Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη, από την μεταβατική κυβέρνηση
Προκαλεί η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Το ΥΠΕΞ, φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η προσπάθεια εκβιασμού της Ελλάδας, με το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, για την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, της οποίας, μοναδική αρμοδιότητα είναι η διεξαγωγή εκλογών.
Υιοθετώντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Θεωρεί δε, τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Διαβάστε επίσης: Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Στο φως η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ
«Διπλωματικά μέσα»
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους υποστήριξε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα».
Mangoush: Greece exploiting Libya crisis, imposing fait accompli in defining maritime borders
Read more:https://t.co/LwxOiFxxni
The #Libya Update pic.twitter.com/Hn75muV9yR
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) December 7, 2022
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει προς το παρόν κάποια σχετική ενημέρωση.
«Ανεύθυνες έρευνες»
Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».
2/1 #Libya’s Ministry of Foreign Affairs deplores #Greece’s “irresponsible acts” in the Mediterranean after it contracted some international oil companies to conduct gas explorations in disputed areas with Libya south and southwest of #Crete. pic.twitter.com/XuRFlbUoyG
— The Libya Observer (@Lyobserver) December 7, 2022
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, έχει λήξει τον περασμένο Οκτώβριο, υπέγραψε με την Τουρκία, προκαταρκτική συμφωνία για ενεργειακές έρευνες, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε σφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2019.
Προσφυγή για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου
Η εξέλιξη, έρχεται έπειτα, από την προσφυγή κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο όπως τονίζει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».
Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο, που υπέγραψε η προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η Τουρκία.
Η προσφυγή ζητεί, την ακύρωση του μνημονίου, με μία σειρά επιχειρημάτων, όπως ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια οικονομική πετρελαϊκή συμφωνία, η συμφωνία παραβιάζει πολλές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, με πιο αξιοσημείωτη την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.
Ταυτόχρονα οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση προσωρινής διαταγής για την άμεση αναστολή της, επειδή «υφάρπαξε παρανόμως από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης την αποκλειστική δικαιοδοσία της για εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικών ερμηνειών, προκαλώντας σοβαρή βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, εάν η Τουρκία ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις