Ινδονησία: Απομακρύνονται 2.000 κάτοικοι λόγω της έκρηξης ηφαιστείου
Οι αρχές στην Ινδονησία ανέβασαν στο μέγιστο το επίπεδο του συναγερμού
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Ένα ηφαίστειο εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας στην Ινδονησία, εκλύοντας ένα νέφος τέφρας που έχει φθάσει σε ύψος 15 χιλιομέτρων και οδηγώντας στην απομάκρυνση σχεδόν 2.000 ανθρώπων, δήλωσαν οι αρχές, που αύξησαν στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού στο ανατολικό τμήμα του νησιού Ιάβα.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για απώλειες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμερού και το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε πως δεν έχουν επηρεαστεί τα αεροπορικά ταξίδια, όμως έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε δύο περιφερειακά αεροδρόμια να είναι σε επιφυλακή.
50 θύματα από έκρηξη του ηφαιστείου
«Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει από σήμερα το πρωί και τώρα πέφτει ηφαιστειακή τέφρα και έχει καλύψει τη θέα του βουνού», δήλωσε ο κοινοτικός εθελοντής Μπαγιού Ντένι Αλφιάντο τηλεφωνικώς στο Reuters από ένα σημείο κοντά στο ηφαίστειο.
Το ηφαίστειο στο όρος Σεμερού, το πιο ψηλό βουνό στην Ιάβα, εξερράγη πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες άλλοι.
Η ινδονησιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανέφερε πως 1.979 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε 11 καταφύγια και οι αρχές διένειμαν μάσκες στους κατοίκους. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε στις 02:46 (τοπική ώρα, χθες Σάββατο στις 21:46 ώρα Ελλάδας) και οι προσπάθειες διάσωσης, έρευνας και απομάκρυνσης είναι σε εξέλιξη.
Το νέφος ηφαιστειακής τέφρας έφθασε σε ύψος 15 χιλιομέτρων, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία είχε τεθεί αρχικά σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου να προκαλέσει τσουνάμι. Αργότερα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Βίντεο και εικόνες από την έκρηξη ηφαιστείου
Debu vulkanik Gunung Semeru menutupi desa Penanggal di Kecamatan Candipuro. Warga panik dan berupaya menyelamatkan diri. https://t.co/LRAJohTFSM
— detikcom (@detikcom) December 4, 2022
BREAKING: #BNNIndonesia Reports
Following Mount #Semeru‘s #eruption, nearly 2,000 people were evacuated from the Indonesian island of Java, with ash clouds reaching nearly two kilometers into the atmosphere, prompting a tsunami warning in Japan. #volcano #Indonesia pic.twitter.com/IpRmeDxWlo
— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal) December 4, 2022
Stay safe everyone near Semeru https://t.co/rNrkSd74op
— Voir (@billllliiee) December 4, 2022
Stay safe untuk warga sekitar gn.semeru 🤲 #Semeru #semeruerupsi pic.twitter.com/bh3lCNAyIs
— roli (@rollie67) December 4, 2022
🌋
Semeru volcano has erupted on Indonesia’s Java island, authorities have issued a maximum danger warning pic.twitter.com/Vamh1GpntS— My Truth Post 🇵🇰🇹🇷 (@my_truth_post) December 4, 2022
Προηγήθηκαν σεισμοί
Η έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 640 χιλιομέτρων ανατολικά από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, ακολουθεί μια σειρά σεισμών στη δυτική Ιάβα, περιλαμβανομένου ενός την περασμένο μήνα κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.
Το ινδονησιακό εθνικό κέντρο ηφαιστειολογίας και πρόληψης γεωλογικών καταστροφών (PVMBG) αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού και κάλεσε τους κατοίκους να μην πλησιάζουν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του Σεμερού.
Νέφη ηφαιστειακής τέφρας φθάνουν μέχρι και 19 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα, ανέφερε.
Ο επικεφαλής του κέντρου, Χέντρα Γκαναβάν, ανέφερε πως ένας μεγαλύτερος όγκος μάγματος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου, το 2021 και 2020, κάτι που μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο για μια ευρύτερη περιοχή.
«Τα νέφη του Σεμερού μπορεί να φθάσουν μακρύτερα και σε μια απόσταση όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες», είπε.
Ινδονησία: 142 ηφαίστεια
Σε βίντεο που εστάλη στο Reuters από την αστυνομία στην περιοχή, χωρικοί φαίνονται να απομακρύνονται από τις πλαγιές του ηφαιστείου, μερικοί με τα υπάρχοντά τους φορτωμένα πάνω σε ποδήλατα. Μια κατεστραμμένη γέφυρα είναι καλυμμένη με ηφαιστειακή τέφρα.
Με 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο στον κόσμο πληθυσμό που μένει σε κοντινή ακτίνα από ένα ηφαίστειο, με 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ηφαίστειο.
Ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Δυτική Ιάβα ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών αλλά επιφανειακός. Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χθες Σάββατο με αποτέλεσμα άνθρωποι να βγουν από τα κτίρια, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές ή απώλειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις