Καρκίνος: Ξεκινά πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τράχηλο της μήτρας
Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» εντός Δεκεμβρίου σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες για τον προληπτικό έλεγχο κατά του τραχήλου της μήτρας - Ακολουθούν προγράμματα για καρδιαγγειακά, καρκίνους και παιδική παχυσαρκία
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Δυόμιση εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών θα δεχθούν εντός Δεκεμβρίου SMS στο κινητό τους για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Την ανακοίνωση έκαναν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, αναφερόμενοι στην επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» και σε άλλα νοσήματα πέραν του καρκίνου του μαστού που ήδη εφαρμόζεται.
Η επέκταση του προγράμματος που έχει προϋπολογιστεί συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί με προληπτικούς ελέγχους για καρδιαγγειακά νοσήματα, άλλες μορφές καρκίνου και παιδική παχυσαρκία.
Χάνουμε 10 χρόνια ζωής
«Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ενώ από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι «Το 75% των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, διότι έτσι χάνουμε 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Είναι πρώτη φορά που η χώρα αποκτά βάση δεδομένων δημόσιας υγείας και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση».
Καρκίνος μαστού
Ήδη από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 60.000 μαστογραφίες, από τις οποίες διαπιστώθηκαν ευρήματα ύποπτα για καρκίνο σε 4.000 γυναίκες. Η έγκαιρη διάγνωση, εφόσον επιβεβαιωθεί η κακοήθεια των ευρημάτων αυτών, θα φέρει μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση με ηπιότερες θεραπείες και λιγότερα ή καθόλου χειρουργεία.
Καρκίνος τραχήλου μήτρας
Σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, θα περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ (ThinPrep και HPVDNA τεστ για τις ηλικίες 30-65 ετών) και δωρεάν εξέταση από γυναικολόγο για κολποσκόπηση, βιοψία και άλλες εξετάσεις που θα χρειαστούν.
Στο νέο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί συνολικά 2,5 εκατ. γυναίκες 21 – 65 ετών.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέως εντέρου.
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπησης και άλλων εξετάσεων.
Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως η παιδική παχυσαρκία.
Συμμετοχή ασθενών
Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας παραδέχθηκε ότι η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στη νοσοκομειακή περίθαλψη, όμως τόνισε ότι η συμμετοχή των ασθενών στη συνδιαμόρφωση πολιτικών δημόσιας υγείας είναι θεσμοθετημένη.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναβαθμίζεται η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, με την συμμετοχή της στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας, στο πλαίσιο εισαγωγής νέων διαδικασιών με ισχυρό κόμβο τον ΕΟΔΥ, ο οποίος θα προτείνει τις προτεραιότητες στην κεντρική διοίκηση.
Παιδική παχυσαρκία
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία που προϋπολογίζεται να κοστίσει 45 εκατ. ευρώ, αυτό θα αφορά τρεις πυλώνες, την πρόληψη, όπου τοπικοί παραγωγοί θα επισκεφτούν τα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα, αλλά και την καλλιέργειά τους με τη δημιουργία λαχανόκηπων στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μάθουν την πρωτογενή πρόληψη.
Δευτερογενώς, οι γονείς και οι έφηβοι θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με διατροφολόγους και με τηλεσυνεδρίες για τη διαχείριση του βάρους τους. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου επαναπατρίζονται τρεις ειδικοί επιστήμονες για τον σκοπό αυτό.
Σε τρίτο επίπεδο, θα εντοπιστούν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, αλλά και εκείνα που έχουν ήδη νοσήσει με χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή διαβήτη και θα προωθηθεί η εξοικείωσή τους με τη διαχείριση της πάθησής τους, με την αγωγή τους, την υγιεινή διατροφή τους, αλλά και τη χρήση διαφόρων συσκευών (στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις