Παναγιώτα Παπαδοπούλου: Η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη και τον αθλητισμό σε μια δύσκολη περίοδο
Το in.gr μίλησε με την επίκουρη καθηγήτρια φιλολογίας για την πορεία του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου σε αυτή την μεγάλη «διαδρομή»
Την άρρηκτη σχέση πολιτισμού – αθλητισμού ανέδειξε η Παναγιώτα Παπαδοπούλου, στην παρουσίασή της στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο πολιτισμός στο ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα».
Το in.gr μίλησε με την επίκουρη καθηγήτρια φιλολογίας για την πορεία του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου σε αυτή την μεγάλη «διαδρομή» και η Παναγιώτα Παπαδόπουλου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που είχε η ελληνική κοινωνία ν’ ασχοληθεί με αθλητικά θέματα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποια περίοδο αναφερόμαστε και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι μια εποχή που οι Έλληνες βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Μιλάμε για ζόρικα χρόνια καθώς έχει γίνει μόλις η Μικρασιατική καταστροφή και η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη και τον αθλητισμό, είχε ανάγκη και το ποδόσφαιρο», υποστηρίζει η Παναγιώτα Παπαδοπούλου και συνεχίζει.
«Υπάρχουν φυσικά και άλλα αθλήματα, όπως η ξιφασκία, η αντισφαίριση αλλά καταλαβαίνουν όλοι ότι αυτό που γιγαντώνεται είναι το ποδόσφαιρο.
Η διοργάνωση επίσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 δημιουργεί νέες συνθήκες για τη μεγαλύτερη ενασχόληση των Ελλήνων με τον αθλητισμό και βλέπουμε μέσα από το αρχείο του Βήματος και των Νέων, την ξεχωριστή συμβολή των δύο εφημερίδων στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα».
Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου στέκεται ιδιαίτερα στα συναισθήματα που γεννά ο αθλητισμός και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της χώρας μας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.
«Ο αθλητισμός γεννά συναισθήματα τα οποία μάλιστα είναι μοναδικά και ο κόσμος βιώνει πλέον καταστάσεις που έχουν να κάνουν και άλλες έννοιες όπως η νίκη.
Ο αθλητισμός άνοιξε τις πύλες του στην κοινωνία μέσα από τις σελίδες των δύο μεγάλων εφημερίδων και ο κόσμος είδε τα σπορ και ειδικότερα το ποδόσφαιρο ν’ αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του».
Η επίκουρη καθηγήτρια φιλολογίας τονίζει και την σημασία του τρόπου γραφής των αθλητικών ειδήσεων, επισημαίνοντας μάλιστα την επιστημονική κατάρτιση του πρώτου συντάκτη αθλητικών ειδήσεων στο Ελεύθερο Βήμα.
«Ο πρώτος συντάκτης αθλητικών στο Ελεύθερο Βήμα, ο Τ.Σ. Καββαδίας ήταν γιατρός και αυτό αν μη τι άλλο φανερώνει και πολλά για την απήχηση του αθλητισμού στην κοινωνία».
Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του διεθνούς συνεδρίου, εκθειάζοντας την πρωτοβουλία των δύο εφημερίδων για παρουσίαση του ιστορικού Αρχείου.
«Ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, μια εξαιρετική κίνηση γιατί μέσα από το Αρχείο των δύο μεγάλων εφημερίδων μπορεί ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της αθλητικής ενημέρωσης. Και δεν χωρά αμφιβολία πως μέσα από τέτοιες ενέργειες μπορούμε να μάθουμε πολλά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις