Συνέδριο Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ»| «ΤΑ ΝΕΑ»: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες
Τελετή λήξης για το διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Γλώσσα και τη Λογοτέχνια.
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με τίτλο «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα: Γλώσσα και Λογοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Διαβάστε επίσης: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»
Η τελετή λήξης του συνεδρίου
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός δήλωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Φωτεινή Υψηλάντη γιατί μας ανέβασε ψηλά, τον Γιάννη Διαμαντή και τη Μάρνυ Παπαματθαίου. Δημιούργησαν ένα διεθνές συνέδριο, με παρουσία σημαντικών επιστημόνων. Ήταν ένα διεθνές συνέδριο, πραγματικά διεθνές με τη συμμετοχή τόσων πανεπιστημίων από τόσες χώρες και χαίρομαι πολύ για την παρουσία νέων επιστημόνων. Σκεφτόμουν όταν άκουγα αυτά τα υπέροχα ελληνικά από ξένους συναδέλφους ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές.Είχαμε στο συνέδριο τη σοφή εμπειρία κορυφαίων ερευνητών και δίπλα τους νέα, και τόσο άξια, παιδιά. Κακώς μιλάμε για ξένους και ξένες γλώσσες, η γλώσσα είναι μία και κοινή. Αυτές τις δύο ημέρες ακούσαμε τη σοφή εμπειρία κορυφαίωνερευνητών και δίπλα τους νέα παιδιά. Ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη, που έχετε στην έρευνα. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους και δεν θα χαθούμε. Χίλια ευχαριστώ. Εγώ είμαι αυτός που δούλεψα λιγότερο. Ένα συνέδριο με μηνύματα ανθρωπιάς και ανθρωπιστικής παιδείας, κάτι που χρειαζόμαστε έντονα. Χρειαζόμαστε έναν καλύτερο ανθρωπιστικό πολιτισμό. Και επίσης ενα ευχαριστώ και σε αυτούς που δούλεψαν, αλλά δεν εμφανίζονται μπροστά.»
Ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»
«Ήταν δύο ημέρες μαγικές. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία χάρη σ’ εσάς.
Ομολογώ, ότι όταν πρωτοξεκινήσαμε την προσπάθεια να οργανώσουμε αυτό το συνέδριο, πριν από περίπου δύο χρόνια, αδυνατούσα ακόμα και να φανταστώ πώς θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά το όραμα αυτό της κυρίας Υψηλάντη.
Το καταφέραμε όμως, χάρη στην στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, χάρη στη μεγάλη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και κυρίως χάρη σ’ έσας που με τόση ζεστασιά θελήσατε να είστε μέρος αυτού του προγράμματος.
Ως υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και ερευνητής του αρκετά χρόνια τώρα, συγκινήθηκα πολύ διαπιστώνοντας πως μοιραζόμαστε με τόσους επιστήμονες από όλο τον κόσμο το ίδιο πάθος και τις ίδιες αγωνίες αναφορικά με το πολύτιμο αυτό αρχείο.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη δουλειά που κάνατε ερευνώντας και χρησιμοποιώντας το Ιστορικό μας Αρχείο και σας ευχαριστούμε εξίσου πολύ για την ειλικρίνεια και ευθύτητα στις προτάσεις σας για τους τρόπους βελτίωσης και αξιοποίησης του.
Θέλω να είμαι κι εγώ ειλικρινής.
Από τη μία πολλές φορές το να ερευνάς αυτό το πολύτιμο αρχείο είναι σαν να προσπαθείς να γεμίσεις ένα ποτήρι νερό από τον καταρράκτη Νιαγάρα. Ξεκινάς να ψάξεις κάτι και κατακλύζεσαι από απίστευτα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στοιχεία και ντοκουμέντα, που αγνοούσες εντελώς.
Το μάτι σου πέφτει σε κάτι άλλο, που σου κερδίζει το ενδιαφέρον, και καταλήγεις να ψάχνεις σπάνιας αξίας θέματα εντελώς άσχετα με το ερευνητικό σου αντικείμενο.
Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές φορές νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην έρημο Σαχάρα. Ψάχνεις για ώρες, έστω για ένα και μόνο στοιχείο, μία σταγόνα πληροφορίας που θα πάει την έρευνα σου παρακάτω…άλλα μάταια. Δεν βρίσκεις τίποτα. Το στοιχείο, βέβαια, είναι εκεί… Έχει γραφτεί και δημοσιευθεί στο «ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», όμως ο ψηφιακός μηχανισμός του αρχείου, που δημιουργήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια από σπουδαίους ανθρώπους, πολλές φορές δεν το «βλέπει». Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε και που σίγουρα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Σας ευχαριστούμε και πάλι όλους πολύ και να γνωρίζετε ότι είμαστε πάντοτε κοντά σας και δίπλα σας σε κάθε βήμα του ερευνητικού σας έργου.
Αυτές οι δύο ημέρες ήταν μόνο η αρχή
Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες του συνεδρίου δίνοντας το βήμα στη γενιά που έρχεται. Κι έτσι θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες που έφτιαξαν, ειδικά για το συνέδριο, μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των μαθητικών εφημερίδων του «ΒΗΜΑΤΟΣ».
Η Φωτεινή Υψηλάντη, Πρόεδρος του ομίλου Άλτερ Έγκο MME AE
Θα ήθελα να σας συγχαρώ, για τις πρωτότυπες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, από όλους εσάς τους καταξιωμένους επιστήμονες, που προέρχονται από διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Γιάννη Διαμαντή που πίστεψε στο όραμα μου και εργάστηκε σκληρά πέρα από τα καθημερινά του καθήκοντα για να υλοποιηθεί αυτό το επιστημονικό συνέδριο.
Ευχαριστώ επίσης, για τη στήριξη, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και φυσικά το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας για τη σημαντική συμβολή του στην υλοποίηση αυτού συνεδρίου.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους σας για την αγαστή συνεργασία για την συνδιοργάνωση του συνεδρίου και την συνεισφορά σας στην κατά γενική αναγνώριση επιτυχή έκβαση του πρώτου αυτού Συνεδρίου του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».
Θερμές ευχές και καλές γιορτές σε όλους!»
Μετά το τέλος των εργασίων δόθηκε αποχαιρετιστήριο δείπνο, με επίτιμο καλεσμένο τον Τίτο Πατρίκιο.
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική