Armenian News: Η σιωπή του ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την Τουρκία για νέα εγκλήματα στην Κύπρο, τη Συρία και την Αρμενία
Με σχεδόν 400.000 στρατιώτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ...
Η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και δεν πρόκειται να ζητήσει από κανέναν άδεια για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Αυτή η πολιτική του τουρκικού κράτους διατυπώθηκε με συνοπτικό τρόπο από τον πρόεδρο Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Kenzo Tribouillard).
Δεν δίνει λόγο σε κανέναν
Με σχεδόν 400.000 στρατιώτες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, και ο τουρκικός στρατός πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος και πιο εκπαιδευμένος στο μπλοκ, γράφει η αρμενική ιστοσελίδα news.am.
Δείτε ακόμα – Ερντογάν: Η Τουρκία προετοιμάζει τον «κόμβου αερίου» που της πρότεινε ο Πούτιν
Η άποψη για την πλήρη ατιμωρησία της Αγκυρας δεν είναι καθόλου αβάσιμη. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Αρμενίας και του Αρτσάχ με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.
Εκτός από την άμεση στρατιωτική ενίσχυση, η Αγκυρα παρείχε στον «μικρό της αδερφό» απολύτως παράνομη βοήθεια με τη μορφή μεταφοράς μαχητών από τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε όχι μόνο από την αρμενική πλευρά, αλλά και από εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Με βάση αυτές τις δηλώσεις, το Armenian News επικοινώνησε με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ και ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η Συμμαχία ενδιαφέρθηκε ποτέ για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες της Τουρκίας και εάν έχει γίνει κάποια έρευνα, δεδομένου ότι και άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, έκανε λόγο για εγκληματικές πράξεις;
Η επιστολή απάντησης, υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο Τύπου Daniele Riggio, μας συμβούλευσε να επικοινωνήσουμε απευθείας με τις τουρκικές αρχές. Λες και το ΝΑΤΟ δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτό.
«Το αποδέχτηκε σιωπηρά»
«Οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Καραμπάχ και η συμμαχία το αποδέχτηκε σιωπηρά», είπε ο Μάριο Ναλμπαντιάν, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του αρμενικού κόμματος ARF Dashnaktsutyun, την προηγούμενη μέρα στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Μαδρίτη.
Υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 το Καραμπάχ δέχτηκε επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν με σοβαρή συμμετοχή και στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας, στην οποία προστέθηκαν ριζοσπάστες ισλαμιστές που μεταφέρθηκαν από τη βόρεια Συρία. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ.
Ο Ναλμπαντιάν είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, οι αεροπορικές μεταφορές Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανίας-Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσίας-Αζερμπαϊτζάν λειτουργούσαν αδιάκοπα.
Σε συνέντευξή της στο Armenian News, η Λαρίσα Αλαβερντιάν, η πρώτη Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρμενίας, είπε ότι έχει μελετήσει τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, και δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός ευθύνης για τυχόν επιθετικότητα μέλους του:
«Το άρθρο 5 προβλέπει ότι εάν κάποιο κράτος μέλος δεχτεί επίθεση, είναι σαν ολόκληρη η συμμαχία να δέχεται επίθεση. Συνεπώς, έχουν το δικαίωμα ν’ απαντήσουν και να συμμετάσχουν άμεσα στην απόκρουση επίθεσης που διαπράττεται εναντίον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ από ένα κράτος μη μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο
»Αλλά έψαξα προσεκτικά για το αν προβλέπεται κάτι στην περίπτωση που το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί είτε σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ είτε σε άλλο μη μέλος. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται το παραμικρό σε μια τέτοια περίπτωση» λέει η Λαρίσα Αλαβερντιάν.
Και τονίζει πως είναι αδύνατο οι συντάκτες του καταστατικού χάρτη να μην είχαν λάβει υπόψη το πλήθος των γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν στον κόσμο.
«Ο ρόλος της Τουρκίας στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι γνωστός. Ας δώσουμε προσοχή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε ασυμβίβαστη σύγκρουση, καθώς απ’ όλα τα έγγραφα, εξ ορισμού της ΕΕ, προκύπτει ότι η Τουρκία έχει διαπράξει επίθεση εναντίον άλλου κράτους, και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Υπάρχει απόφαση της ΕΕ γι’ αυτό το θέμα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία δεν γίνεται αποδεκτή στην Ε.Ε.
»Ως εκ τούτου, θα ήταν σκόπιμο, ακόμη και αν δεν προβλεπόταν αρχικά στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η Τουρκία επιτέθηκε κατά της Κύπρου, να εισαχθεί ένα άρθρο, ένα πρωτόκολλο, μια προσθήκη για την αντίδραση της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης που διαπράττει ένας μέλος της. Και σήμερα η Τουρκία απειλεί ήδη την Ελλάδα, βάναυσα και θρασύτατα.
»Και καμία αντίδραση δεν υπάρχει από το ΝΑΤΟ. Τώρα γίνεται σαφές ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντά του η υποχρέωση να σταματήσει την Τουρκία όταν οργάνωσε, συμμετείχε στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του μη αναγνωρισμένου κράτους της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
«Δεν είναι μια τυχαία παράλειψη»
»Αυτός είναι ο ορισμός του ΟΗΕ – μια ένοπλη επίθεση ενός κράτους εναντίον ενός άλλου χαρακτηρίζεται επίθεση, είτε αυτό το κράτος αναγνωρίζεται είτε όχι. Αυτή είναι η σημείωση στο άρθρο 1 της απόφασης 3314 της ΓΣ του ΟΗΕ της 16ης Δεκεμβρίου 1974» προσθέτει η Λαρίσα Αλαβερντιάν.
Η ίδια πιστεύει ότι αυτή δεν είναι μια τυχαία παράλειψη. «Είναι μια υπόθεση ότι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να διαπράξει επίθεση εναντίον ενός άλλου κράτους ατιμώρητα. Είναι απροκάλυπτη γεωπολιτική όταν μεταξύ συμφερόντων, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν σίγουρα προτεραιότητα.
»Το γεωπολιτικό συμφέρον γίνεται εσφαλμένα κατανοητό. Η ιστορία δείχνει ότι το γεωπολιτικό συμφέρον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και συχνά για μικρό χρονικό διάστημα, προκαλεί μεγάλη ζημιά μακροπρόθεσμα.
»Η Γερμανία αποτελεί ένα παράδειγμα. Είναι ένας αγώνας για νέα εδάφη όταν ο ζωτικός χώρος δεν επαρκεί για την ανάπτυξη μιας φυλής. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που θα έπρεπε να έχει γίνει μάθημα σε όλους.
»Αλλά τώρα βλέπουμε πώς το ΝΑΤΟ γίνεται υπηρέτης της αγγλοσαξονικής, της πιο επιθετικής γεωπολιτικής ιδέας, καθοδηγούμενο από βραχυπρόθεσμα και, κατά την άποψή μου, εσφαλμένα κατανοητά γεωπολιτικά συμφέροντα», σημείωσε η κυρία Αλαβερντιάν.
Ομοίως, το ΝΑΤΟ δείχνει μια περίεργη αποστασιοποίηση από τις συνέπειες των δικών του πρωτοβουλιών.
Το τρομερό έγκλημα
Τον Φεβρουάριο του 2004 στη Βουδαπέστη, ένας στρατιώτης από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ραμίλ Σαφάροφ, σκότωσε με τσεκούρι έναν αρμένιο αξιωματικό ενώ κοιμόταν, τον Γιούργκεν Μαρκαριάν, και προσπάθησε να σκοτώσει άλλον έναν αρμένιο αξιωματικό, τον Χάικ Μακουτσιάν.
Το τρομερό έγκλημα έλαβε χώρα σ’ ένα μάθημα αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο του προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ (Partnership for Peace). Ενώ η σοκαρισμένη Ευρώπη εξέφρασε την οργή της, το ΝΑΤΟ παρέμεινε σιωπηλό.
Το Armenian News, ρώτησε τη δικηγόρο Νατζελί Βαρντανιάν, η οποία εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της αρμενικής πλευράς στη δίκη στην Ουγγαρία, εάν το ΝΑΤΟ διεξήγαγε οποιαδήποτε έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας του αρμένιου αξιωματικού.
«Δεν ξέρω τι είδους έρευνα έκαναν ή αν έκαναν κάποια έρευνα. Το συμπέρασμά τους δεν υπήρχε στα δικαστικά έγγραφα. Το ΝΑΤΟ απλώς απέρριψε την υπόθεση, σαν να μην ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Πάντα είχα μια απορία πώς ο Σαφάροφ πέρασε ένα τεράστιο τσεκούρι στον κοιτώνα, ενώ υπήρχαν ανιχνευτής μετάλλων και φρουροί στην είσοδο», είπε η δικηγόρος.
Ενώ το ΝΑΤΟ σιωπά, η Τουρκία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται όλες τις τεράστιες ευκαιρίες που της δίνονται από την ένταξή της στη Συμμαχία για να βελτιώσει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν είναι μέλος της συμμαχίας.
Και το πρόγραμμα οι «Mέρες του ΝΑΤΟ» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Μπακού, καταλήγει το αρμενικό δημοσίευμα.
- Γιατί οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι υπό απειλή στη Συρία
- Επίσκεψη Δένδια στην Ντόχα για στρατιωτική συνεργασία και αμυντική βιομηχανία με μηνύματα
- Αγοραπωλησίες ακινήτων – Στο μάτι της Εφορίας οι πληρωμές με μετρητά
- Σχέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εξαρτημένος
- Απώλειες, πόλεμος και θλίψη: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- Κριστιάνο Ρονάλντο, πώς βγάζεις 100.000.000 $ τον χρόνο από τα social media…