Ερντογάν: Πώς εξηγείται η εμμονή του με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας
Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της Άγκυρας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μπει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Άγκυρας διευρύνοντας τις συμμαχίες της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τούρκους αξιωματούχους συνεχίζουν να τραβάνε το σκοινί της έντασης, προκαλώντας την Αθήνα.
Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της Άγκυρας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μπει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα η Τουρκία εμφανίζεται ενοχλημένη για την στήριξη που παρέχουν ΕΕ και ΗΠΑ στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό σε άρθρο του ο Economist αναφέρθηκε στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και στην προσπάθεια του Ερντογάν να διασωθεί από την διαφαινόμενη κατάρρευσή του στις επικείμενες εκλογές.
- Διαβάστε επίσης: Θα μπορούσε ο Ερντογάν να στήσει επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» για να ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα;
Το περιοδικό αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι ο Ερντογάν ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα.
Με τις ελληνικές εκλογές επίσης να πλησιάζουν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, επισημαίνει το περιοδικό.
Τα σενάρια σύγκρουσης με την Ελλάδα
Το ερώτημα πάντως που απασχολεί περισσότερο είναι εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αρκεστεί στις γνωστές απειλές και τους λεονταρισμούς ή θα επιχειρήσει να κάνει πράξει τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.
Για το θέμα αυτό, μίλησαν ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.
«Το πεδίο αντιπαράθεσης φέρνει ψήφους στον Ερντογάν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τίποτα δεν θα συμβεί καθώς σε περίοδο έντασης προκύπτουν σφάλματα και αστοχίες», είπε ο επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία δεν έχει ως βασικό σενάριο τη δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Όχι μόνο διότι έχει μπροστά του εκλογές ο κ. Ερντογάν, αλλά κυρίως διότι λογαριάζει πολύ περισσότερο την Ελλάδα απ ότι λογαριάζει άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η Συρία και το Ιράκ, στις οποίες έχει επέμβει κατ επανάληψιν, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη στρατιωτικά από εκείνες. Αντίθετα, η Ελλάδα μπορεί να αντιπαρατάξει τη δική της ισχύ και επομένως να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Τουρκία».
«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει προβλήματα και να μας οδηγήσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου εμείς έχουμε να χάσουμε πολλά», τόνισε από την πλευρά του ο στρατηγός Ζιαζιάς.
Πρόσθεσε, ότι οι συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν δυσκολίες στην Τουρκία που κάνει πολιτικό μπούλινγκ σε συμμάχους μας, είπε ο Κ. Ζιαζιάς και τόνισε:
«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτήν την εποχή η Τουρκία και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν διακινδυνεύει θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν».
Το μήνυμα Δένδια και οι ειρωνείες Τσαβούσογλου
Σημειώνεται ότι χθες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλουμπερντί τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα στον 21ο αιώνα».
«Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε στον ομόλογό του τις θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Λίγη ώρα αργότερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να σχολιάσει με ειρωνεία τις επισκέψεις του έλληνα ΥΠΕΞ σε χώρες του εξωτερικού.
«Κάνει κάποια ταξίδια. Όπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά ο Νίκος Δένδιας. Παλιός μου φίλος είναι. Και φυσικά, είναι προβληματισμένοι (ανησυχούν). Γιατί ανησυχούν; Η ΤΔΒΚ έγινε μέλος παρατηρητής στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη. Αλλά αυτό είναι μια αρχή, βήμα-βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις