Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την υποστήριξη του Κιέβου
Τι έδειξε διεθνής μελέτη
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την προθυμία τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με μελέτη του Mercator Forum for Migration and Democracy (MIDEM) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης της Γερμανίας.
Από τους ερωτηθέντες, το 40% των Ευρωπαίων τάχθηκε υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και της αποδοχής των οποιοδήποτε αρνητικών συνεπειών από αυτήν την υποστήριξη, ενώ το 39% είπε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα πρέπει να περιοριστεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία πίσω από την επίθεση στις στρατιωτικές βάσεις – Τι λέει η Ρωσία
Υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης, η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να μειωθεί στο μέλλον.
Η αλληλεγγύη στην Ουκρανία μπορεί να δοκιμαστεί μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο διευθυντής της MIDEM, Χανς Βορλάντερ, κατά την παρουσίαση της μελέτης σήμερα.
Το προσφυγικό
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 55% των Ευρωπαίων επιθυμεί να περιοριστεί η μετανάστευση των αλλοδαπών.
Στην ανατολική Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της περιορισμένης υποστήριξης της Ουκρανίας.
Σε χώρες που εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές στους πρόσφυγες, όπως η Σουηδία, περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Στην Πολωνία, η τάση είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκεί το 42% δήλωσε υπέρ των περιορισμών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με ερευνητές, η έρευνα έδειξε επίσης ότι η αλληλεγγύη δεν ισχύει εξίσου για όλους τους πρόσφυγες. «Ενώ υπάρχει μεγάλη προθυμία να δεχθούμε και να βοηθήσουμε Ουκρανούς πρόσφυγες, επικρατεί σκεπτικισμός απέναντι σε πρόσφυγες από άλλες περιοχές κρίσεων» δήλωσε ο Βορλάντερ.
Οι επιφυλάξεις ήταν ιδιαίτερα έντονες όσον αφορά τους μετανάστες από ισλαμικές χώρες.
Τα τρία στρατόπεδα
Σύμφωνα με τον Ιβάν Κράστεφ των «New York Times», έχουν σχηματιστεί τρία ιδεολογικά στρατόπεδα για το τέλος του πολέμου: οι ρεαλιστές, οι αισιόδοξοι και οι ρεβιζιονιστές.
Οι ρεαλιστές πιστεύουν δικαίως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιο επικίνδυνος από την αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο, εξαιτίας των μεσσιανικών ψευδαισθήσεων του Πούτιν.
Οι αισιόδοξοι, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η αναμενόμενη νίκη της Ουκρανίας θα σημάνει και την πτώση του καθεστώτος Πούτιν. Υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική ταπείνωση της Ρωσίας σημαίνει ότι ο Ζελένσκι έχει δίκιο να αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο. Οι οπαδοί της άποψης αυτής –όπως οι Πράσινοι στη Γερμανία– υποστηρίζουν ότι η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία και η ρωσική ήττα μπορούν να εγγυηθούν μόνιμη ειρήνη.
Οι ρεβιζιονιστές εκτιμούν ότι μόνο η κατάρρευση της ρωσικής συνομοσπονδίας θα φέρει τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ζητούν έτσι τη στήριξη κινημάτων ανεξαρτησίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με το αίτημα αυτό να συγκινεί κυρίως χώρες που βρέθηκαν για δεκαετίες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Οι ριζικά διαφορετικές αυτές θέσεις πρέπει, όμως, να βρουν κοινό σημείο για τη λήξη του πολέμου και την αποκλιμάκωση της κρίσης, χωρίς ρωσική ούτε και ουκρανική ταπείνωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις