Πετυχημένη ή αποτυχημένη η φετινή σεζόν για τον Τσιτσιπά;
Οι 61 νίκες σε 85 παιχνίδια, οι δύο τίτλοι, αλλά και οι πέντε χαμένοι τελικοί – Το πείραμα με τον Τόμας Ένκβιστ, ο Μαρκ Φιλιππούσης, τα ξεσπάσματα, η μεγάλη ευκαιρία στα ATP Finals που πέταξε στα σκουπίδια και η παρακαταθήκη για το 2023.
Χαρές, αλλά και λύπες. Μεγάλες νίκες, αλλά και σοκαριστικές ήττες. Τίτλους, αλλά και χαμένους τελικούς. Αποθέωση, αλλά και έντονη κριτική. Αγωνιστικά ρίσκα που βγήκαν, αλλά και συνεργασίες που δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα τα είχε η φετινή σεζόν για τον Στέφανο Τσιτσιπά, με τον συμπατριώτη μας να κλείνει το 2022 στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP και να ολοκληρώνει τέταρτη σερί χρονιά στο top-10 και δεύτερη συνεχόμενη στην κορυφαία πεντάδα του παγκόσμιου τένις.
Μια ιδιαίτερη και δύσκολη σεζόν, στην οποία ξεπετάχτηκαν νέοι ανταγωνιστές για τον Ελληνα τενίστα, όπως οι Κάρλος Αλκαράθ, Φέλιξ Οζιέ Αλιασίμ και Κάσπερ Ρουντ. Τρεις τενίστες, οι οποίοι έκλεισαν το 2022 στο top-10 και δείχνουν να αποτελούν τους νέους ανταγωνιστές του Στέφανου Τσιτσιπά, στη μάχη για την άνοδο στην κορυφή της ATP. Μια σεζόν, στην οποία ο Ελληνας τενίστας κατάφερε να κατακτήσει δύο τίτλους και να προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό του 5.479.442 δολάρια, αλλά και μια σεζόν, στην οποία απέτυχε να φανεί ανταγωνιστικός στα Grand Slams, με εξαίρεση φυσικά το Αυστραλιανό Οπεν, όπου έφτασε μέχρι τους «4» και αποκλείστηκε από τον Μεντβέντεφ.
Μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα, γεγονός που αποτυπώνεται στις θέσεις που κατείχε στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Ο Στέφανος ξεκίνησε το 2022 στο Νο.4, έπεσε στο Νο.7 τον περασμένο Αύγουστο, ανέβηκε στο Νο.3 στις αρχές Νοεμβρίου και έκλεισε τη χρονιά στο Νο. 4. Μάλιστα, στα ATP Finals θα μπορούσε να ανέβει ακόμα και στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά τελικά ο συμπατριώτης μας δεν κατάφερε να περάσει ούτε τους ομίλους. Μια χρονιά, στην οποία πέτυχε 61 νίκες σε 85 παιχνίδια (71.76% ποσοστό) και κατέκτησε δύο τίτλους. Έναν Masters στο Μόντε Κάρλο και έναν επιπέδου ATP 250 στη Μαγιόρκα. Εκτός από τους τίτλους, ωστόσο, είχε και πέντε χαμένους τελικούς. Σε Ρότερνταμ, Ρώμη, Σινσινάτι, Αστάνα και Στοκχόλμη. Αυτή ήταν η χρονιά με τους περισσότερους χαμένους τελικούς για τον Στέφανο, ο οποίος πλέον στην καριέρα του έχει 9-15 σε τελικούς ATP.
Τελικούς, πολλούς από τους οποίους θα μπορούσε να είχε νικήσει. Όπως στο Ρότερνταμ, όπου αντιμετώπισε τον Φέλιξ Οζιέ Αλιασίμ, από τον οποίο ηττήθηκε με 2-0 ή όπως στην Στοκόχλμη, όπου ηττήθηκε επίσης με 2-0 από τον Χόλγκερ Ρούνε. Δύο τίτλους, που θα μπορούσε να τους είχε πάρει και να είχε κλείσει τη φετινή σεζόν με 4-3 αντί για το 2-5. Μια σεζόν στην οποία προσπάθησε να βάλει νέα πράγματα στο παιχνίδι του και να γίνει πιο απρόβλεπτος. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και η συνεργασία του με τον Τόμας Ένκβιστ μετά το Αυστραλιανό Οπεν.
Μια συνεργασία η οποία, όμως, έληξε άδοξα. Μάλιστα, η συνεργασία με τον Σουηδό προπονητή ολοκληρώθηκε λίγο πριν παίξει στο Μόντε Κάρλο, το οποίο στη συνέχεια κατέκτησε έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του, Απόστολο Τσιτσιπά.
Ένα πείραμα, το οποίο δεν βγήκε στον συμπατριώτη μας, ο οποίος, ωστόσο, συνέχισε να ψάχνει αυτό το… κάτι που θα απογείωνε το παιχνίδι του. Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Ένκβιστ, ο 24χρονος τενίστας πρόσθεσε στο προπονητικό του τιμ τον σπουδαίο Μαρκ Φιλιππούση. Οχι ως πρώτο προπονητή, αλλά ουσιαστικά ως βοηθό και advisor του Απόστολου. Όπως είχε δηλώσει ο Στέφανος, ο Ελληνοαυστραλός θρύλος του παγκοσμίου τένις, τον βοηθάει δίνοντάς του νέες ιδέες για το παιχνίδι του. Τον είδαμε στο box του αρκετές φορές από το καλοκαίρι και μετά. Τον είδαμε στο Λονδίνο και στο Γουίμπλεντον, αλλά και στα ATP Finals, που έγιναν στο Τορίνο. Μια συνεργασία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2023.
Ισως μάλιστα η συνεργασία του με τον Μαρκ Φιλιππούση να ήταν ένας από τους λόγους, που είδαμε τον Στέφανο να παίζει πολύ με σερβίς-βολέ στο Τορίνο. Μια επιλογή τακτικής, που μπορεί να αποδειχθεί… χρυσάφι στο μέλλον για τον 24χρονο τενίστα, ο οποίος εκτός από τους κλασσικούς ανταγωνιστές (σ.σ Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ) θα πρέπει πλέον να αρχίσει να μάθει να ζει έχοντας απέναντί του και τους Αλκαράθ, Ρουντ και Αλιασίμ.
Θα πρέπει επίσης να μάθει να αγωνίζεται έχοντας καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, αλλά και καλύτερο mindset κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων, προκειμένου να μην χάνει την ψυχραιμία του σε κρίσιμα σημεία. Οπως έγινε φέτος, προς το τέλος της σεζόν, όταν τον είδαμε να έχει ορισμένα ξεσπάσματα, τα οποία είχαν ως αποδέκτη τον πατέρα του. Μια σεζόν, την οποία θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και στο Νο.1, εάν είχε νικήσει όλα τα παιχνίδια στη φάση των ομίλων των ATP Finals και στη συνέχεια είχε κατακτήσει τον τίτλο. Η περιπέτειά του στο Τορίνο, όμως, αποδείχθηκε σύντομη, καθώς ηττήθηκε στο τρίτο και καθοριστικό ματς των ομίλων από τον Αντρέι Ρούμπλεφ και αποκλείστηκε στους ομίλους.
Παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων στο Τορίνο, όπως επίσης και στα τρία από τα τέσσερα Grand Slams της φετινής σεζόν (σ.σ Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον και US Open), παρέμεινε στο top-5 της παγκόσμιας κατάταξης και μάλιστα απέχει μόλις 270 πόντους από το Νο.3, Κάσπερ Ρουντ, αλλά και 450 πόντους από το Νο.2, Ράφαελ Ναδάλ. Ο μεγάλος του στόχος φυσικά είναι το Νο.1, στο οποίο είναι ο Κάρλος Αλκαράθ με 6.820. Διαφορές που μπορούν να καλυφθούν μέσα στο 2023 και να δούμε τον Στέφανο Τσιτσιπά για πρώτη φορά στην καριέρα του να ανεβαίνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Πετυχημένη ή αποτυχημένη η σεζόν;
Η φετινή σεζόν τελικά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη για τον συμπατριώτη μας;
Εάν εξαιρέσει κανείς τα ATP Finals και τα τρία από τα τέσσερα Grand Slams, είναι απόλυτα πετυχημένη. Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι κατάφερε για δεύτερη σερί χρονιά να είναι στο top-5. Αγωνίστηκε σε 7 τελικούς και έβγαλε πάνω από 5 εκατ. δολάρια μέσα στο 2022. Εφτασε επίσης στα ημιτελικά σε Αυστραλιανό Οπεν, Ακαπούλκο και Παρίσι, ενώ στους δύο από τους πέντε χαμένους τελικούς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Έναν από τους θρύλους (σ.σ αν όχι ο GOAT) του παγκοσμίου τένις.
Η φετινή σεζόν αποτελεί την παρακαταθήκη του Τσιτσιπά για το 2023. Μια σεζόν στην οποία ο Στέφανος έμαθε πολλά, που θα τον βοηθήσουν για το μέλλον. Τόσο ως άνθρωπο όσο και ως τενίστα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι μόλις 24 ετών. Εχει μπροστά του τουλάχιστον 10 ακόμα χρόνια στο τοπ επίπεδο. Τα καλύτερα έρχονται για τον συμπατριώτη μας…
- Φερστάπεν: «Δεν είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο, αλλά καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο»
- Όχι, δεν είμαστε «υπερβολικές»
- Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις απάτες deepfake – Γιατί προτιμούν τον Έλον Μασκ
- Ιζαμπέλα Ροσελίνι: «Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία, την ελαφρότητα, που έρχεται με τη γήρανση»
- Το «MEGA Σαββατοκύριακο» ήταν ο μεγάλος νικητής της πρωινής ενημέρωσης
- «Μεγάλη Εικόνα»: Ο Γιάννης Μπέζος για τη ζωή, την Τέχνη και όσα συμβαίνουν γύρω μας