Ιράν: Οι αρχές πυροβολούν τις διαδηλώτριες στο πρόσωπο
Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ξεκίνησαν νέες διαδηλώσεις, όπου οι αρχές άνοιξαν πυρ κατά των γυναικών.
«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στο Ιράν με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και τις αρχές να ανοίγουν πυρ κατά των γυναικών. Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών, οι ιρανικές αρχές στοχοποιούν γυναίκες, πυροβολώντας, στο στήθος και τα γενετικά τους όργανα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς που μίλησαν στον Guardian, οι γιατροί είπαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά την πρακτική αφού παρατήρησαν ότι οι γυναίκες συχνά έφταναν με διαφορετικά τραύματα στους άνδρες, οι οποίοι είχαν πιο συχνά σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου στα πόδια, τους γλουτούς και τις πλάτες τους.
Διαβάστε επίσης: Ιράν: «Δεν καταργείται η Αστυνομία των Ηθών»
Η μαρτυρία ενός γιατρού
Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία του Ισφαχάν δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν άνδρες και γυναίκες στοχεύοντας σε διαφορετικά σημεία του σώματός τους «επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».
«Φρόντισα μία γυναίκα περίπου 20 ετών, η οποία είχε δεχθεί δύο σφαιρίδια στα γεννητικά της όργανα. Δέκα σφαιρίδια τραυμάτισαν το εσωτερικό του μηρού της. Αυτά τα σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα αλλά αυτά που την τραυμάτισαν στα ευαίσθητα σημεία της, ήταν μια πρόκληση, επειδή το ένα είχε σφηνωθεί ανάμεσα στην ουρήθρα και τον κόλπο της», υποστηρίζει ένας γιατρός. «Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κολπικής λοίμωξης, οπότε της ζήτησα να απευθυνθεί σ’ έναν έμπιστο γυναικολόγο», προσθέτει.
Οι αξονικές με τα τραύματα
Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις των γυναικών
Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και πολλές πόλεις σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, μία τέτοια φρικτή αντιμετώπιση με βάση το φύλο, δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μισογυνικής πολιτικής των αγιατολάχ του Ιράν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία κατά την επανάσταση του 1979 και διατήρησαν τον έλεγχο με ωμή βία, συχνά κατά των γυναικών.
Η νεαρή Αμινί συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε από την «αστυνομία ηθών» της χώρας.
Ο τραγικός θάνατος της 22χρονης Ιρανής ευαισθητοποίησε εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες σε όλη τη χώρα, που ξεχύθηκαν στους δρόμους αψηφώντας τον νομικά επιβεβλημένο κώδικα ενδυμασίας με πολλές απ΄αυτές να βάζουν φωτιά στα χιτζάμπ που φορούσαν.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η μερική αναδίπλωση της Ιρανικής κυβέρνησης
Περί της αστυνομίας των ηθών
Αν και πολλοί βιάστηκαν να χαρούν για το γεγονός, θεωρώντας πως κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει στη χώρα του Κόλπου, εντούτοις η εν λόγω εισήγηση αποτελεί καθαρά μια κίνηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών ξεκαθάρισε, μιλώντας στο philenews, η αναλύτρια του Ιράν, Πωλίνα Ανιφτου. Δεν υπάρχει δε καμία ένδειξη ότι ο νόμος που επιβάλλει υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας θα τερματιστεί.
Η κ. Ανιφτου ανέφερε καταρχάς ότι η Αστυνομία των Θρησκευτικών Ηθών προϋπήρχε της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και συγκεκριμένα απ’ όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έγινε θρησκευτικός ηγέτης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού του Ιράν, τη δεκαετία του 1960.
Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σώμα της Αστυνομίας, από το 1979 μέχρι το 2006, λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής νομοκανονιστικής εφαρμογής, γεγονός που σημαίνει ότι επιτηρούσε την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου χωρίς κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.
«Από το 2006 και μετά την εκλογή του πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ», όπως συμπλήρωσε η κ. Ανιφτου, «καθώς ο ίδιος αμφισβητήθηκε από τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν και από τον ίδιο τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ως προς τις θρησκευτικές του απόψεις, οπότε για να φέρει με το μέρος του τους θρησκευόμενους, εφάρμοσε νομότυπα την Αστυνομία των Ηθών με αστυνομικά πρότυπα, που τους έδινε την ευχέρεια να συλλαμβάνουν γυναίκες, να προβαίνουν σε επιπλήξεις και να παίρνουν στα δικαστήρια υποθέσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις