Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ παραθέτουν όλα τα δεδομένα για τον στρεπτόκοκκο μέσα από τα 6 ερωταπαντήσεις.
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών στρεπτόκοκκου και στη χώρα μας μετά την έξαρση των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους θανάτους εννέα παιδιών ηλικίας 4 έως 12 χρόνων τις τελευταίες εβδομάδες.
Μέσα από ενημερωτικό σημείωμα οι ειδικοί του Οργανισμού παραθέτουν όλα τα δεδομένα για τον στρεπτόκοκκο μέσα από τα 6 ερωταπαντήσεις.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. «Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου).
- Διαβάστε επίσης: Επείγουσα έκκληση για ανάπτυξη εμβολίου εναντίον βακτηρίου που σκοτώνει 150.000 μωρά κάθε χρόνο
Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.
1. Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
2. Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
3. Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
4. Τι συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Διεξάγονται έρευνες μετά από αναφορές για αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα. Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
5. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό. Ειδικά, εάν:
-Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
– Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
– Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
– Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
– Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
6. Πώς μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση των λοιμώξεων;
Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Εάν τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και μένουν μακριά από τους άλλους όταν αισθάνονται αδιαθεσία, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.
- Παππάς: Όποιος ανησυχεί υπέρμετρα «να μη πάθει ΣΥΡΙΖΑ», ας αναλογιστεί μήπως ήδη «έχει πάθει Μητσοτάκη»
- Γερμανία: Τηλεφώνημα για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ροστόκ
- Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στα διυλιστήρια στη Νικομήδεια – Αναφορές για 12 τραυματίες
- Η Επανάσταση του Τουρισμού Ευεξίας και Αντιγήρανσης στην Ελλάδα
- Αμερικανικές εκλογές: Ένας 24χρονος έδωσε μπουνιά σε εκλογικό υπάλληλο
- Aταμάν: «Όταν η Εuroleague ανακοινώσει που θα γίνει το Final Four θα πω στους φιλάθλους να πάρουν εισιτήρια»