«Ο Μπάιρον στην Αττική», ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του σπουδαίου φιλέλληνα
Η ξεχωριστή παραγωγή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Γέφυρες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο Ναύπλιο.
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Το ντοκιμαντέρ για τον Λόρδου Βύρωνα, σε κείμενα από το ομώτιτλο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, σενάριο και απόδοση διαλόγων της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου ρίχνει φως στον φιλέλληνα και το έργο του. Τον λάτρη της ελληνικής ομορφιάς και ιστορίας της. Ο Λόρδος Βύρωνας, με την κλασική παιδεία συν επαρμένος από την ομορφιά της Ελλάδας, των αρχαίων μνημείων και τον πολιτισμό της, γράφει στίχους και την εξυμνεί.
Διαβάστε επίσης: Avatar: O Kάμερον επιστρέφει με μια από τις τρεις πιο ακριβές ταινίες όλων των εποχών
Επιτίθεται στον συμπατριώτη του Έλγιν, για τη λεηλασία του κορυφαίου μνημείου της αρχαιότητας την Ακρόπολη. Ερωτεύεται την Τερέζα Μακρή και γράφει γι’ αυτήν το ποίημα η «Κόρη των Αθηνών» γεμάτο πάθος. Συναναστρέφεται Γάλλους, Γερμανούς, Τούρκους και μιλάει ένθερμα για την ελευθερία της Ελλάδας και την ελευθερία ανά τον κόσμο.
Ονειρεύεται τον Ελληνικό ξεσηκωμό, για τον οποίον γράφει αργότερα το ποιητικό αριστούργημα «το προσκύνημα του Τσαιλντ Χάρολντ»
Καταλήγει δε να κυκλοφορεί με φουστανέλα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές και αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι.
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Στάθη Ρέππα και μας εξήγησε τι τον οδήγησε να δημιουργήσει κινηματογραφικά ένα ντοκιμαντέρ με το συγκεκριμένο ιστορικό περιεχόμενο.
Πώς προέκυψε η ιδέα να σκηνοθετήσετε ένα ντοκιμαντέρ για τον Λόρδο Βύρωνα τον μεγάλο Φιλέλληνα, έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές;
Το 2021 ήταν η επέτειος της επανάστασης του 1821. Είχα λοιπόν την ιδέα να προτείνω το θέμα αυτό στην Περιφέρεια Αττικής και να ζητήσω την χορηγία της.
Θέλω να επισημάνω απ’ αρχής ότι είχα διαβάσει το ομότιτλο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη. Είναι γεγονός ότι στα μαθητικά μου χρόνια είχα ακούσει πολλά για αυτήν την προσωπικότητα που έδωσε και τη ζωή του ακόμη για να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Το Λόρδο Βύρωνα.
Θυμάμαι την Μάνα μου να μου μιλάει για τον Μπάιρον για την «ΚΟΡΗ των ΑΘΗΝΩΝ» για τη δράση του στο Μεσολόγγι, με λόγια επαινετικά και εντυπωσιάστηκα . Έτσι με το βιβλίο ανα χείρας τον κο Χρήστο Γώγο (βοήθησε τα μέγιστα, αν και αντιπολίτευση στο Δήμο Βύρωνα) και τον Πάνο Τριγάζη επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και γνωστό ηθοποιό Χάρη Ρώμα που εντυπωσιάστηκε από το θέμα και εισηγήθηκε θετικά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έγινε ομόφωνα αποδεκτή ομόφωνα. Το ίδιο συνέβει και στο Δήμο Βύρωνα που το εισηγήθηκε ο κος Γώγος(υπ. Δήμαρχος) στο συνοικισμό που φέρει το όνομα του Λόρδου Βύρωνα, όπου και εκεί ομόφωνα έγινε αποδεκτη. Θα ήθελα να αναφέρω αυτές τις λεπτομέρειες σε πρόσωπα και διαδικασίες για να τονίσω το υψηλό αξιολογικό κριτήριο των προσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας, για ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο όπως είναι ο Λόρδος Βύρωνας, ο Μεγάλος αυτός Φιλέλληνας και Ποιητής.
Θέλω να επισημάνω ότι η πρότασή μου, ίσως να είναι η μοναδική που αναδεικνύει, το μέγιστο θέμα του Φιλελληνισμού την επετειακή αυτή χρονιά. Ο Φιλελληνισμός που αναπτύχθηκε πριν και κατα τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, συνέβαλε πάρα πολύ στην υποθεση της ιδέας της ελευθερίας των Ελλήνων από τους Τούρκους και σημαίνοντα πρόσωπα από όλο τον κόσμο βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην εξέγερση των Ελλήνων. Ο Λόρδος Βύρωνας με την γραφίδα του και την ποικιλότροπη προσφορά του ήταν πρωτοστάτης.
Μιλήστε μας για τους συνεργάτες σας
Τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ διήρκεσαν περίπου τρεις μήνες .Την παραγωγή είχε η FILM MY WORLD, του Φώτη Φωτιάδη και την εκτέλεση το studio Pixel.
Το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη ήταν η πηγή των πληροφοριών, το σενάριο και η επιμέλεια διαλόγων της Φιλολόγου Μαρίας Παναγιωτακοπούλου. Παρουσίαση-αφήγηση ο Ηθοποιός Ορφέας Ζαφειρόπουλος.
Πρέπει να επισημάνω ότι εκτός από τη μουσική, η σπουδαία συνθέτις Πηγή Λυκούδη μελοποιεί, σε παγκόσμια πρώτη το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «κληρονομικοί δεσμώτες» που το ερμηνεύει καταπληκτικά η Γεωργία Αγγέλου, σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση της στο διαγωνιστικό των Φεστιβάλ που έχω συμμετάσχει.
Κάτι που πρέπει να επισημάνω είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά, στο πανί και στο γυαλί, πέντε νέων ηθοποιών από το εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα, που έδωσαν πολύ καλή εικόνα στην ταινία.
Η ταινία ήδη έχει αποσπάσει το βραβείο Καλύτερου ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου «Γέφυρες» τον περασμένο Οκτώβριο
Τον περασμένο Οκτώβρη η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές βραβείο ΓΕΦΥΡΕΣ και απέσπασε τη συγκεκριμένη διάκριση, ανάμεσα σε επτά χώρες.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν σημαίνοντα πρόσωπα έλληνες και ξένοι της κινηματογραφικής τέχνης.
Θέλω επίσης να αναφέρω ότι στο χώρο των κινηματογραφιστών υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι ταινίες σε «πληροφοριακές και διαγωνιστικές» και όλες οι συμμετοχές να διαγωνίζονται . Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να αποκτήσουν σφαιρική άποψη και να εκτιμήσουν το έργο των συμμετασχόντων στο Φεστιβάλ, πραγμα το οποίο σε πολλά Φεστιβάλ , όταν συμβαίνει κατακρίνεται! Αυτό για προβληματισμό των Διευθυντών(!) των Φεστιβάλ!!!
Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει και σε άλλα φεστιβάλ;
Η ταινία ταξίδεψε και σε άλλα Φεστιβάλ στο Λονδίνο, την Κύπρο αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στο κοινό μέσα από το ντοκιμαντέρ;
Το σημαντικό μήνυμα είναι: αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία των λαών που καταπιέζονται, ελευθερία και προώθηση του πολιτισμού κάθε χώρας και «πολυπολιτισμικό περιβάλλον» για ανάπτυξη της αισθητικής των Λαών όλου του κόσμου.
Ο Λόρδος Βύρωνας έδωσε τον αγώνα για Ελευθερία ανά τον κόσμο. Αντιτάχθηκε δημόσια στη λεηλασία του αρχαιότερου πολιτιστικού μνημείου του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Έλγιν, αγάπησε την ομορφιά της Ελληνικής φύσης και στο πρόσωπο της Τερέζας Μακρή ύμνησε τον Έρωτα.
Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού, με τη γραφίδα και τον πολιτισμό του, ανέδειξε την αισθητική σαν σημαντικό στοιχείο απαραίτητο για τον Άνθρωπο.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού; Προβάλλεται και σε σχολεία;
Η πρώτη δημόσια προβολή της, έγινε στις δύο μεγάλες αίθουσες του ξενοδοχείου Caravel και η αποδοχή υπήρξε μεγάλη με πολλά επαινετικά σχόλια . Eπίσης προβάλλεται από την COSMOTE TV.
Έχω κάνει προσπάθεια, αναζητώ αρμόδιους φορείς ή τον δρόμο για να προσφέρω την ταινία αυτή, να προβληθεί σε σχολεία και στην Δημόσια τηλεόραση. Σε…αναμονή.
Στα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια σας είναι πάλι η δημιουργία ντοκιμαντέρ με ιστορικό περιεχόμενο;
Μπορώ να υποστηρίξω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το ντοκιμαντέρ σαν δημιουργός. Έχω στο ενεργητικό μου αρκετά, με ιστορικό αλλά κυρίως λαογραφικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο. Κάποια από αυτά προβλήθηκαν απο την ΕΡΤ τα χρόνια που εργάστηκα εκεί, αλλά και στην COSMOTE TV.
Τώρα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή έχω δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις και περιμένω το ενδιαφέρον από τους αποδέκτες των προτάσεών μου.
Συντελεστές
Εμφανίζονται οι Ηθοποιοί:
Φάνης Γκαρμπούνοφ
Σπύρος Χαιντούτης
Χρήστος Ψώνης
Βάιος Χαιντούτης
Μίνα Αλεβίζου
Γιώτα Καραχάλιου
Φωνή Θεάς Αθηνάς:
Όλγα Παπά
Εικαστικός:
Στέλιος Σταφέτος
Κείμενα: από το Βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, με τον ομώνυμο τίτλο.
Σενάριο- απόδοση διαλόγων: Μαρία Παναγιωτακοπούλου
Μουσική: Πηγή Λυκούδη
Σε «παγκόσμια πρώτη» το ποίημα «κληρονομικοί δεσμώτες» έχει μελοποιηθεί από την Πηγή Λυκούδη, και η ερμηνεία είναι της Γεωργίας Αγγέλου.
Αφήγηση-παρουσίαση: Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Ηχοληψία: Νικόλας Γκίνης
Β. Σκηνοθέτη:
Άγγελος Βασιλείου
Κοστούμια:
ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις