Καναδάς: Γιατί «ωθούνται» σε ευθανασία 10.000 άτομα το χρόνο
Kάποτε προοριζόταν ως η τελευταία λύση μόνο στις ανίατες ασθένειες τώρα βγαίνει επικίνδυνα εκτός ελέγχου.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Όποιος σκέφτηκε ποτέ ότι η απάντηση στον ακραίο ανθρώπινο πόνο είναι μια κοινωνία που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν μόνιμη απαλλαγή από αυτόν μπορεί να δει μερικές από τις συγκλονιστικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον Καναδά.
Οι νόμοι για την ευθανασία στις ΗΠΑ δεν θυμίζουν τίποτα από αυτούς στον Καναδά. Ο Καναδάς, μια χώρα που υπερηφανεύεται για το ανοιχτό μυαλό έχει τους πιο ανεκτικούς κανόνες για την ευθανασία στον κόσμο – και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά.
Πέρυσι, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στον Καναδά – πάνω από το 3% όλων των θανάτων- τερμάτισαν τη ζωή τους μέσω ευθανασίας, αύξηση κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται: τον επόμενο χρόνο, ο Καναδάς πρόκειται να επιτρέψει στους ανθρώπους να πεθαίνουν αποκλειστικά για λόγους ψυχικής υγείας, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Συγκλονιστικές ιστορίες
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, προέκυψε μια συγκλονιστική ιστορία. Στη βετεράνο του καναδικού στρατού και παραολυμπιονίκη Christine Gauthier προσφέρθηκε μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.
Ένας Καναδός αξιωματούχος της είπε το 2019 ότι αν η ζωή της ήταν τόσο δύσκολη και ήταν τόσο «απελπισμένη», η κυβέρνηση θα τη βοηθούσε να αυτοκτονήσει. «Έχω ένα γράμμα που λέει ότι αν είστε τόσο απελπισμένοη, μπορούμε να σας προσφέρουμε ιατρική βοήθεια για τον θάνατο».
Η Gauthier, η οποία τραυμάτιστηκε στην πλάτη της σε προπονητικό ατύχημα το 1989, αγωνίστηκε για τον Καναδά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στους Αγώνες Invictus την ίδια χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι με μια μυοσκελετική διαταραχή που επηρεάζει τα πόδια, την πλάτη και τους γοφούς της, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε αγώνες κανό και το ασημένιο μετάλλιο συμμετέχοντας στην ομάδα χόκεϊ με έλκηθρο επί πάγου του Καναδά.
Η Gauthier εξέφρασε πρόσφατα γραπτώς τις ανησυχίες της στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Ο κ. Τριντό περιέγραψε αυτό που της συνέβη ως «απολύτως απαράδεκτο», παρόλο που η κυβέρνησή του παραδέχτηκε ότι η περίπτωσή της δεν ήταν μοναδική.
Σε περίπου πέντε περιπτώσεις βετεράνων του στρατού στους οποίους προσφέρθηκε υποβοηθούμενη ευθανασία παραπέμφθηκαν στην καναδική αστυνομία.
Ο Alan Nichols, 61 ετών με ιστορικό κατάθλιψης και άλλα ιατρικά προβλήματα -αν και κανένα από αυτά δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή του- νοσηλεύτηκε το 2019 λόγω φόβου ότι μπορεί να αυτοκτονήσει. Μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που πήγε στο νοσοκομείο είχε υποβάλει αίτημα για ευθανασία. «Ο Άλαν βασικά θανατώθηκε», είπε ο αδερφός του Γκάρι.
- Διαβάστε επίσης: Τζάκ Κεβόρκιαν: Ο γιατρός της ευθανασίας και ο διχασμός των ΗΠΑ
Η Erin Smith ισχυρίζεται ότι ο 71χρονος πατέρας της, Rod McNeill, πήγε σε νοσοκομείο του Οντάριο μετά από πτώση. Ένα μήνα αργότερα, είχε υποβληθεί σε ευθανασία. Λέει ότι οι υπεύθυνοι γιατροί δεν πήραν καν τα ιατρικά του αρχεία από τον δικό του γιατρό. Υποβλήθηκε σε ευθανασία για μια πάθηση – τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – που η νεκροψία δείχνει ότι δεν είχε, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Sheila Elson, μητέρα μιας 25χρονης γυναίκας με εγκεφαλική παράλυση ισχυρίζεται ότι ένας γιατρός του νοσοκομείου της είπε ότι θα ήταν «εγωίστρια» αν δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την επιλογή της ευθανασίας.
Ο Roger Foley, ένας ασθενής με εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου, κατέγραψε κρυφά το προσωπικό του νοσοκομείου να αναφέρει την ευθανασία.
Στη συζήτηση με τον διευθυντή του νοσοκομείου που ηχογράφησε ο Foley, φαίνεται να του είπε ότι θα κόστιζε «1.500 δολάρια την ημέρα» για να τον κρατήσει στο νοσοκομείο, προσθέτοντας: «Εγώ όφειλα να μιλήσω μαζί σου, (για να δω) αν ενδιαφέρεσαι για υποβοηθούμενη ευθανασία».
Ο Foley είπε ότι δεν είχε ποτέ προηγουμένως αναφερθεί στην ευθανασία, αλλά το νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στο προσωπικό να εγείρει το θέμα.
Οι σοκαριστικές αυτές μαρτυρίες ελήφθησαν σε έρευνα από το Associated Press φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα διαμάχη γύρω από την πολιτική του Καναδά για το δικαίωμα του θανάτου και ότι μια πρακτική που κάποτε προοριζόταν ως η τελευταία λύση μόνο στις ανίατες ασθένειες βγαίνει επικίνδυνα εκτός ελέγχου.
Οι αντιδράσεις
Γιατροί και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι του Καναδά για την ευθανασία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα άτομα με αναπηρία ζητούν να πεθάνουν απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους ιατρικούς τους λογαριασμούς.
Ο καθηγητής Tim Stainton, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου για την Ένταξη και την Ιθαγένεια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, περιέγραψε τον νόμο του Καναδά ως «πιθανώς τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για τα άτομα με αναπηρία από το πρόγραμμα των Ναζί στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930».
Η μελλοντική πορεία της ευθανασίας – που φέρεται να εγκρίθηκε πρόσφατα ακόμη και για τον διαβήτη και για τους άστεγους στον Καναδά – θέτει πολλά άλλα διλήμματα για την υπόλοιπη κοινωνία.
Μια καναδική μελέτη του 2017 έδειξε ότι ο θάνατος με ιατρική βοήθεια θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα έως και 137 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις