«Goblin mode»: Η νέα λέξη της Οξφόρδης για το 2022 ανταποκρίνεται στην εποχή μας
Η επιλογή του «goblin mode» βρίσκει ανταπόκριση σε όσους επαναστατούν «ενάντια στα ολοένα και πιο ανέφικτα αισθητικά πρότυπα και τον μη βιώσιμο τρόπο ζωής που επιδεικνύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο όρος βρίσκει απήχηση στους ανθρώπους που αισθάνονται «καταβεβλημένοι» με το να πρέπει να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Το «goblin mode» επιλέχθηκε από το κοινό ως η λέξη της χρονιάς της Οξφόρδης για το 2022. Ο όρος, ο οποίος αναφέρεται σε «ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αδιαμαρτύρητα τεμπέλικη, ατημέλητη ή αδιάφορη συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες», έγινε η πρώτη λέξη της χρονιάς που αποφασίστηκε με δημόσια ψηφοφορία.
Δίνοντας μια επιλογή τριών λέξεων (ή φράσεων/hashtags ), η οποία ορίστηκε από λεξικογράφους του Oxford University Press (OUP), περισσότεροι από 340.000 ομιλητές της αγγλικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο έδωσαν την ψήφο τους.
Το «Metaverse» ήταν η δεύτερη επιλογή, ακολουθούμενη από το «#IStandWith». Το «goblin mode» κέρδισε με σαρωτική νίκη: επιλέχθηκε από 318.956 άτομα, αποτελώντας το 93% της συνολικής ψήφου.
«Οι καλικάντζαροι» του διαδικτύου
Για την ιστορία να πούμε ότι «γκόμπλιν» είναι μικρό, γκροτέσκο, τερατώδες πλάσμα που εμφανίζεται στη λαογραφία πολλών ευρωπαϊκών πολιτισμών. Για πρώτη φορά μαρτυρούνται σε ιστορίες του Μεσαίωνα, και τους αποδίδονται αντικρουόμενες ικανότητες, ιδιοσυγκρασίες και εμφανίσεις ανάλογα με την ιστορία και τη χώρα προέλευσης, που ποικίλλουν από άτακτα οικιακά πνεύματα έως κακόβουλους, κτηνώδεις κλέφτες.
Συχνά έχουν μαγικές ικανότητες παρόμοιες με αυτές των νεράιδων ή των δαιμόνων, όπως η ικανότητα μεταμόρφωσης. Τα γκόμπλιν είναι συνηθισμένα στην αγγλική, σκωτσέζικη και ιρλανδική λαογραφία, όπου χρησιμεύουν ως γενικός όρος για όλα τα είδη κακών ή άτακτων πνευμάτων.
Παρόμοια πλάσματα είναι τα μπράουνι, οι νάνοι, τα ντουέντες, τα διαβολάκια, τα λέπρεκον και τα κόμπολντ, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συνήθως ως γενικός όρος για όλα τα μικρά, άτακτα πλάσματα. Μερικές φορές ο όρος επεκτείνεται για να συμπεριλάβει πλάσματα που μοιάζουν με καλικάντζαρους άλλων πολιτισμών, όπως τα πουκγούτζι, ντοκαέμπι ή ιφρίτ.
Η κούραση του εξιδανικευμένου εαυτού
Ο πρόεδρος του Oxford Languages, Κάσπερ Κράθγουολ, δήλωσε ότι ενώ ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «ήλπιζαν ότι το κοινό θα απολάμβανε να συμμετέχει στη διαδικασία», το επίπεδο της συμμετοχής τους έπιασε «εντελώς απροετοίμαστους».
«Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, η «goblin mode» βρίσκει απήχηση σε όλους εμάς που αισθανόμαστε λίγο συγκλονισμένοι αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε. «Είναι μια ανακούφιση να αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πάντα ο εξιδανικευμένος, επιμελημένος εαυτός που μας ενθαρρύνουν να παρουσιάζουμε στις ροές μας στο Instagram και το TikTok. Αυτό έχει αποδειχθεί από τη δραματική άνοδο πλατφορμών όπως το BeReal, όπου οι χρήστες μοιράζονται εικόνες του μη επεξεργασμένου εαυτού τους, αποτυπώνοντας συχνά στιγμές αυτοεξευτελισμού σε “λειτουργία καλικάντζαρου»».
Το goblin mode «αγκαλιάζει τις ανέσεις της εξαχρείωσης»
Ο νικητήριος όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009, αλλά έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Φεβρουάριο του 2022, αφού αναρτήθηκε στο Twitter σε έναν εικονικό τίτλο.
Το goblin mode «αγκαλιάζει τις ανέσεις της εξαχρείωσης» έγραψε τον Μάρτιο η δημοσιογράφος τεχνολογίας του Guardian, Κάρι Πολ, η οποία απέδωσε την αύξηση της χρήσης της φράσης στο «τρίτο έτος της πανδημίας και στην επίφοβη έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».
Το hashtag #goblinmode στο TikTok χρησιμοποιείται συχνά ως αντίκρουση της τάσης «that girl», η οποία έχει να κάνει με το να είσαι η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου», δηλαδή να ξυπνάς νωρίς για να γυμναστείς, να εκτελείς περίπλοκες ρουτίνες περιποίησης του δέρματος και να πίνεις βιολογικά πράσινα smoothies – και, φυσικά, να δημοσιεύεις για όλα αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η χρήση του goblin mode αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας χαλάρωναν σε πολλές χώρες. «Φαινομενικά, αποτύπωσε την επικρατούσα διάθεση των ατόμων που απέρριπταν την ιδέα της επιστροφής στην «κανονική ζωή» ή επαναστατούσαν ενάντια στα όλο και πιο ανέφικτα αισθητικά πρότυπα και τον μη βιώσιμο τρόπο ζωής που επιδεικνύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Αμερικανός γλωσσολόγος και λεξικογράφος, Μπεν Ζίμερ, είπε: «Το goblin mode μιλάει πραγματικά για την εποχή και το πνεύμα της εποχής και είναι σίγουρα μια έκφραση του 2022. Οι άνθρωποι εξετάζουν τους κοινωνικούς κανόνες με νέους τρόπους. Δίνει στους ανθρώπους την άδεια να εγκαταλείψουν τις κοινωνικές νόρμες και να αγκαλιάσουν νέες.
Οι νέες λέξεις των καιρών μας
Το goblin mode έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες λέξεις της χρονιάς της Οξφόρδης «vax» (2021), «climate emergency» (2019) και «selfie» (2013).
Άλλα λεξικά έχουν επίσης επιλέξει το 2022 λέξεις της χρονιάς: Το Collins επέλεξε το «permacrisis», ενώ το Cambridge Dictionaries επέλεξε το «homer», το οποίο έγινε viral τον Μάιο χάρη στο παιχνίδι Wordle.
Δείτε το βίντεο
- «Woke» ατζέντα: o νεός μπαμπούλας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά ύψους 4,2 εκατ. ευρώ
- «Sex Education»: Ηθοποιός της σειράς κατηγορείται για 26 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών και γυναικών
- «Έχω παιδιά» στο MEGA: Νέες απολαυστικές ιστορίες στα νέα επεισόδια
- 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της
- Λουτσέσκου: «Αντιμετωπίζουμε ένα σύστημα κλεφτών – Μέχρι τώρα η ευθύνη ήταν δική μου, αλλά…»