία είναι πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «καλεί όλες τις πλευρές, όταν όμως η μια πλευρά είναι η επιθετική, όπως, κατά την άποψή μου το Αζερμπαϊτζάν είναι με την Αρμενία, ή όπως στην περίπτωση της Κύπρου, όταν η μία πλευρά κάνει παραχωρήσεις και η άλλη όχι, είναι λίγο απογοητευτικό να γίνεται έκκληση προς όλες τις πλευρές».
Θα πρέπει, είπε, όταν είναι ξεκάθαρο, να το λέμε με σαφήνεια [σ.σ.: το ποιος ευθύνεται].
Απευθυνόμενος στην κα Φίσερ, ο κ. Μενέντεζ τη ρώτησε τι θα κάνει για να μην γίνει πραγματικότητα η επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν να καταλάβει όλο το Βαρώσι. Η κα Φίσερ είπε ότι αναγνωρίζει την εμπειρία του κ. Μενέντεζ στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι παρουσιάζεται ενώπιον της Επιτροπής με τεράστια ταπεινότητα.
Αναφέρθηκε στους πολλούς ικανούς διπλωμάτες που εργάστηκαν για το Κυπριακό για δεκαετίες, σημειώνοντας ότι δεν υποτιμά πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο.
«Πιστεύω ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχει τεράστια ευκαιρία αν μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας σ’ εκείνους στο νησί, σ’ εκείνους που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για την παρούσα διαίρεση και σ’ εκείνους που επωφελούνται περισσότερο από τη συνολική διευθέτηση εάν επιτευχθεί», είπε.
«Εχει διαρκέσει πάρα πολύ»
Ανέφερε ότι ελπίζει να δημιουργήσει την αίσθηση του επείγοντος σ’ αυτή τη διαδικασία. «Το βασικό σημείο των συνομιλιών είναι ότι πρόκειται για κυπριακή ιδιοκτησία υπό τον ΟΗΕ και από εκεί θα κοιτάξω να βρω τον δρόμο προς τα εμπρός», πρόσθεσε.
Η κα Φίσερ επισήμανε ότι ο χρόνος είναι «είναι απόλυτα κρίσιμος στα θέματα αυτά και από την εμπειρία μου πιστεύω ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».
Ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι εκτιμά την άποψή της γιατί «αυτή η διαμάχη έχει διαρκέσει πάρα πολύ».
Σημείωσε επίσης ότι αν αφεθούν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν μεταξύ τους, θα υπάρξει λύση.
Ωστόσο, τόνισε πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η «Αγκυρα βάζει το χέρι της και δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να βρουν τον δικό τους δρόμο, πράγμα που τελικά σημαίνει ότι εκείνοι αποφασίζουν στο τέλος της ημέρας».
Απογοητευμένος από την αμερικανική κυβέρνηση
Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι σθεναρά στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην πρώτη συνάντηση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 για να συζητήσουμε την ενεργειακή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή».
Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος γιατί δεν υπήρξε περισσότερη υποστήριξη για το σχήμα αυτό από την αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς να σημαίνει ότι γι’ αυτό ευθύνεται η κα Φίσερ.
«Απλώς ευελπιστώ ότι ο επόμενος διπλωμάτης στην Κύπρο θα στηρίζει τη διαδικασία και να δηλώσει ότι έχουμε μια τεράστια ευκαιρία εδώ», παρατήρησε.
Ο κ. Μενέντεζ πρόσθεσε ότι δίνει «τα εύσημα στους Κύπριους που σταμάτησαν ρωσικά πλοία να προσεγγίσουν λιμάνια πριν την εισβολή, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Ερωτηθείσα ποιες ευκαιρίες βλέπει για τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κύπρο και τους εταίρους της στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια η κα Φίσερ είπε ότι όταν αυτά τα σχήματα λειτουργούν και δημιουργούν ουσιαστικές συζητήσεις, «πραγματικά έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε σημαντικά αυτές τις ατζέντες».
Το ενεργειακό ως κεντρικό θέμα
Σημειώνοντας ότι ο κ. Μενέντεζ έχει αναφέρει το ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο «ως κεντρικό θέμα για το σχήμα 3+1, η εμπειρία μου είναι ότι όταν βρίσκουμε ένα σχήμα με το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε τόσα πολλά, θα πρέπει να το επεκτείνουμε σε πολλές κατευθύνσεις», και πρόσθεσε ότι αυτού του είδους τα σχήματα είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Μενέντεζ για τη στήριξή της στα θέματα αυτά και ζήτησε τη στήριξη του ιδίου και της ομάδας του.
Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive.com
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση