ΟΠΕΚ+: Διατηρεί τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου
Η απόφαση των μελών έρχεται μετά την απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από την G7, Aυστραλία και ΕΕ.
Να διατηρήσει τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στη σημερινή τους συνεδρίαση, καθώς οι αγορές πετρελαίου προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στη ζήτηση και του πλαφόν της G7 και της Αυστραλίας για το ρωσικό πετρέλαιο στην προσφορά.
Η απόφαση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά (G7) για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αναμένεται και η επίσημη απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Διαβάστε επίσης: «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο» – Στην αντεπίθεση ο Πούτιν
Είχε εξοργίσει τη Δύση
Ο ΟΠΕΚ+, είχε εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης, όταν συμφώνησε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.
Το επιχείρημα του ΟΠΕΚ+ ήταν ότι προχώρησε σε μείωση της παραγωγής λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, των ανησυχίων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των αυξήσεων των επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αποφασίσουν μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Αλλά την Κυριακή η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Οι βασικοί υπουργοί της θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα την 1η Φεβρουαρίου σε μια επιτοπή παρακολούθησης, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει έσοδα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει το πετρέλαιό της στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου και ότι αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.
Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν εκφράσει την άποψη ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι συγκεχυμένο και πιθανότατα αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Σάββατο ούτε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή συζητήθηκε το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύσει πετρέλαιο στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου τιμών και δήλωσε ότι το ανώτατο όριο μπορεί να επηρεάσει άλλους παραγωγούς.
Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει απογοήτευση για το ανώτατο όριο λέγοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε παραγωγού. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο πλαφόν δεν έχει στόχο τον ΟΠΕΚ.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις