Ετοιμάζεται και τρίτη επιταγή ακρίβειας
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέο πλέγμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης με την καταβολή στοχευμένων επιδομάτων σε όσους έχουν ανάγκη
Μαξιλάρι άνω των 2 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις εισοδημάτων και παροχές χτίζει η κυβέρνηση, η οποία αγωνιά για την πορεία των τιμών ενέργειας και τροφίμων.
Εχει στα σκαριά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο πλέγμα στήριξης των ευάλωτων και της μεσαίας τάξης, όπως την καταβολή μία τρίτης επιταγής ακρίβειας και των εφάπαξ, στοχευμένων επιδομάτων προς όσους έχουν ανάγκη, με βασική φιλοσοφία να καταπολεμηθεί η ακρίβεια.
Διαβάστε επίσης – Επίδομα ακρίβειας: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ο σχεδιασμός αφορά κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2023, χωρίς να αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν προς το τέλος του έτους, με χρονικό ορόσημο την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 17 Δεκεμβρίου.
Η φιλοσοφία του «pass… παντού» δηλαδή των έκτακτων επιδομάτων και στοχευμένων μέτρων προς ευάλωτα νοικοκυριά είναι σε απόλυτη εξάρτηση με την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά, αλλά και την εγχώρια. Για παράδειγμα, αναλόγως της πορείας των τιμών τα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προβεί σε στοχευμένη βοήθεια στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης (fuel pass), ή και να προβεί σε ένα voucher για αγορές βασικών προϊόντων στο σουπερμάρκετ (food pass).
Προς το παρόν οι τιμές στη βενζίνη και το πετρέλαιο δείχνουν αποκλιμάκωση και μένει να φανεί πώς θα κινηθούν οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και τρόφιμα. Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει την παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι στα επίπεδα των 85 δολ. το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου brent είναι στα 80 δολάρια. Επίσης, η πρόβλεψη για το φυσικό αέριο έχει μέση τιμή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τώρα στα 131 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Πουγκί κατά της ακρίβειας
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το πουγκί κατά της ακρίβειας θα ανοίξει σε περίπτωση που χρειαστεί, παρά ταύτα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινωνία ό,τι έξτρα δημιουργείται από την ανάπτυξη.
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να μην υπάρξει ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και να αποκλιμακωθεί, προκειμένου το αποθεματικό για το 2023 να διοχετευτεί σε μόνιμες παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε φοροελαφρύνσεις. Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς το 2023 αποτελεί ένα έτος που επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που προϋποθέτει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, στο 1%.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φτάσουν και τα 5,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια προς το τέλος του έτους. Ηδη καταγράφεται υπέρβαση άνω των 5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του 2022.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα μοιράσει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, το οποίο θα μεταφερθεί το 2023. Οι εφεδρείες δημιουργούνται υπό τις ανησυχίες τα ελληνικά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δανειολήπτες να χτυπήσουν «κόκκινο» ως προς την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων σε Δημόσιο, τράπεζες και λογαριασμούς.
- Λιβύη: «Απαράδεκτη» οποιαδήποτε μεταφορά όπλων της Ρωσίας από τη Συρία, διαμηνύει η κυβέρνηση της Τρίπολης
- ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί καταψήφισαν πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για να αποφευχθεί το shutdown
- Γάζα: Νέο μακελειό με δεκάδες νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα σε σχολεία-καταφύγια εκτοπισμένων
- Ουκρανία: «Ο πόλεμος έχει τραβήξει πολύ», συμφώνησαν Ντόναλντ Τραμπ και Όλαφ Σολτς
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου