Εκτελέσεις πέναλτι: Η παραδοξότητα του Μουντιάλ στο Κατάρ
Μουντιάλ: Στη διαδικασία των πέναλτι οι άστοχες εκτελέσεις υπερτερούν- οκτώ έναντι επτά. Μοναδικό
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος στην Ευρώπη – Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο
- 6-6-6: Η απλή μέθοδος που σε κρατάει σε φόρμα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
Οσα ξέρατε ή είχατε ακούσει για την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι ξεχάστε τα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ την αγωνία την έχουν οι εκτελεστές.
Μπορεί να χαρακτηριστεί και ποδοσφαιρική ανωμαλία. Σχεδόν τα μισά πέναλτι που έχουν εκτελεστεί μέχρι και τη φάση των 16 δεν έχουν μετατραπεί σε γκολ.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτελέσεις στη ρώσικη ρουλέτα το ποσοστό των χαμένων πέναλτι φτάνει το εκπληκτικό 42%. Από τα 31 σουτ από τη βούλα έχουν καταλήξει στα δίχτυα τα 18 και τα υπόλοιπα είτε στην αγκαλιά των τερματοφυλάκων, είτε στα δοκάρια, είτε εκτός εστίας. Στην κανονική ροή του αγώνα το ποσοστό στα εύστοχα χτυπήματα βρίσκεται στο 69% (11 στα 16).
Ωστόσο στη διαδικασία των πέναλτι οι άστοχες εκτελέσεις υπερτερούν- οκτώ έναντι επτά. Μοναδικό. Οι Ιάπωνες ευστόχησαν μόνο σε ένα από τα τέσσερα ενώ οι Ισπανοί αστόχησαν και στις τρεις προσπάθειες.
Το εντυπωσιακό σ’ αυτή την ποδοσφαιρική απόκλιση είναι πως οι άστοχοι είναι μεγάλα ονόματα που διακρίνονται σ’ αυτό τον τομέα. Ο Λεβαντόφσκι δεν βρήκε στόχο στο ματς με το Μεξικό, ο Αλφόνσο Ντέιβις δεν τα κατάφερε απέναντι στο Βέλγιο, ο Αλ Ντοσαρί νικήθηκε από τον Σέσνι όπως και ο Λιονέλ Μέσι. Πέναλτι έχασε και ο Αντρέ Αγιού απέναντι στην Ουρουγουάη.
Ακόμα και ο Ισπανός Σαράμπια που πήγε στο Κατάρ με επίδοση 16/16 αστόχησε στο πρώτο πέναλτι της Ρόχα απέναντι στο Μαρόκο.
Αύξηση αποκρούσεων
Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1966 και του 2018 οι τερματοφύλακες είχαν ποσοστό 17% στις αποκρούσεις πέναλτι, το οποίο φέτος έχει ανέβει στο 35%.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που οφείλεται αυτή η παραδοξότητα. Ο νορβηγός αθλητικός ψυχολόγος Γκέιρ Τζορντέτ θεωρεί πως τα 10-15 δευτερόλεπτα πριν από την εκτέλεση είναι κρίσιμα και συμβουλεύει: «Μην αφήνετε τον τερματοφύλακα να σας αποσπάσει την προσοχή, εστιάστε στην αναπνοή σας και πάρτε τον χρόνο σας. Δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου και το σφύριγμα του διαιτητή δεν είναι όπλο».
Τα ιστορικά στατιστικά αναφέρουν πως ένα σουτ στην πάνω γωνία της εστίας εγγυάται θετικό αποτέλεσμα, ενώ δεν εγγυάται καμία επιτυχία το γεγονός ότι εκτελεί μια ομάδα πρώτη τα πέναλτι.
Πιο αναλυτικά:
-το δεύτερο πέναλτι (το πρώτο για τη δεύτερη ομάδα) και το πέμπτο (τρίτο για την ομάδα που ξεκίνησε) καταλήγουν πιο συχνά σε γκολ σε ποσοστό 77%. Το όγδοο πέναλτι (τέταρτο για τη δεύτερη ομάδα) έχει μικρότερη επιτυχία, 66%.
-Τα τρία πρώτα πέναλτι για κάθε ομάδα έχουν ποσοστό επιτυχίας 73-75% το οποίο στη συνέχεια πέφτει στο 64-65%.
-Το δικαίωμα να εκτελέσει μία ομάδα πρώτη πέναλτι είναι ένα αμφιλεγόμενο πλεονέκτημα. Πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ, στις 30 μονομαχίες υπήρχε ισοπαλία 15-15. Ισοπαλία έχουμε και σ’ αυτή τη διοργάνωση: η Ιαπωνία ηττήθηκε, το Μαρόκο νίκησε.
-Και οι 42 εκτελέσεις πέναλτι στις οποίες η μπάλα σημάδεψε την πάνω γωνία της εστίας κατέληξαν σε γκολ. Ωστόσο αυτή η εκτέλεση εμπεριέχει και το μεγαλύτερο ρίσκο για να καταλήξει η μπάλα άουτ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις