Καινούριες δαπάνες 30% πάνω για τους ασθενείς στο νέο ΕΣΥ
Πελατειακές σχέσεις και πρόσθετες δαπάνες πέρα από αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα θα χρειαστούν οι ασθενείς στην αναζήτηση της υγείας τους, βάζοντας σε κίνδυνο την οικονομική επάρκεια του νοικοκυριού τους
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών για την εξασφάλιση της περίθαλψή τους, επιφυλάσσει η κυβέρνηση με τον τελευταίο νόμο για την νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οι μέχρι σήμερα δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας οδηγούσαν σε ιδιαίτερα αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές από τις τσέπες των ασθενών, οι οποίες κυμαίνονται ανά τα χρόνια γύρω στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας, με αρκετές χρονιές να ξεπερνούν και αυτό το ποσοστό. Μόνο που το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι συγκρίσιμο μόνο με τις ΗΠΑ όπου το σύστημα υγείας είναι εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικό.
Με τις τελευταίες ρυθμίσεις, οι ιδιωτικές πληρωμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, και εκτιμάται ότι με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα προβλέπουν συμμετοχή του ασθενούς στο ύψος του 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή του κρατικού τιμολογίου που προβλέπεται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας δραματικά το κόστος περίθαλψης στα νοικοκυριά.
Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού της χώρας περιορίζουν την αναζήτηση θεραπείας στο 25% των πολιτών, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών που τους είναι αναγκαίες.
Το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας τάχθηκε ενάντια στον νόμο αυτό, είτε ήταν νοσοκομειακοί γιατροί είτε ιδιώτες. Όλοι τους επεσήμαναν με τις διαμαρτυρίες τους πως εκτός από τις δυσκολίες που προστίθενται στους ασθενείς όταν αυτοί αναζητούν θεραπεία για την πάθησή τους, η παροχή υπηρεσιών υγείας από νοσοκομειακούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά υγείας.
Επιπλέον όμως, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα αναβιώσουν οι πελατειακές σχέσεις που υπήρχαν πριν τη δημιουργία του ή θα αναγκαστούν οι ασθενείς να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί
Για τις επιπτώσεις του νέου νόμου στην υγεία των πολιτών, αλλά και στη λειτουργία του νέου συστήματος υγείας όπως θα διαμορφωθεί, μίλησε στο in.gr o γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θεσμοθετείται με τα άρθρα 7 και 10 του νέου νόμου, όπου δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία και το αντίστροφο. «Αυτό προσθέτει ένα μεγαλύτερο «δίπορτο», στο ήδη υπάρχον «δίπορτο» που υπήρχε ήδη από τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς», τόνισε ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας πως για τη δυνατότητα των τελευταίων να υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία και να απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, χρειάζεται μόνο η άδεια της Συγκλήτου πλέον.
Πρόσθεσε πως «ενώ η αρχική άρση της αποκλειστικής απασχόλησης, προοριζόταν μόνο για απομακρυσμένες και άγονες περιοχές, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στελέχωσης σε σημεία όπου δεν υπήρχαν αρκετοί γιατροί, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε ότι «ανοίγουμε το ΕΣΥ στους γιατρούς».
«Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους πολίτες;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου και εξήγησε:
- Η πρωινή δωρεάν λειτουργία θα περιοριστεί, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, οπότε η επ΄αμοιβή λειτουργία θα «καταπιεί» τη δωρέαν. Αυτό το έχουμε δει ήδη από άλλες δραστηριότητες επ΄αμοιβή, όπως η διενέργεια κάποιων ειδικών εξετάσεων με συμμετοχή του ασθενούς με 400 ευρώ. Γι΄ αυτές οι εξετάσεις η πρωινή λειτουργία γίνεται ως τις 11 το πρωί όπου πραγματοποιείται μια μόνο εξέταση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιούνται τρεις τέτοιες εξετάσεις. Το ίδιο θα γίνει και με τα χειρουργεία.
Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν ως δεξαμενές ασθενών για άγρα πελατείας, ενώ θα νομιμοποιηθεί και το «φακελάκι» με την υποχρεωτική συμμετοχή του ασθενή σε ένα ποσοστό της τάξης του 30% επί του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου – όπως εκτιμάται. Αυτό σήμαίνει ότι για μια επέμβαση οσφυικής δισκοκήλης που απαιτεί 36 ώρες νοσηλεία, με ΚΕΝ στις 4.500 ευρώ, ο ασθενής θα καλείται να καταβάλλει νόμιμο φακελάκι 1350 ευρώ. Ή ακόμα χειρότερα, αν ο γιατρός συνεργάζεται και με ιδιωτική κλινική, θα μπορεί να ζητήσει εκβιαστικά να γίνει η επέμβαση στην ιδιωτική κλινική και ο ασθενής να χρεωθεί με 3.500 ευρώ.
- Θα δημιουργηθούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, όχι μόνο στα τμήματα της περιφέρειας, αλλά και στις μεγάλες πόλεις όπου τώρα ακόμη τα τμήματα λειτουργούν καλά.
- Ο νέος νόμος δίνει χτύπημα στα δικαιώματα των νεότερων γιατρών, ενώ προβλέπει ρουσφετολογικό κρατικό έλεγχο και στο διορισμό των συντονιστών διευθυντών.
«Πριν την θεσμοθέτηση του ΕΣΥ, χρειαζόταν η παρέμβαση πολιτικού για να βρεθεί μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο. Και όποιος είχε ένα χωράφι το πούλαγε για να πληρώσει για την υγεία του.
Τώρα, δεν είναι εξαθλίωση, όποιος δεν προσαρμόζεται , πεθαίνει», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι η ΟΕΝΓΕ σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ιατρικού κόσμου της χώρας θα συνεχίσει κινητοποιήσεις με στόχο να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός.
O ΠΙΣ
Στην ίδια κατεύθυνση, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, δήλωσε στο in.gr ότι «Όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς των γιατρών είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, έχουν ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τόσο ο ΠΙΣ, όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν δηλώσει ότι ο νόμος αυτός, οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες υγείας που θα ‘πρεπε να είναι δωρεάν, θα αυξήσει την παραοικονομία στο σύστημα, οδηγεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε υπερεργασία και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η θέση του συνόλου των γιατρών είναι αρνητική στις ρυθμίσεις του νόμου.
Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστάσεις προ ΕΣΥ, όπου ο ασθενής έπρεπε να περάσει πρώτα από το ιδιωτικό ιατρείο, για να μπορεί να εξασφαλίσει μια θέση στο δημόσιο νοσοκομείο, όπως γινόταν παλιά με το ΙΚΑ.
Προκαλεί δε εντύπωση, ότι η ίδια κυβέρνηση που κατάργησε το ΙΚΑ, και ανάγκασε τους γιατρούς να επιλέξουν αν θα είναι μέσα ή έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ακριβώς αυτή και που τώρα τους τοποθετεί και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Η πρώτη «γεύση »αυτής της ιδιωτικοποίησης είναι ότι οι ίδιοι οι ασθενείς για τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ θα καλούνται να πληρώσουν από 600-800 ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού κ. Γκάγκα, για να εξασφαλίσουν μια θέση σε απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ.
Το επιχείρημα ότι δίνονται κίνητρα για να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, δεν έχει λογική βάση γιατί, όταν χρειάζεσαι γιατρούς, δεν βγάζεις έξω αυτούς που είναι ήδη μέσα, αλλά δίνεις κίνητρα για να μπουν οι έξω, μέσα στο σύστημα.
Ακρογωνιαίος λίθος για το σύστημα υγείας είναι ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αυτό, έγινε για να περιορίσει τις πελατειακές σχέσεις και τις οικονομικές συναλλαγές μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Πάγια θέση του ΠΙΣ, είναι οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθούς στο μέσο όρο των μισθών της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά, ο νεοδιοριζόμενος στη Ρουμανία ξεκινά με μισθό από 3.200 ευρώ, όταν αντίστοιχα εδώ, ο ίδιος γιατρός ξεκινά με 1.200 ευρώ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις