Πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μελόνι σε ουδέτερο έδαφος
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθούν αποστάσεις, πόσω μάλλον αναταράξεις, με την ιταλική
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στο περιθώριο της συνόδου MED-9 στο Αλικάντε κλείδωσε για σήμερα διμερής επαφή του πρωθυπουργού με την ιταλίδα ομόλογό του – Η σημασία της Ιταλίας, οι στόχοι της Ελλάδας, το βάρος και το στοίχημα του ευρωπαϊκού Νότου
Μία εβδομάδα μετά την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση ανάμεσα σε Μαξίμου και Παλάτσο Κίτζι από τη στιγμή που έπιασε το τιμόνι της Ιταλίας η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο επίσημο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι σε ουδέτερο έδαφος. Οι δύο ηγέτες προγραμμάτισαν για σήμερα διμερή επαφή, στο περιθώριο (πριν από την έναρξη) των εργασιών της συνόδου MED-9 στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Διαβάστε επίσης:
Τζόρτζια Μελόνι: Εξυμνεί τους Έλληνες για το «μεράκι»: «Εξαιρετική λέξη»
Εκεί συναντιούνται για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία) σε μια έτσι κι αλλιώς κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ευρώπη, γεωπολιτικά και οικονομικά, αλλά και ενόψει καθοριστικών διαβουλεύσεων στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Αρχικά στις 13 Δεκεμβρίου στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και έπειτα στις 15 Δεκεμβρίου στη σύνοδο κορυφής των «27».
Ενωμένο μέτωπο
Η ματιά της Αθήνας είναι σταθερά στραμμένη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να θέλει να διατηρηθεί ισχυρό – και ενωμένο – το λεγόμενο μέτωπο του Νότου. Κάτι που η Ιταλία πέτυχε με επικεφαλής τον τεχνοκράτη «σούπερ Μάριο», αυξάνοντας την επιρροή της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αλλά και δυναμώνοντας επιπλέον τη «φωνή» συνολικά των νότιων απέναντι στον πιο… ψυχρό Βορρά για μια σειρά από θέματα που αγγίζουν άμεσα τις ελληνικές διεκδικήσεις και συμφέροντα: το Ενεργειακό και ευρύτερα την οικονομία, το Προσφυγικό, τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Βολιδοσκόπηση
Τώρα ήρθε η ώρα για… βολιδοσκόπηση των διαθέσεων της Ρώμης από την Αθήνα, μετά την αλλαγή σκυτάλης στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη έλεγαν ότι ο ίδιος είχε ενιαία οπτική στα «σημαντικά» με τον Ντράγκι, εξού και οι αγωνίες που ξεπήδησαν αμέσως μετά την παραίτησή του για τυχόν ξαφνικές εστίες αστάθειας. Και αυτό σε μια περίοδο πολλαπλών γεωπολιτικών και οικονομικών πιέσεων στην Ευρώπη αλλά και σε μια εποχή που η Ελλάδα διαχειρίζεται σχεδόν καθημερινά πια απειλές πολέμου από την Τουρκία.
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθούν αποστάσεις, πόσω μάλλον αναταράξεις, με την ιταλική, την οποία θέλει να τοποθετεί στην πλευρά των συμμάχων της. Εξου και ο Μητσοτάκης θα ποντάρει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Και αυτή τη φορά αναμένονται προσπάθειες να καλλιεργηθούν απευθείας δίαυλοι.
«Ενδυναμωμένη φωνή»
Όσο και αν το Μαξίμου θέλει να μιλά για την «ενδυναμωμένη φωνή» της Ελλάδας, είναι σαφές ότι σημαντικές αποφάσεις περνούν μέσα από ζυμώσεις του πρωθυπουργού με μεγάλους «παίκτες». Ζυμώσεις είτε πιο εύκολες και εντατικές, όπως με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, είτε πιο δύσκολες, όπως με τον σοσιαλιστή Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που στο παρελθόν έχει προκαλέσει δυσφορία για χειρισμούς του σε σχέση με την Τουρκία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις