Ουκρανία: Ο πόλεμος νεύρων των Ρώσων στους Ουκρανούς
Ο Πούτιν δοκιμάζει στην Ουκρανία ένα νέο είδος κυβερνοεπίθεσης επιτιθέμενος στα συναισθήματα των πολιτών.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Πέρα από τις τακτικές επιθέσεις των Ρώσων στην Ουκρανία, στην εργαλειοθήκη τους υπάρχουν οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης. Στόχος των Ρώσων είναι να παραπληροφορήσουν και να φτιάξουν ένα κλίμα που θα βοηθάει τα ρωσικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Ρωσία το τελευταίο εξάμηνο είχε θέσει ως στόχο να αποδυναμώσει την ψυχολογική ισχύ των Ουκρανών. Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει το κοινωνικό σύνολο στην χώρα.
Διαβάστε επίσης: Γυρίζουν την πλάτη στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι
Η νέα μέθοδος των κυβερνοεπιθέσεων
«Οι κλασικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, phishing, επιθέσεις DDoS, επιθέσεις τύπου ransomware σε κρίσιμες υποδομές, όλες αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζονται», ανέφερε ο αναλυτής, «αλλά υπάρχει μια νέα μέθοδος κυβερνοεπιθέσεων: η άσκηση επιρροής σε πολιτικές διαδικασίες, κοινωνικές διαδικασίες, στην κοινωνία των πολιτών και στην κοινωνία των πολιτών. Στόχος της νέας μεθόδου είναι να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε διάφορες χώρες, πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο».
«Το πιο ανησυχητικό αντίκτυπο είναι ότι λόγω αυτών των επιθέσεων, υπάρχει επιρροή στην κοινή γνώμη και στα συναισθήματα της. Η αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα και στις περιοχές είναι στην πραγματικότητα ο στόχος αυτών των επιθέσεων», είπε. «Αυτή είναι η κατεύθυνση των κυβερνοεπιθέσεων τώρα και στο μέλλον».
Για παράδειγμα, χάκερ παραβίασαν τους διακομιστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Ουκρανίας και τους χρησιμοποίησαν για να μεταδώσουν ψεύτικες ειδήσεις για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy βαριά άρρωστο και στο νοσοκομείο, είπε ο αναλυτής.
Πού χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν
Τα τελευταία χρόνια, οι δυτικές κυβερνήσεις έσπευσαν να καταλάβουν και να ενισχύσουν την άμυνά τους ενάντια στην ρωσική στρατηγική που στόχο είχε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019. Αλλά και να σκορπίσει πανικό και δυσπιστία στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Η στρατηγική αυτή έγινε ξανά χρήσιμη, όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά ως μέρος μιας συνολικής στρατιωτικής επίθεσης. Ο ψυχολογικός πόλεμος της Ρωσίας επεκτείνεται στους εταίρους της Ουκρανίας και έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.
Η Μόσχα χρησιμοποιεί «εργαλεία στον κυβερνοχώρο για να οργανώσει ψυχολογικές επιθέσεις, να επηρεάσει τη βία, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την επιρροή διαφορετικών ομάδων των πολιτών» στην Ευρώπη. Στόχος είναι να διχάσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της και να μειώσει την υποστήριξη που παρέχουν οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία.
Η Ουκρανική λύση
Για να περιορίσει τον αντίκτυπο του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την απειλή μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του Twitter, του Facebook και του Telegram. Αλλά και μέσω «ειδικών ενημερωτικών δελτίων» και καθοδήγησης προς τους πολίτες.
Οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί επιτυχημένοι στην απομυθοποίηση και την καταπολέμηση ορισμένων εκστρατειών επιρροής και παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω πληροφοριών ανοιχτού κώδικα και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι πολίτες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και κοινοποιούν τις εμπειρίες τους σε άτομα εκτός της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις