Λάουρα Κοβέσι: Η εισαγγελέας της ΕΕ που «στοχεύει» όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η Κοβέσι ως γενική εισαγγελέας της ΕΕ, στρέφει το βλέμμα της σε όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Η Λάουρα Κοβέσι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση με τη δικαιολογία ότι υπερέβη τις εξουσίες της, έγινε η πρώτη εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εντολή την πάταξη της διαφθοράς.
Η Κοβέσι απέκτησε φήμη ως απηνής διώκτριας, της διαφθοράς στη Ρουμανία προτού ο υπουργός Δικαιοσύνης εξασφαλίσει την απόλυσή της πέρυσι τον Ιούλιο Είχε λάβει επαίνους στις Βρυξέλλες για την αύξηση των ποσοστών των καταδικών στη χώρα της.
Και τώρα, ως γενική εισαγγελέας της ΕΕ, η Ρουμάνα στρέφει το βλέμμα της σε όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Κοβέσι: Μπορούμε να το κάνουμε
«Είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να το κάνουμε. Ένα από τα πιθανά εγκλήματα που συνδέονται με την παραβίαση των κυρώσεων είναι το λαθρεμπόριο», δηλώνει η 49χρονη, μιλώντας στο πρακτορείο, από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής, από τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Μόλις πριν από λίγα 24ωρα, η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση που στόχο έχει να εναρμονίσει μεταξύ των κρατών – μελών την ποινικοποίηση της παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Ενώ η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία συνεχίζεται, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίαση αυτών των μέτρων να μην αποδώσει καρπούς. Η πρόταση της Επιτροπής ορίζει κοινούς κανόνες της ΕΕ που θα διευκολύνουν τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 02 Δεκεμβρίου.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν υποθέσεις διακρατικής απάτης, κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ά. πέρα από τις υποθέσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ωστόσο, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 22: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Φινλανδία.
Στον αντίποδα, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας.
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»
- Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί
- Stoiximan GBL: Εντός έδρας δοκιμασίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία