Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Μυστήριο με τις 2.500 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας

Ρωσία: Μυστήριο με τις 2.500 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας

Το υπουργείο Οικολογίας του τοπικού ρωσικού κρατιδίου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το φαινόμενο χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει τα αίτια θανάτου των θηλαστικών.

Το τοπικό υπουργείο Οικολογίας  επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον 2.500 φώκιες ενός απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους, βρέθηκαν νεκρές σε ρωσικές παραλίες σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας. Μέχρι τώρα το υπουργείο δεν έχει καθορίσει τα αίτια του θανάτου των θηλαστικών.

Τα νεκρά θηλαστικά ανακαλύφθηκαν σε δεκάδες χιλιόμετρα ακτής στο Νταγκεστάν, ανέφερε χθες το βράδυ το υπουργείο αυτής της ρωσικής Δημοκρατίας στον Καύκασο. Η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της φύσης, Σβετλάνα Ραντιονόβα, η «κύρια» αιτία που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο θάνατος από ασφυξία κατά την έκλυση αερίου στον πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, η Ραντιονόβα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να περιμένουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων και να διαπιστωθεί αν η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

Παρόμοιο περιστατικό

Υπενθύμισε ότι ένα παρόμοιο περιστατικό, με σχεδόν 2.000 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές, είχε συμβεί στα τέλη του 2020 στις παραλίες του Νταγκεστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Η φώκια της Κασπίας, το μόνο είδος φώκιας σε αυτή την περίκλειστη θάλασσα που έχει ακτές σε πέντε χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν), απειλείται τόσο από τη ρύπανση όσο και από τη λαθροθηρία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κασπία Θάλασσα είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φώκιες, εκ των οποίων μόνο 68.000 ενήλικες έχουν απομείνει σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 7%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θεωρεί την φώκια Κασπίας ένα «απειλούμενο» από εξαφάνιση είδος.

Το θηλαστικό ήταν στόχος κυνηγών μέχρι πρόσφατα, υποφέρει πλέον από τη βιομηχανική ρύπανση που το καθιστά στείρο. Υποφέρει επίσης από την πτώση της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Must in

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο… Σπανούλης: Γιατί ο Λεσόρ άλλαξε τα δεδομένα στη Euroleague (pics)

Ο Ματίας Λεσόρ και η μεγάλη απουσία του αλλάζει τα δεδομένα στη Euroleague – Η… πτώση του Παναθηναϊκού και το πρώτο φαβορί για την κούπα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο