Εργασία: Οι προκλήσεις της επόμενης χρονιάς για εργαζόμενους και εργοδότες
Το metaverse, τα προσωπικά δεδομένα και η τετραήμερη εργασία
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Οι χώροι εργασίας το 2023 θα είναι τόσο διαφορετικοί και εικονικοί από ποτέ. Οι εταιρείες θα μάθουν να προσαρμόζονται για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων στον απόηχο της «νέας κανονικότητας» μετά την πανδημία και των νέων τάσεων στην εργασίας, όπως η Μεγάλη Παραίτηση ή το ακόμη πιο πρόσφατο κίνημα της σιωπηλής παραίτησης.
Καθώς οι νεότερες γενιές εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό και οι μεσαίες γενιές αρχίζουν να ανεβαίνουν σε ανώτερες θέσεις, θα φέρουν μαζί τους νέες αξίες. Η εμπειρία από την παρατήρηση φαίνεται να υποδηλώνει ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες κουλτούρες στο χώρο εργασίας που αποδέχονται περισσότερο τη διαφορετικότητα και είναι ανεκτικές στις προσδοκίες των ατόμων για ευελιξία στην επαγγελματική τους ζωή. Ταυτόχρονα, οι νέες τεχνολογίες φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στον τρόπο επιτήρησης και παρακολούθησης των εργαζομένων καθώς εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, είτε εξ΄ αποστάσεως είτε μέσα στον χώρο εργασίας. Η διαχείριση αυτής της ισορροπίας μεταξύ των προσδοκιών των εργαζομένων για ευελιξία και της ανάγκης για υπευθυνότητα θα είναι μια βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι εργοδότες και οι διευθυντές τους επόμενους 12 μήνες.
Διαβάστε επίσης: Κρίσιμο διήμερο για την ελληνική οικονομία – Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup
Το αποτέλεσμα θα είναι αναμφίβολα οι χώροι εργασίας και οι εργασιακές κουλτούρες που διαφέρουν πολύ από εκείνες στις οποίες εργάζονταν οι παλαιότερες γενιές – ίσως εκείνες που τώρα βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση. Αυτές οι αλλαγές δεν θα συμβούν εν μία νυκτί, αλλά τον επόμενο χρόνο είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι προκλήσεις
Σύμφωνα με το Forbes, μερικές από τις τάσεις που επικρατούν το 2023:
H έρευνα και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι οικιακές, απομακρυσμένες και υβριδικές συνθήκες εργασίας αναμένεται να κανονικοποιηθούν – τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στoυς τομείς της Γνώσης. Κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τη McKinsey και την Ipsos, το 58% των Αμερικανών είχαν την ευκαιρία να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα, ενώ για το 38% δεν απαιτείτο να βρίσκεται στο γραφείο.
Αν και είναι ακόμη σχετικά νωρίς, όταν πρόκειται για την αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου μιας τόσο μεγάλης αλλαγής, οι αρχικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτή η ευελιξία οδηγεί σε αυξημένη ευτυχία των εργαζομένων καθώς και σε υψηλότερη παραγωγικότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν και προκλήσεις, και το 2023 θα δούμε εταιρείες να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες ασφαλείας του διάσπαρτου εργατικού δυναμικού που συνδέεται σε εταιρικά δίκτυα μέσω μιας ποικιλίας συσκευών και πρωτοκόλλων.
Η εργασία μακριά από το γραφείο μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να αισθάνονται οι εργαζόμενοι λιγότερο «συνδεδεμένοι» με τους συναδέλφους τους και να δυσκολεύονται να αναπτύξουν την εταιρική κουλτούρα. Προκειμένουν να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πρακτικές απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας εφαρμόζονται με τρόπους που διασφαλίζουν ότι καλύπτονται οι ανάγκες τόσο της επιχείρησης όσο και των εργαζομένων.
Παρακολούθηση εργαζομένων και προσωπικά δεδομένα
Μια άλλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις το 2023 θα είναι η ανάπτυξη διαδικασιών για την παρακολούθηση της παραγωγής των εργαζομένων, χωρίς παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ή των προσωπικών ελευθεριών.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λογισμικό παρακολούθησης εργαζομένων είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Είναι πολύ σημαντικό, αντί να διασφαλίζεται απλώς ότι οι εργαζόμενοι δεν…χαλαρώνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να διασφαλίζεται ότι ακολουθούν πρακτικές υγείας όπως να κάνουν διαλείμματα και να σηκώνονται τακτικά για να μετακινούνται.
Η ανάπτυξη στη χρήση αυτού του είδους λογισμικού – μαζί με συσκευές IoT που παρακολουθούν τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των εργαζομένων – έχει προκαλέσει συναγερμό, όπως στο TUC του Ηνωμένου Βασιλείου. Το συνδικαλιστικό όργανο είπε το 2022 ότι η χρήση της επιτήρησης στο χώρο εργασίας «ξεφεύγει από τον έλεγχο» και ότι απαιτείται ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων. Ένα δικαστήριο στην Ολλανδία διαπίστωσε πρόσφατα ότι η απαίτηση από τους εργαζόμενους να έχουν ανοιχτές τις κάμερες ενώ εργάζονται από το σπίτι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Ωστόσο, με περισσότερο προσωπικό εκτός γραφείου, οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να επενδύουν σε τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους το 2023. Οι οργανισμοί που θα το κάνουν σωστά θα είναι εκείνοι που διασφαλίζουν ότι εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο, εστιάζοντας στην αξιολόγηση της ποιότητας και της παραγωγής των εργαζομένων.
Τα διαδικτυακά συναντούν το metaverse
Είτε εργάζεστε εξ αποστάσεως είτε στα κεντρικά γραφεία, ο αντίκτυπος του metaverse είναι πιθανό να γίνει αισθητός σε έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών το 2023. Την ίδια στιγμή, η Meta (πρώην Facebook) στοιχηματίζει πολλά στην πλατφόρμα της Horizon, η οποία περιλαμβάνει ένα εργασιακό περιβάλλον γνωστό ως Horizon Workrooms. Η Nvidia προωθεί επίσης το εργαλείο εργασίας της Omniverse ως πλατφόρμα metaverse. Και η πλατφόρμα Mesh της Microsoft προσθέτει avatars και δυνατότητες μεικτής πραγματικότητας στο συνεργατικό περιβάλλον εργασίας της στο Microsoft Teams, για να δώσει στους χρήστες μια γεύση της λειτουργίας που μοιάζει με το metaverse.
Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom, η οποία απολάμβανε της αθρόας εισαγωγής χρηστών κατά την περίοδο των lockdown στην πανδημία, διαθέτει λειτουργίες, όπως αίθουσες συσκέψεων και πίνακες, προκειμένου να κάνει το άλμα από την παροχή ενός απλού εργαλείου επικοινωνίας σε ένα πλήρες -παρόμοιο με metaverse- περιβάλλον εργασίας.
Το αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να αρχίσουμε να φοράμε ακουστικά εικονικής πραγματικότητας για να συνεργαστούμε και να λάβουμε μέρος σε εικονικές συναντήσεις, εκπαιδευτικές συνεδρίες ή αγορές προϊόντων από απόσταση, μένει να το δούμε. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι το metaverse θα διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική μας ζωή κατά το 2023.
Ευέλικτο ωράριο και Τετραήμερη εργασία
Μαζί με τις καθημερινές μετακινήσεις, το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα αποχαιρετήσουμε την πενθήμερη εργασία. Έχουν γίνει δοκιμές για τετραήμερη εργασία σε πολλές χώρες κατά τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας και της Ισλανδίας, ενώ το 2023 θα ξεκινήσουν αντίστοιχες κινήσεις στις ΗΠΑ, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 86% των εταιρειών που συμμετέχουν στις δοκιμές δήλωσαν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ή πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν μια μόνιμη πολιτική τετραήμερης εργασίας. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν αναμένεται να διατηρήσουν τον ίδιο φόρτο εργασίας με εκείνον που εργάζονταν πέντε ημέρες και τον ίδιο μισθό. Ο συνολικός χρόνος εργασίας μειώνεται με την περικοπή των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων , όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και των προϊσταμένων τους.
Η μείωση του συνολικού αριθμού των ωρών εργασίας είναι ένα συναρπαστικό πείραμα με δυνητικά θετικές επιπτώσεις για την ψυχική και σωματική υγεία. Αν και είναι απίθανο να γίνει υποχρεωτικό, οι εργαζόμενοι θα αναζητούν όλο και περισσότερο ευκαιρίες με εταιρείες που προσφέρουν ευελιξία ως κίνητρο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που το κάνουν θα αποκτούν πλεονέκτημα για καλύτερες προσλήψεις.
Επιπλέον, το 2023 είναι πιθανό να δούμε περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν ευέλικτο ωράριο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να τα…φέρνουν βόλτα με τις γονικές ευθύνες καθώς και την αναζήτηση εκπαίδευσης σχετικά με το αντικείμενό της. Αυτό θα συμβεί καθώς τα οφέλη από την επανεξέταση της συμβατικής προσέγγισης ωραρίου 9 με 5, από Δευτέρα έως Παρασκευή γίνονται όλο και πιο εμφανή σε περισσότερους εργοδότες.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις