Εκλογές 2023: Οι σταθερές που επηρεάζουν τις ημερομηνίες για τις κάλπες
Αν η κυβέρνηση ακριβολογεί τότε οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Μάιο. Όμως, η απογραφή, το ΠΑΣΧΑ και οι Πανελλαδικές φωτίζουν τις πιθανές ημερομηνίες με κυρίαρχη μία Κυριακή τον Απρίλιο ή διαφορετικά από τα μέσα Ιουνίου και μετά.
Σταθερά και μονότονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν ΜΕΤΑ την Άνοιξη.
Η άνοιξη σύμφωνα με το ημερολόγιο ολοκληρώνεται τον Μάιο και ως εκ τούτου σύμφωνα με το επίρρημα «μετά» οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού τελειώσει η άνοιξη.
Όμως, πότε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι είπαν ολόκληρη την αλήθεια ή δεν μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και άλλαξαν οι σχεδιασμοί;
Εξάλλου, ο αιφνιδιασμός στις μάχες είναι πάντα ένα καλό όπλο στα χέρια όποιου μπορεί να το αξιοποιήσει. Και εν προκειμένω το όπλο το έχει ο κ. Μητσοτάκης ή διαχρονικά η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία μπορεί να προκηρύξει εκλογές.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και πολλές φορές έχει απορρίψει τις εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες.
Άλλωστε και ο ίδιος έχει πει ότι δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία.
Τυπικά η θητεία της κυβέρνησης λήγει στις 7 Ιουλίου και άρα θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές στις 9 Ιουλίου. Και εφόσον στηθούν δεύτερες κάλπες αυτές θα μπορούσαν να γίνουν 3 Σεπτεμβρίου. Μα μέσα στο κατακαλόκαιρο; Ναι αν υπολογίσει κανείς ότι οι ομάδες που δεν συγκινούνται και τόσο από τη ΝΔ –νέοι, κλπ- δεν θα αφήσουν τις παραλίες για να πάνε να ψηφίσουν ή ότι οι λογαριασμοί θέρμανσης και ενέργειας δεν θα καίνε τόσο.
Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση αν δεν εξαντλήσει τυπικά την τετραετία κια προκηρύξει εκλογές 2-3 μήνες νωρίτερα. Δηλαδή Απρίλιο – Μάιο.
Τα σενάρια και το «μάδημα της μαργαρίτας»
Για να δημιουργηθούν σενάρια πρέπει αν υπάρχουν κάποιες σταθερές και να αναφερθούν αστάθμητοι παράγοντες.
Σταθερά πρώτη : Οι εκλογές θα γίνουν με βάση τη νέα απογραφή του πληθυσμού το 2021. Τα στοιχεία θα βγουν από την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος Δεκεμβρίου και η δημοσίευση στο ΦΕΚ θα γίνει το αργότερο στις 21 Φεβρουαρίου. Άρα η εκκίνηση θα μπορεί γίνει μετά από τον Φεβρουάριο.
Σταθερά δεύτερη: Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου και τελειώνουν στις 16 Ιουνίου. Έτσι, θεωρείται απίθανο με δεδομένο ότι τα σχολεία λειτουργούν και ως εκλογικά κέντρα να διεξαχθούν εκλογές από την Κυριακή 1η Ιουνίου έως –ίσως- την Κυριακή 18 Ιουνίου, αφού οι εξετάσεις τελειώνουν 16 Ιουνίου.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν 26 Μαρτίου τότε μετά από το δεκαήμερο των διερευνητικών εντολών και 40 μέρες προεκλογική διαδικασία για τις δεύτερες η δεύτερη Κυριακή είναι στις 14 Μαΐου. Όμως, από 10 Απριλίου έως και 16 Απριλίου υπάρχει η Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα, δηλαδή μια χαμένη προεκλογική εβδομάδα.
Η επικρατέστερη ημερομηνία
Η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, όποτε και πολλοί ετεροδημότες θα μπορούν να πάνε στα χωριά τους, για ημερομηνία πρώτων εκλογών φαντάζει ιδανική αφού οι δεύτερες θα μπορούν να γίνουν 21 Μαΐου, χωρίς να διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα η Μεγάλη εβδομάδα θα είναι «νεκρή» λόγω των διερευνητικών εντολών, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής.
Η Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου μετά το ΠΑΣΧΑ ως πρώτη Κυριακή εκλογών θα πρέπει να αποκλειστεί λόγω της αδυναμίας για προεκλογική εκστρατεία εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
Διαφορετικά, οι πρώτες κάλπες θα πρέπει να υπολογίζονται από τις 18 Ιουνίου και μετά, λόγω των Πανελλαδικών. Δηλαδή μετά την Άνοιξη.
Αστάθμητοι παράγοντες για τις κάλπες
Ημερομηνία εκλογών στην Τουρκία: Ο Ερντογάν θα κάνει πρόωρες εκλογές. Είναι καλύτερα να έχουμε ταυτόχρονα προεκλογική περίοδο; Την κυβέρνηση δείχνει να την ευνοεί- όπως και κάθε κυβέρνηση η ένταση στα εθνικά θέματα, αφού οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω απ΄αυτήν. Οι κορώνες του Ερντογάν θα διευκολύνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Όπως αποκάλυψαν ΤΑ ΝΕΑ η συμφωνία είναι κοντά. Αν κλείσει τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει να το εκμεταλλευτεί.
Οικονομικές εξελίξεις: Υπάρχουν ημερομηνίες σταθμοί που εξυπηρετούν την κυβέρνηση να δείξει ότι έχει προχωρήσει η οικονομία, ενδεχομένως και η αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης, οι προκηρύξεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κλπ.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή αποκλιμάκωση θα φέρει και νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς και στην τσέπη των πολιτών.
Με βάση τις σταθερές που υπάρχουν είναι πιο πιθανές οι εκλογές στις 9 Απριλίου ή μετά τις 18 Ιουνίου.
Όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα λάβει την απόφαση και αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα σενάρια είναι υπόψιν του αλλά κυρίως αυτό που θα βαρύνει είναι οι εκτιμήσεις που θα κάνει για τους αστάθμητους παράγοντες.
Αν η κυβέρνηση θέλει αν αιφνιδιάσει, το ΦΕΚ για την απογραφή θα πρέπει να δημοσιευθεί πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου ώστε να κανει εκλογές εντός του Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 19 ή στις 26 Φεβρουαρίου και οι δεύτερες κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία