Βούτσιτς: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει στα Τίρανα μετά τη συνάντηση με τον επίτροπο Βάρχελι
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Σερβίας εμφανίστηκε διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφαση του να μην συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, σήμερα το απόγευμα, διατεθειμένος να επανεξετάσει την απόφαση του να μην συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στα Τίρανα.
Ο Βούτσιτς μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με το Ευρωπαίο Επίτροπο για την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι ανέφερε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα εκτιμηθεί αν θα είναι πιο ωφέλιμο να συμμετάσχει η Σερβία στη Σύνοδο των Τιράνων ή να απέχει. «Είπα στο κ. Βάρχελι ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα να επανεξετάσω την απόφαση μου και να την ακυρώσω, αν διαπιστώσω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μας ακούσουν στα Τίρανα» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.
Διαβάστε επίσης – «Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία»: Σύσταση στους Σέρβους λόγω κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων
Σημειώνεται ότι χθες βράδυ (Πέμπτη) ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα μποϋκοτάρει την Σύνοδο στα Τίρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία αντιδράσεων από τις Βρυξέλες στην υπουργοποίηση στο Κόσοβο Σέρβου πολιτικού που δεν προέρχεται από σερβικό κόμμα που πλειοψήφησε στις εκλογές.
Σημαντικές συμφωνίες στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτ. Βαλκανίων
Ο Επίτροπος Βάρχελι επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί η Σερβία στο τραπέζι της Συνόδου στα Τίρανα τονίζοντας ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθιστούν προτεραιότητα την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ολιβερ Βάρχελι ανήγγειλε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στην Σύνοδο ΕΕ – Δυτ. Βαλκανίων στα Τίρανα και μία απ αυτές θα είναι η κατάργηση της περιαγωγής και η ένταξη των χωρών της περιοχής στο ενιαίο σύστημα κινητής τηλεφωνίας της Ένωσης.
Κατά την συνάντηση Βούτσιτς – Βάρχελι κυριάρχησαν τα θέματα της ενέργειας και το μεταναστευτικό.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι προβλέπονται κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεπεράσουν οι χώρες της περιοχής την ενεργειακή κρίση, να δημιουργηθούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας καυσίμων και να ενισχυθεί η μετάβαση στην αποκαλούμενη »πράσινη ενέργεια».
Μεταναστευτικό και Ρωσία
Για το μεταναστευτικό ο Βάρχελι επισήμανε ότι η Σερβία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. «Όποιος δεν έχει το δικαίωμα να μείνει στην Ευρώπη δεν θα μπορέσει να μείνει» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Όλιβερ Βάρχελι και ανέφερε ότι αυξάνεται κατά 60% φτάνοντας τα 350 εκατομμύρια μέχρι το 2024, η βοήθεια προς τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση.
Στη ατζέντα των συνομιλιών Βούτσιτς – Βάρχελι βρέθηκε και το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η άρνηση της Σερβίας να συνταχθεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς τον διαβεβαίωσε ότι η Σερβία αν και δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία θα βοηθήσει την ΕΕ για να τις εφαρμόσει. «Χρειαζόμαστε τη Σερβία στο πλευρό μας. Και γι’ αυτό χαιρετίζω ιδιαίτερα την υπόσχεση του προέδρου (Βούτσιτς) ότι θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις και να τερματίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Βάρχελι. Ο πρόεδρος τη Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτραπεί η χρήση του εδάφους της Σερβίας για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που επιβλήθησαν κατά της Ρωσίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις