Συναγερμός για ιούς και μικρόβια στον παιδικό πληθυσμό
Στην πρώιμη έναρξη της γρίπης αποδίδουν τα σοβαρά περιστατικά στρεπτόκοκκου στη Βρετανία και τους επτά θανάτους παιδιών.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στο… παράλληλο σύμπαν της γρίπης είναι πιθανόν να βρίσκεται η εξήγηση των σοβαρών περιστατικών στρεπτόκοκκου στη Βρετανία, που έχoυν στοιχίσει τις ζωές επτά παιδιών. Η πρώιμη έναρξη της περιόδου εποχικής γρίπης έχει ανοίξει διάπλατα το χρονικό παράθυρο εισόδου στην κοινότητα και άλλων ιών και μικροβίων, που σε συνδυασμό με το ανοσιακό κενό στον παιδικό πληθυσμό δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα συστήματα υγείας.
Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις που έχουν μοιραία θορυβήσει τους γονείς εντός και εκτός της χώρας. Η κατάσταση δε εκεί περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ήδη καταγράφονται ελλείψεις στο αντιβιοτικό φάρμακο με τη δραστική ουσία αμοξικιλλίνη, που κατά κανόνα χορηγείται για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου Α.
Και παρότι οι επιστήμονες στο πλαίσιο αναζήτησης εξηγήσεων εξετάζουν και την υπόθεση της ανάδυσης ενός πιο παθογόνου βακτηρίου, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί. Αντιθέτως, αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν «εκπαιδεύτηκε» σωστά εν μέσω πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο στρεπτόκοκκος είναι κοινό μικρόβιο που σπάνια ευθύνεται για σοβαρή νόσηση. «Ο τύπος Α προσβάλλει τα νήπια και μεγαλύτερα παιδιά και σπάνια τα βρέφη. Προκαλεί κυρίως λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό, αμυγδαλίτιδες και λοιμώξεις στο δέρμα, όπως η οστρακιά. Στη σοβαρότερή του μορφή μπορεί να προκαλέσει συστηματική νόσο όπως είναι το τοξικό στρεπτοκοκκικό σύνδρομο, με πολυοργανική προσβολή. Αυτό συμβαίνει λόγω της εξάπλωσης του μικροβίου μέσω της κυκλοφορίας του στο αίμα σε όλα τα όργανα και παράλληλα λόγω της τοξικής δράσης της τοξίνης του μικροβίου που υπερεκκρίνεται σε αυτή την περίπτωση, δρώντας ως δηλητήριο στον οργανισμό», εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη.
Μελετώντας, δε, κανείς την εποχικότητα της κυκλοφορίας του, διαπιστώνει πως αν και κινείται… υπογείως όλο τον χρόνο καταγράφει έξαρση το καλοκαίρι αλλά και στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης ακολουθώντας το «μονοπάτι» επικράτησης της εποχικής γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες. «Η εξάντληση του παιδικού πληθυσμού μετά την περίοδο της γρίπης αλλά και όλων των χειμερινών ιώσεων αποτελεί κάθε χρόνο μια αναμενόμενη προδιαθεσική κατάσταση για την εμφάνιση εξάρσεων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου που ακολουθούν. Επιπλέον μαζί με την έξαρση των λοιμώξεων του στρεπτόκοκκου την περίοδο μετά τη γρίπη παρατηρούσαμε παραδοσιακά και έξαρση άλλων ιών σε μορφή επιδημικών εξάρσεων, όπως των αδενοϊών και εντεροϊών που προκαλούν εμπύρετα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Παράλληλα με την περίοδο της γρίπης αλλά και μετά, έκαναν επίσης σθεναρή εμφάνιση και μικρόβια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στο αναπνευστικό, όπως ο πνευμονιόκοκκος», προσθέτει η ειδικός.
Η συμπεριφορά των ιών
Εντούτοις, η πανδημία άλλαξε τη συμπεριφορά των ιών. Κάπως έτσι, «εξαφανίστηκε» τα τελευταία δύο χρόνια η γρίπη και συνακόλουθα τα κρούσματα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ήταν ελάχιστα. Υπό το πρίσμα αυτό, «η συσχέτιση είναι σαφής. Η επακόλουθη νοσηρότητα διαφόρων ιών και μικροβίων είναι μια συνήθης και αναμενόμενη συμπεριφορά στον αόρατο κόσμο των μικροβίων και αποτελεί ένα είδος «παράλληλου σύμπαντος» της κυρίαρχης ίωσης του χειμώνα που είναι η γρίπη».
Σε κάθε περίπτωση και όπως αναφέρουν τα βρετανικά δημοσιεύματα, η έξαρση των περιστατικών στρεπτόκοκκου στη Βρετανία το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οπως ενδεικτικά σημειώνει ο Dr Simon Clarke, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, η «πτώση του ανοσοποιητικού» και στον παιδικό πληθυσμό είναι ένας παράγοντας που προβληματίζει. Επίσης, εμπόδια ή καθυστέρηση στην πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παίζουν δυνητικά καθοριστικό ρόλο στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.
Στα παραπάνω, η κ. Παρδάλη προσθέτει και ένα ακόμη δεδομένο που είναι πιθανό να έχει συμβάλει: η πρώιμη εμφάνιση της γρίπης και λόγω του βόρειου κλίματος στη Βρετανία έχει εξαντλήσει περαιτέρω τους παιδικούς οργανισμούς. «Βέβαια χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες με έμφαση στη μελέτη που θα επικεντρωθεί στη συμπεριφορά και ανάλυση των συγκεκριμένων στελεχών του στρεπτόκοκκου που ευθύνονται για αυτές τις συγκεκριμένες θανατηφόρες λοιμώξεις», καταλήγει η ίδια.
Εν τω μεταξύ, πίσω στη χώρα μας, ασφυκτικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία παίδων λόγω της έξαρσης κορωνοϊού, γρίπης και RSV. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί στη Γερμανία κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές κύμα ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό, αναζητώντας ένα εναλλακτικό σχέδιο ενίσχυσης των παιδιατρικών κλινικών.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις