Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγώνας μποξ στο Κίεβο, ενώ οι βόμβες χορεύουν
Η κόντρα του ουκρανού προέδρου με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι καινούργια και δεν μπορεί να κρυφτεί. Μήπως όμως η αναζωπύρωσή της σημαίνει ότι υπάρχει ορατό τέλος στον πόλεμο στο βάθος του ορίζοντα;
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Ηταν Δεκέμβριος του 2003 όταν ο ουκρανός πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, που ήδη είχε ξεχωρίσει στο διεθνές στερέωμα, αντιμετώπισε στο ρινγκ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Λένοξ Λιούις. Ο θηριώδης Ουκρανός ξεκίνησε πολύ επιθετικά, εκπλήσσοντας τον βρετανοκαναδό μποξέρ, ο οποίος φάνηκε να αντιδρά στον τρίτο γύρο, όταν ένα χτύπημά του προκάλεσε κόψιμο πάνω από το αριστερό μάτι του Κλίτσκο. Επειδή έτρεχε αίμα και υπήρχε κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό, οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα και ανακήρυξαν νικητή τον Λιούις με τεχνικό νοκάουτ. Για χρόνια μετά, ακόμα και έπειτα από την απόσυρση και των δύο πυγμάχων, ο Κλίτσκο συνέχισε να προκαλεί τον Λιούις για έναν επαναληπτικό αγώνα.
Αν αυτό αποκαλύπτει κάτι για τον χαρακτήρα του σημερινού δημάρχου του Κιέβου, είναι πως δεν αποφεύγει τις μάχες και είναι επίμονος. Γεγονός που, εν μέρει, μπορεί να εξηγήσει το παράδοξο που εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία: ενώ η χώρα υποφέρει από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εν μέσω του βαρύ χειμώνα που έχει ξεκινήσει, δύο από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της – ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο – ανταλλάσσουν δημόσια κατηγορίες και αντεγκλήσεις.
Διαβάστε επίσης
Ο Ζελένσκι επέκρινε τον δήμαρχο του Κιέβου επειδή δεν δημιούργησε αρκετά γρήγορα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, στα οποία θα μπορούσαν να καταφύγουν οι πολίτες τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τα δίκτυα ενέργειας. Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι 600.000 σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα στην περιφέρεια του Κιέβου και πως ορισμένοι κάτοικοι είχαν μείνει αβοήθητοι για έως και 30 ώρες. «Περιμένω ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του. «Παρακαλώ να είστε πιο σοβαροί», ανέφερε καλώντας τον δήμαρχο να δημιουργήσει πιο γρήγορα τα 530 κέντρα θέρμανσης στο Κίεβο, που είχε υποσχεθεί.
Ο 51χρονος Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Telegram ανέφερε ότι εργάζεται συνεχώς για τη γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης σε σπίτια σε όλο το Κίεβο, τόνισε όμως ότι ο αγώνας αυτός «έχει ήδη πάρει πολιτικό χρώμα» και απηύθυνε, χωρίς να αναφέρει ονόματα, καταγγελίες για «πολιτικά τερτίπια». «Σήμερα, που όλοι πρέπει να συνεργαστούν, αρχίζουν κάποιοι πολιτικά τερτίπια», έγραψε. «Στο Κίεβο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για την υποστήριξη της ζωής της πρωτεύουσας, για την άνεση των κατοίκων της. Σε δύσκολες συνθήκες». Χαρακτήρισε μάλιστα τις διαφωνίες που υπάρχουν, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία «παράλογες».
Ηταν πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα; Οχι. Την επομένη των σχολίων του Ζελένσκι, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιθεώρησαν τα κέντρα θέρμανσης της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 20% των 530 σημείων που ελέγχθηκαν από τις Αρχές ήταν κλειστά, όπως ανακοινώθηκε. Αυτό δείχνει ότι ο Κλίτσκο έλεγε την αλήθεια σημειώνοντας ότι 430 σημεία θέρμανσης λειτουργούν ήδη πλέον στην πρωτεύουσα.
Ηταν η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του δημάρχου της πρωτεύουσας και του προέδρου; Οχι, ούτε καν η δεύτερη και σίγουρα όχι η τελευταία. Τα προηγούμενα χρόνια, εν καιρώ ειρήνης, Ζελένσκι και Κλίτσκο είχαν εμπλακεί σε μια μακρά πολιτική σύγκρουση – ο Κλίτσκο ήταν συνεργάτης του προκατόχου τού Ζελένσκι στην προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο. Το καλοκαίρι του 2019, το γραφείο του Ζελένσκι κατάφερε ακόμη και να απομακρύνει τον Κλίτσκο αλλά το 2020 επανεξελέγη για μια νέα θητεία ως δήμαρχος του Κιέβου.
Σε άλλα στρατόπεδα
Ο Κλίτσκο πιστεύει ότι ο λόγος για τις τεταμένες σχέσεις με τον Ζελένσκι, ακόμα και εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης, είναι ότι δεν ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Τα τελευταία 18 χρόνια βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα. Στη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, ο Κλίτσκο υποστήριξε την υποψηφιότητα για την προεδρία του Βίκτορ Γιούσενκο και αργότερα έγινε σύμβουλός του. Αργότερα ο πρώην πρωτοπυγμάχος δημιούργησε το πολιτικό κόμμα Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας ιδιαίτερη στήριξη από γερμανικούς θεσμούς που προσέβλεπαν στην πολιτική του άνοδο. Το 2013 ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, αλλά τελικά το 2014 παραιτήθηκε υπέρ του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και εξελέγη.
Η σχέση του Κλίτσκο με τον Ζελένσκι ήταν συγκρουσιακή από την πρώτη στιγμή που ο πρώην ηθοποιός εισήλθε στην πολιτική και διεκδίκησε την προεδρία από τον Ποροσένκο. Από την πρώτη στιγμή της προεδρίας Ζελένσκι, διατάχθηκαν πολλές έρευνες για τη χρήση κεφαλαίων από τη δημοτική αρχή του Κιέβου ενώ πέρυσι, ο Κλίτσκο κατήγγειλε ότι πέντε ένοπλοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εισέβαλαν στο κτίριο όπου μένει για να πραγματοποιήσουν έρευνα. Τότε, ο δήμαρχος απέδιδε την πίεση που δεχόταν από την κυβέρνηση στο γεγονός ότι δεν είχε κρύψει πως θα διεκδικούσε την προεδρία στις επόμενες εκλογές.
Αρα η κόντρα των δύο ανδρών δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν μπορεί να κρυφτεί ακόμα και όταν οι ρωσικές βόμβες αφήνουν εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και νερό. Μήπως όμως η αναζωπύρωσή της, αναρωτιούνται αναλυτές, σημαίνει και κάτι άλλο; Οτι υπάρχει ένα ορατό τέλος στον πόλεμο στο βάθος του ορίζοντα; Μήπως διεξάγονται κάποιες διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη μεσολάβηση τρίτων κρατών, τώρα που ο ρωσικός στρατός έχει σταματήσει την προέλασή του και μάλιστα υποχωρεί σε κάποια σημεία; Μήπως οι πολιτικοί αντίπαλοι παίρνουν θέση για να διεκδικήσουν την επόμενη ημέρα του πολέμου; Ο Κλίτσκο έχει δείξει στο ρινγκ ότι δεν τα παρατά ακόμα και όταν χάνει. Και ο Ζελένσκι το ίδιο. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις