Με «αριστερή συνταγή» κλείνει το μάτι σε ευάλωτους και μεσοστρώματα
Τι κρύβει η σύγκρουση κυβέρνησης - τραπεζών - Πώς ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να αφοπλίσει την αντιπολίτευση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με ορθάνοιχτο το εκλογικό χρονοδιάγραμμα έστω «από την άνοιξη και μετά», καθώς τα σενάρια για χειμερινές κάλπες ακυρώνονται διά του κυβερνητικού πορτ παρόλ, το Μαξίμου ανοίγει τον (προεκλογικό) βηματισμό του ταυτόχρονα προς τα μεσοστρώματα και προς τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας.
Στη διεκδίκηση ως το τέλος του πλεονεκτήματος που – δημοσκοπικά – εξακολουθεί να έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προβάλλει περισσότερο τα ισχυρά, όπως θεωρεί, «χαρτιά» της (ανάπτυξη, επενδύσεις, εξωτερική πολιτική). Και επιπλέον προσπαθεί να αποδομεί – όχι απλώς να φροντίζει ώστε να μην προσφέρει η ίδια αντιπολιτικές λαβές – τόσο την κριτική από τα αριστερά της για έλλειψη «ενσυναίσθησης», ελιτίστικες πρακτικές και απουσία επαφής με την πραγματικότητα της κοινωνίας όσο και την εικόνα της χώρας, όπως την περιγράφει η Κουμουνδούρου, απευθυνόμενη περισσότερο στα λαϊκά στρώματα. «Στόχος μας είναι πάντα να αναζητούμε κοινές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας» έγραψε στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το διήμερο κλειστών εργασιών με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βουλιαγμένη, δίνοντας ουσιαστικά το συνολικό «πνεύμα» της προεκλογικής τροχιάς του.
- Διαβάστε επίσης: Περιφέρειες αγωνίας σε Δυτική Μακεδονία – Δυτική Ελλάδα
Ο ίδιος είχε επιλέξει ήδη να βγει μπροστά «ενοχλημένος», κατά τους συνεργάτες του, για τη στάση των τραπεζών στις διαβουλεύσεις αναζήτησης παρεμβάσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ιδιωτικού χρέους και κόκκινων δανείων. Το σοβαρό κοινωνικό θέμα άλλωστε έχει βάλει σε πρώτο πλάνο εδώ και μέρες η αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί «έναν έκτακτο φόρο» στις τράπεζες και «μια νομοθετική παρέμβαση» ώστε να εξαναγκαστούν «σε ουσιαστικές ρυθμίσεις» με τους δανειολήπτες. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, υπογραμμίζοντας για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «την τελευταία φορά που ασχολήθηκε με τις τράπεζες τις έκλεισε και με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο έστειλε τον λογαριασμό στους πολίτες».
Οσο κι αν το Μαξίμου επιστρατεύει εκ νέου το σύνθημα «για όλους», η κυβέρνηση αγωνιά να στρέφει αποτελεσματικά τους προβολείς της σε πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε στοχευμένα – όχι τόσο στα «εύκολα» για τη ΝΔ – κοινά, με την προσδοκία να αποδυναμώνει τις «σειρήνες» της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται αναφορές και προσωπικά από τον Μητσοτάκη σε παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάμων (το «καλάθι του νοικοκυριού», για παράδειγμα), των ανέργων, των νέων κ.λπ. Για τον σκοπό αυτόν έχει εξελιχθεί σε σταθερό εργαλείο προβολής των κυβερνητικών θέσεων ο διαδικτυακός «εβδομαδιαίος απολογισμός» από τον Μητσοτάκη, προκειμένου να χτίζεται «θετικό» αφήγημα για επιμέρους κατηγορίες πολιτών (κοινωνικών και επαγγελματικών). Παράλληλα τόσο ο ίδιος όσο και ο Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης ρίχνονται στη μάχη των περιοδειών. Για τον Πρωθυπουργό, νέος σταθμός στις καινούργιου τύπου περιοδείες είναι σήμερα η Αρκαδία – ένας νομός της Πελοποννήσου που δεν περιλαμβάνεται στα παραδοσιακά γαλάζια κάστρα. Από την Τρίπολη προδιαγράφονται πολιτικά και αναπτυξιακά μηνύματα, δεδομένου ότι η επίσκεψη θα κλείσει με κεντρική ομιλία του Μητσοτάκη.
Αποστολή στην Αλβανία
Στο μεταξύ εξετάζονται προσεκτικά τα… logistics για τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Αλβανία, αύριο το πρωί, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη. Το ταξίδι είναι «χωρισμένο» σε τρία μέρη στα οποία η ελληνική πλευρά αποδίδει την ίδια σημασία: σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, διμερής συνάντηση Μητσοτάκη – Εντι Ράμα (μεταξύ άλλων και για τις θαλάσσιες ζώνες και την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), περιοδεία σε Χειμάρρα, Φοινίκη και Δερβιτσάνη μεθαύριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις