Βρετανία: Όλο και περισσότερες σεξεργάτριες λόγω της οικονομικής κρίσης
Η άνοδος του κόστους ζωής οδηγεί ακόμη και μεσοαστές γυναίκες στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Στη σεξεργασία καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Βρετανία, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα παρατεταμένης ύφεσης.
Η οικονομική κρίση, όμως, σημαίνει ότι η ζήτηση για σεξουαλικές υπηρεσίες μειώνεται, δημιουργώντας πιο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον για τις σεξεργάτριες, ανεξαρτήτως του εάν αυτές –ή αυτοί– βρίσκουν πελάτες μέσω Διαδικτύου ή εάν δουλεύουν στον δρόμο.
Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ιερόδουλων καλούν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την πλήρη αποποινικοποίηση της σεξεργασίας, ενώ άλλες οργανώσεις ζητούν παράλληλα και την επιβολή ποινών στους πελάτες.
Η πορνεία εκτιμάται πως απέφερε 4,7 δισ. στερλίνες στο ΑΕΠ της Βρετανίας το 2021, ενώ 10% των ανδρών στη Βρετανία δηλώνουν ότι έχουν πληρώσει για σεξουαλικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, το 2021 οι εγγραφές σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαφήμισης εργατριών του σεξ αυξήθηκε κατά 300% σε σύγκριση με το 2019. Η οργάνωση Κολεκτίβα Ιερόδουλων Βρετανίας αναφέρει ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζητούν συμβουλές για να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής, με πολλές από αυτές να προέρχονται από μεσοαστικά εισοδηματικά στρώματα. Αρκετές γυναίκες καταφεύγουν στη σεξεργασία επειδή είναι εθισμένες στα ναρκωτικά.
Αυξημένοι κίνδυνοι
Αυξημένο κίνδυνο για τις σεξεργάτριες που δουλεύουν στον δρόμο καταγράφουν οι οργανώσεις. Η πληρωμή των υπηρεσιών τους γίνεται παραδοσιακά πριν από την πράξη. Η οικονομική κρίση, όμως, έχει αυξήσει τα περιστατικά στα οποία πελάτες προσπαθούν να ανακτήσουν διά της βίας τα χρήματά τους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Την ίδια ώρα, ο περιορισμός της ζήτησης υποχρεώνει τις εργάτριες του σεξ να μειώνουν τις τιμές για τις υπηρεσίες τους και να αποδέχονται υγειονομικά παρακινδυνευμένες σεξουαλικές πράξεις.
Παρότι ο βρετανικός νόμος δεν απαγορεύει την πληρωμή για σεξουαλικές υπηρεσίες, η άγρα πελατών, τα σπίτια-πορνεία και κάθε ενοικίαση χώρου για σεξουαλικές πράξεις επ’ αμοιβή είναι παράνομα. Κοινοβουλευτική έκθεση του 2016 έδειξε ότι η συνεχιζόμενη αυτή ποινικοποίηση απειλεί τις εργάτριες του σεξ, επιβάλλοντας στο επάγγελμα συνθήκες παρανομίας και απουσία υγειονομικού ελέγχου. Η κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε «την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου η άγρα πελατών από ιερόδουλες να πάψει να είναι παράνομη και να εξασφαλισθεί η υγειονομικά ελεγχόμενη λειτουργία οίκων ανοχής, τους οποίους θα μοιράζονται οι σεξεργάτριες».
Το 2003, η Νέα Ζηλανδία αποποινικοποίησε την πορνεία, με τις στατιστικές του 2008 να δείχνουν ότι ο αριθμός εργατριών του σεξ δεν αυξήθηκε καθόλου, ενώ η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα βελτιώθηκε σημαντικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις