Σέρχιι Πριτούλα: Eνας Ουκρανός τηλεαστέρας σε ρόλο… εθνοσωτήρα
Η πλούσια δράση ενός δημοφιλούς πρώην κωμικού με πολιτικές φιλοδοξίες στην εμπόλεμη Ουκρανία
Οι ομοιότητες του Σέρχιι Πριτούλα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έλεγε κανείς ότι είναι πράγματι πολλές, πέρα από το ότι είναι και οι δύο από την Ουκρανία και σχεδόν συνομήλικοι, λίγο μετά τα 40.
Είναι πρώην κωμικοί και διάσημοι τηλεοπτικοί αστέρες, με πολιτικές φιλοδοξίες. Και αφιερώνουν αμφότεροι -καθείς από τον ρόλο που σήμερα του αναλογεί- όλη τους την ενέργεια κατά του Ρώσου εισβολέα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εντείνει τις πιέσεις για αταλάντευτη έμπρακτη στήριξη της Δύση -στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική- καθώς ο πόλεμος έχει πια εισέλθει στον δέκατο μήνα και σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του εν μέσω του χειμώνα.
Ο Σέρχιι Πριτούλα από την άλλη υποστηρίζει τα ουκρανικά στρατεύματα και εθελοντές μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σέρχιι Πριτούλα».
Μέχρι στιγμής ωστόσο έχει επικεντρωθεί κυρίως στη συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών για την αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού για τις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το ίδρυμα δέχεται δωρεές με εμβάσματα στο τοπικό νόμισμα, τη γρίβνα, αλλά και σε δολάρια, ευρώ, βρετανικές λίρες, ελβετικά φράγκα, πολωνικά ζλότι, κορώνες της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Δωρεές μέσω Paypal είναι επίσης δυνατές. Τα κρυπτονομίσματα είναι επίσης ευπρόσδεκτα.
Το ίδρυμα έχει έδρα το Κίεβο και είναι πια από τα μεγαλύτερα στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά πάνω 85 εκατομμύρια ευρώ.
Το δε κτίριό του φαντάζει σήμερα με μικρό… στρατιωτικό αρχηγείο.
«Τροφοδότης» του στρατού
Σε ένα δωμάτιο στο ισόγειο εθελοντές φτιάχνουν κιτ πρώτων βοηθειών. Σε ένα άλλο υπάρχουν δεκάδες κουτιά με αγορασμένα drones. Αλεξίσφαιρα γιλέκα, διόπτρες και ασύρματοι στοιβάζονται στα ράφια.
Στο κτίριο υπάρχει επίσης ένα ολόκληρο κέντρο επιχειρήσεων, όπου διεκπεραιώνονται εισερχόμενα αιτήματα από μονάδες του ουκρανικού στρατού για την αποστολή υλικού σε έλλειψη στα πεδία της μάχης.
Το ίδρυμα διατηρεί επίσης αποθήκη «με εθελοντές» -όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του- στην νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για αποστολές υλικού στο Κίεβο μέσω της πόλης Λβιβ.
Από την ουκρανική πρωτεύουσα, το στρατιωτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει το ίδρυμα αποστέλλεται στην πόλη Ντίπρο, στα κεντρικά, που είναι πιο κοντά στα μέτωπα του πολέμου και έχει εξελιχθεί για το ίδρυμα σε κόμβο διανομής.
Παράλληλα, το ιδιωτικό ίδρυμα επισκευάζει κατασχεθέντα ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όμως αυτά για τα οποία ο 41χρονος Σέρχιι έχει να καυχιέται είναι άλλες, ακόμη πιο μεγαλεπίβολες πρωτοβουλίες για τις ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων εν μέσω του πολέμου.
Τον περασμένο Ιούνιο έγινε είδηση η εκστρατεία που ξεκίνησε για την αγορά μέσω crowdfunding μαχητικών drones από την ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία της Τουρκίας Baykar.
Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες, το ίδρυμα του Σέρχιι Πριτούλα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σε απάντηση, η τουρκική αμυντική εταιρεία ανακοίνωσε τη δωρεά τρία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αυτό έθεσε σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο του Πριτούλα. Ήταν η αγορά ενός… ολόκληρου δορυφόρου για την Ουκρανία.
Ο «Δορυφόρος του λαού»
Για το θέμα, λέει, υπήρξε συνεννόηση με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Μέχρι τον Αύγουστο, το ιδιωτικό του ίδρυμα είχε κλείσει συμφωνία με τη φινλανδική εταιρεία κατασκευής μικροδορυφόρων Iceye, εν προκειμένω για ένα δορυφόρο υψηλής τεχνολογίας που ήταν ήδη σε τροχιά.
Μέσω αυτού, το Κίεβο απέκτησε τη δυνατότητα απευθείας λήψης δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης. Στα τέλη Νοεμβρίου, η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GUR ανακοίνωσε στο Telegram ότι μέσω αυτού του δορυφόρου εντόπισε 150 θέσεις των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας.
O Πρίτουλα τον αποκαλεί «Δορυφόρο του Λαού» που -όπως έγραψε στο Twitter- είχε εντοπίσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου «2.600 κομμάτια ρωσικού εξοπλισμού» και ανακάλυψε εχθρικές τοποθεσίες στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τις συμμαχικές χώρες της.
Μεταξύ αυτών, αναφέρεται, συμπεριλαμβάνονται άρματα μάχης, μονάδων πυροβολικού, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα Iskander, S-300 και Pantsir-S1 και ραντάρ.
Remember our satellite? We have some news to share! Results of its use are outstanding.
Backstory: We had a huge fundraising campaign in June aiming to buy 3 Bayraktar attack drones. We raised 17 million USD, @BaykarTech decided to give these 3 Bayraktar drones for free. pic.twitter.com/KFVFcSHOyK
— Serhiy Prytula (@serhiyprytula) November 25, 2022
Τώρα ο Σέρχιι Πρίτουλα ετοιμάζεται για την επόμενη θεαματική κίνησή του. Μέχρι τα Χριστούγεννα, ετοιμάζεται να παραδώσει στις ουκρανικές δυνάμεις 60 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου FV103 Spartan, που ήταν προς απόσυρση από τον βρετανικό στρατό.
Ο αρχικός στόχος του ιδρύματός του ήταν να συγκεντρώσει μέσω crowdfunding περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 50 οχημάτων. Μετά από μόλις μιάμιση μέρα, η προσφορά υπερκαλύφθηκε, επιτρέποντας την αγορά επιπλέον δέκα.
Κοντολογίς δεν πρόκειται για αποστολή βοήθειας από το Λονδίνο σε απάντηση αιτήματος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, αλλά για αγορά με κεφάλαια απευθείας από ένα ιδιωτικό ίδρυμα του Κιέβου.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα προγραμματίζεται τώρα να σταλούν κυρίως στις λασπώδεις πεδιάδες του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες.
«Φέρνουμε τα πάνω κάτω», πανηγύρισε μέσω Twitter o Πρίτουλα. «Μαζί ανίκητοι!»
Πολιτικές βλέψεις
Ως αναγνώριση της υποστήριξης του Πρίτουλα, μονάδες του ουκρανικού στρατού έχουν στείλει «τρόπαια» από τον πόλεμο στα γραφεία του ιδιωτικού του ιδρύματος στο Κίεβο.
Σε αυτά συγκαταλέγονται τα συντρίμμια ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, υπολείμματα ενός drone, το κράνος και το ημερολόγιο ενός νεκρού Ρώσου στρατιώτη.
«Νιώθω ότι κάνω το σωστό», δήλωσε προ ημερών σε αποστολή Γερμανών δημοσιογράφων στο Κίεβο ο 41χρονος Ουκρανός με τα εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχει σήμερα ως φόντο στο γραφείο του έναν τεράστιο ξύλινο χάρτη της χώρας του, προσδίδοντας μια εθική διάσταση στον ιδιωτικό του χώρο.
Απορρίπτει τις επικρίσεις ότι οι οργανώσεις εθελοντών επιχειρούν να «καπελώσουν» την κυβέρνηση του Κιέβου (η οποία επίσης συγκεντρώνει δωρεές μέσω της πλατφόρμας United24). Υποστηρίζει αντίθετα ότι τη συνδράμουν, παρακάμπτοντας συχνά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Χαρακτηρίζει επίσης λάθος την άποψη ότι οι αποστολές όπλων θα παρατείνουν τον πόλεμο. Αντίθετα, υποστηρίζει, «χρειαζόμαστε όπλα για να τον τερματίσουμε. Πολλά σύγχρονα όπλα»…
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματός του, η δημιουργία του έγινε εν μέσω πανδημίας, το 2020, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ήταν επίσης στον απόηχο των αποτυχημένων προσπαθειών του ίδιου να μεταπηδήσει από το τηλεοπτικό προσκήνιο στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ουκρανίας.
Στις εκλογές του 2019 είχε θέσει ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για βουλευτής με το φιλοευρωπαϊκό, νυν αντιπολιτευόμενο και πια διαλυμένο κόμμα Holos. To 2020 διεκδίκησε τη δημαρχία του Κιέβου, έχασε όμως από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας και «αγαπημένο» της Δύσης, Βιτάλι Κλίτσκο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του δικού του πολιτικού κόμματος.
Με την κήρυξη του πολέμου, έβαλε αναγκαστικά και προσωρινά -όπως προκύπτει- στον «πάγο» αυτά τα σχέδια, επικεντρώνοντας τη δράση του ιδρύματός του στην υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η… άδηλη επόμενη ημέρα
«Εν μέσω πολέμου, η εθελοντική δράση ενίσχυσε τη δημοτικότητα του Πρίτουλα και του νεόκοπου κόμματός του», έγραφε τον περασμένο Ιούνιο ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Kyiv Independent.
Ο ίδιος λέει τώρα ότι προέχει η νίκη της Ουκρανίας. Αφήνει πάντως ανοιχτά όλα τα σενάρια για μετά το τέλος του πολέμου.
«Όταν ανακοίνωσα τα σχέδια να ιδρύσω το κόμμα, δεν ήταν κάτι παρορμητικό», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο στο Kyiv Independent, «αλλά το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με ανθρώπους, με τους οποίους σχεδίαζα να δημιουργήσω ένα σκιώδες υπουργικό συμβούλιο».
«Τα σχέδια ματαιώθηκαν, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή», ανέφερε. Ο ίδιος παρέμεινε στο Κίεβο, στέλνοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια την οικογένειά του -σύζυγο, δύο κόρες και έναν γιό- στη δυτική Ουκρανία.
«Περιμένω τη νίκη, ώστε να επιστρέψουν όλοι ζωντανοί στα σπίτια τους και μετά να καθίσουμε και να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε. Στόχος του, είπε, είναι να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη χώρα του, που έχει «δηλητηριαστεί» από τη διαφθορά και από πολιτικούς που εργάζονται για το Κρεμλίνο.
Στο μεσοδιάστημα ήταν αυτός που οργάνωσε μαζί με τους Kalush Orchestra τη δημοπρασία του βραβείου που η ουκρανική μπάντα κέρδισε στη φετινή Eurovision, μαζί με το εμβληματικό ροζ καπέλο του τραγουδιστή του συγκροτήματος, συγκεντρώνοντας για τον στρατό της Ουκρανίας 900.000 δολάρια.
Τώρα, ο Σέρχιι Πριτούλα έχει βάλει μπροστά ένα νέο σχέδιο μέσω του ιδρύματός του. Το ονομάζει #NEST, ελληνιστί «#Φωλιά», με διακηρυγμένο στόχο να βοηθήσει όσους Ουκρανούς έχουν μείνει άστεγοι από τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού και αναγκάστηκαν σε εσωτερικό εκτοπισμό ή στη προσφυγιά να επιστρέψουν στις εστίες τους, στα απελευθερωμένα εδάφη.
Μέσω εράνων, αναφέρει, είναι η δωρεάν παροχή ενός προσωρινού λυόμενου καταλύμματος στον χώρο ιδιοκτησίας τους. Η εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει στην -σκληρά δοκιμαζόμενη από συνεχείς διακοπές ρεύματος- περιοχή του Κιέβου.
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι
- Γιατί όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί γίνονται κατάσκοποι για το Ιράν
- Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 83-84: Πήρε το «θρίλερ» και χτίζει σερί
- Γαλλία: Πώς προετοιμάζεται για τσουνάμι σε Μεσόγειο και Ατλαντικό
- Συντριβή αεροπλάνου, σαμποτάζ (;) σε υποθαλάσσιο καλώδιο και το ΝΑΤΟ σε… εγρήγορση
- «Δεν είμαστε πια παγιδευμένοι σε κουτάκια» – Η σκηνοθέτις του «Babygirl» για το ηλικακό χάσμα