Υποκλοπές: Η παραίτηση, η πρόταση δυσπιστίας και τα αναπάντητα ερωτήματα
Η σύνοψη των όσων προκύπτουν από τη συζήτηση στη Βουλή
- Στα δικαστήρια η 30χρονη που συνελήφθη για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- Η Κέιτ Μίντλετον όπως δεν την έχετε ξαναδεί- Η φωτογραφία της από τα χρόνια που φοιτούσε στο στο St. Andrews
- Γεραπετρίτης στη Χουριέτ: Όραμά μου μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας
Οξυμένα ήταν τα πνεύματα στη σημερινή συζήτηση για τις υποκλοπές στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου χωρίς πάντως να κάνουν σοφότερους όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση και προπαντός τις σφοδρές συγκρούσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Η άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator
Αν κάποιο καινούργιο στοιχείο ήρθε στην επιφάνεια σήμερα, αυτό προέκυψε από διαδικασίες εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, όπου οι κόντρες των πολιτικών αρχηγών και σε πρώτο πλάνο του πρωθυπουργού και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασαν στα όρια του επεισοδίου.
- Διαβάστε επίσης Κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα για «νέο 2008» – «Κτήνος με στολή» ο αστυνομικός που πυροβόλησε, λέει ο Κουτσούμπας
Το καινούργιο στοιχείο, το οποίο μεταφέρθηκε μέσα στη Βουλή από τους Αλέξη Τσίπρα και Μιχάλη Κατρίνη προέκυψε από δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην εταιρεία Intellexa δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη το Νοέμβριο του 2021. Η εταιρεία μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα προσπαθούσε να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία.
Οι ποινικοί κώδικες
Κατά τα λοιπά εντός της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη γραμμή πως ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ, πως η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το κακόβουλο λογισμικό Predator και θέλησε να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα με αντίστοιχα ερωτήματα για το αν γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και ανώτατων δικαστικών επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα δε ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολλές φορές αναφορά στην αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 συνδέοντας ουσιαστικά τις αλλαγές σε ποινές και αδικήματα (κακούργημα – πλημμέλημα) με απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλύψει υποκλοπές με παράνομα λογισμικά όπως το Pegasus επί των ημερών της διακυβέρνησης Τσίπρα.
«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις κ. Τσίπρα γινόντουσαν επί των ημερών σας εκτός του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα για την έγκριση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ;» «Καταλάβαμε. Έστελνε σωρηδόν αιτήματα ο Ρουμπάτης και καταργήσατε το δεύτερο εισαγγελέα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε με τα ερωτήματα:
«Γιατί πέντε μέρες πριν τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποίθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κακόβουλων λογισμικών; Σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίζουν τη δράση τους; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα. Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον ποινικό κώδικα κ. Τσίπρα; Δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη με ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε;».
Οι παρακολουθήσεις Χατζηδάκη – Φλώρου και η παραίτηση
Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα δικά του ερωτήματα και κυρίως έδωσε έμφαση στο αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
«Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με του που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει το πλαίσιο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση και μετά για την ΕΥΠ και να την «πάρει» στο γραφείο του, να διορίσει επικεφαλής τον κολλητό του, και να αλλάξει τον νόμο για να μην μαθαίνουν οι παρακολουθούμενοι τον λόγο της παρακολούθησής τους;
Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν κρίσιμα πρόσωπα στην επιτροπή, ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το εθνικό απόρρητο προκειμένου να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν δημόσια με φυλάκιση όσους μιλούσαν για την υπόθεση;
Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;
Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά» ανταπαντούσε θέτοντας τα δικά του ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Χρειάζεται σήμερα να δοθούν καθαρές απαντήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ πέρα από τον Νίκο Ανδρουλάκη άλλα πολιτικά πρόσωπα, παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς, τους αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων; Χρειάζεται μία ξεκάθαρη απάντηση: Ναι, όχι ή δεν ξέρω», είπε και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας:
«Εάν η απάντηση είναι όχι – και ελπίζουμε όλοι ότι θα είναι όχι – και αποδειχτεί το αντίθετο, θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα παραιτηθείτε την ίδια στιγμή. Εάν αποδειχτεί ότι παρακολουθούσατε τον κ. Χατζηδάκη ή τον κ. Φλώρο δεν θα μπορείτε να είστε πρωθυπουργός ούτε για μία ημέρα. Θεσμικά θα αγωνιστούμε έως το τέλος για να υπάρξουν αποδείξεις. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».
- Διαβάστε επίσης Υποκλοπές – Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον κάβο των εκλογών
«Η συζήτηση λήγει»
Η οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού ήταν πως δεν θα επιτρέψει παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας πως ο κ. Φλώρος είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμάει το εθνόσημο. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται. Ενώ για την περίπτωση Χατζηδάκη στον ίδιο τόνο διερωτήθηκε γιατί να τον παρακολουθήσει. «Να μαθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;».
Το ερώτημα δε για τον κ. Φλώρο και τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του κ. Τσίπρα και σε ένα σκηνικό που δεν συνηθίζεται στη Βουλή. O κ. Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφαλείας και θεωρώντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντά ξεκάθαρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός και να απαντήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, με τον τελευταίο να κατεβαίνει από το έδρανο για να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό. Μετά από ελαφρές αψιμαχίες ανάμεσα στον κ. Τασούλα και τον κ. Τσίπρα για τη διαδικασία και το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε ή όχι τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης πήρε το λόγο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει αυτός αν γνωρίζει ότι παρακολουθούνταν ο κ. Φλώρος. «Εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν μπορείτε να αποδείξετε. Εσείς να το αποδείξετε. Όχι εγώ» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης.
Τελειώνοντας δε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός αποχώρησε λέγοντας ότι η συζήτηση τελειώνει εδώ, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για φυγή και να ρίχνει ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής για τη «φυγάδευση» του πρωθυπουργού από την αίθουσα της Ολομέλειας.
«Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει» ανέφερε στο κλείσιμο της τριτολογίας του ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα τον ακολουθεί για πάντα»
Με τον κ. Μητσοτάκη απόντα από την αίθουσα ο κ. Τσίπρας ζήτησε το λόγο και από τη θέση του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ειρωνικά στον πρόεδρο της Βουλής: «Σας ευχαριστώ που τηρείτε τον κανονισμό. Θέλω να δηλώσω την βαθύτατη ανησυχία μου. Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα για το αν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και φρόντισε να μην απαντήσει και να αποχωρήσει από την αίθουσα. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Τέτοια ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να συζητιούνται με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Η αποχώρηση του χωρίς να δώσει απάντηση γι’ αυτό το ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα».
- Διαβάστε επίσης Κουτσούμπας: Δίνετε τα κλειδιά στην ΕΥΠ να ορίζει ποια λογισμικά είναι παράνομα
- Διαβάστε επίσης Βαρουφάκης: Ο Μητσοτάκης μιμείται το Νίξον – Τον έριξε η συγκάλυψη του σκανδάλου
«Κάντε πρόταση δυσπιστίας»
Εκτός πάντως της αναφοράς του κ. Τσίπρα που έθετε ουσιαστικά ζήτημα παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ενώ αντίστοιχα θέμα παραίτησης της κυβέρνησης έθεσε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπενθυμίζοντας φράση του Νίκου Αλιβιζάτου σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού.
Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργεί τοξικό κλίμα με απώτερο σκοπό να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να δει αν υπάρχει συνοχή και ομοιογένεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ απαντώντας έτσι στις αναφορές Τσίπρα για τις αιχμές Καραμανλή και Σαμαρά προς το Μαξίμου για τις υποκλοπές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις